Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγησης της Γαλλίας σε «ΑΑ» - Σταθερό outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγησης της Γαλλίας σε «ΑΑ» - Σταθερό outlook
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγησης της Γαλλίας σε «ΑΑ» - Σταθερό outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα (18/1) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησης της Γαλλίας σε «ΑΑ» με σταθερό outlook.
Η αξιολόγηση της Γαλλίας υποστηρίζεται από μια μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, ισχυρά και αποτελεσματικά πολιτικά και κοινωνικά όργανα και ιστορικό μακροοικονομικής σταθερότητας.
Η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις και συμβιβασμούς πολιτικής μετά από μια περίοδο χαρακτηριζόμενη από εκτεταμένα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντική κυκλική βελτίωση της οικονομίας, η οποία συνέβαλε επίσης στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ως απάντηση στο ξέσπασμα των κοινωνικών εντάσεων τον Νοέμβριο του 2018, από τα «κίτρινα γιλέκα», ο Πρόεδρος Macron ενέκρινε μια περισσότερο φιλική στάση, ξεκινώντας μια δημόσια διαβούλευση για πολιτικά και οικονομικά θέματα και εφαρμόζει ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ το 2019.
Ωστόσο, τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης θα περιοριστούν σε περίπου 10 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), που συνίστανται κυρίως σε φορολογικές περικοπές απευθύνονται σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2020, αλλά η σύγκλιση προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο, που για τη Γαλλία είναι  δημοσιονομικό έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ , θα είναι δύσκολη.
Η κυβέρνηση εκτιμά στις τελευταίες δημοσιονομικές της προβλέψεις ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα παραμείνει σταθερό στο 2,3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2017-2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), η πρόβλεψη της οποίας δεν περιλαμβάνει ακόμα τα τελευταία μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, προβλέπει 2,4% την ίδια περίοδο και 2,2% το 2020. Σε σύγκριση, η Γαλλία θα έχει το τρίτο υψηλότερο διαρθρωτικό έλλειμμα στην ευρωζώνη. Η ΕΚ πρόβλεψε το συνολικό διαρθρωτικό έλλειμμα της ευρωζώνης στο 1% το 2019 και 1,1% το 2020, λιγότερο από το ήμισυ του επιπέδου της Γαλλίας.
Η Fitch αναθεώρησε την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ σε 1,5% το 2018 και 1,4% το 2019 από 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα, κυρίως λόγω της αναμενόμενης οικονομικής αδυναμίας κατά το τρίμηνο του 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης