Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η διάλυση των μικρών κομμάτων…ευνοεί συγκυριακά τον Τσίπρα και στρατηγικά τον Μητσοτάκη – Οι 6 λόγοι για εκλογές Οκτώβριο 2019

Η διάλυση των μικρών κομμάτων…ευνοεί συγκυριακά τον Τσίπρα και στρατηγικά τον Μητσοτάκη – Οι 6 λόγοι για εκλογές Οκτώβριο 2019
Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία καθώς έχει εξασφαλίσει την νίκη της ΝΔ η οποία δεν μπορεί κάτω από οποιαδήποτε σενάριο να ανατραπεί.
Πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα Μάιο ή Οκτώβριο του 2019;
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία καθώς τα μικρά κόμματα συνθλίβονται;
Αυτά είναι τα δύο καίρια ερωτήματα που απασχολούν τα επιτελεία των κομμάτων.
Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019, ο Τσίπρας θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια στην προσπάθεια του να μειώσει την μεγάλη ψαλίδα από την ΝΔ και τον Μητσοτάκη.
Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία καθώς έχει εξασφαλίσει την νίκη της ΝΔ η οποία δεν μπορεί κάτω από οποιαδήποτε σενάριο να ανατραπεί.
Το πολιτικό κύμα που χτύπησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι αφήνει πολλά ερωτηματικά για το πολιτικό τους μέλλον.
Οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός Βουλής, το Ποτάμι έχει καταρρεύσει ως κομματικός μηχανισμός και πολιτικά έχει τελειώσει.
Το ΚΙΝΑΛ με την στάση του καταδικάζεται στην 4η θέση πίσω από την Χρυσή Αυγή ενώ η Γεννηματά θα υποστεί πέραν της εκλογικής ήττας και αμφισβήτηση μετά τις εκλογές.
Τα τρία κόμματα δίνουν μάχη επιβίωσης (με αμφίβολα αποτελέσματα) ωστόσο τα νούμερα των δημοσκοπικών μετρήσεων είναι αμείλικτα… και προκαλούν εκνευρισμό και ταραχή στις ηγεσίες τους.
Η Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο της βόμβας Κρεμαστινού ο οποίος έκλεισε το «μάτι» για συνεργασία στον Αλέξη Τσίπρα, ζει με έντονη την αγωνία της αμφισβήτησης αλλά και για το ποια στάση θα κρατήσουν κατά την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας τόσο οι «κορυφαίοι» του παρελθόντος, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο «σύντροφος» της διαλυμένης  ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Την ίδια ώρα βλέπει το κόμμα της να συμπιέζεται ιδεολογικά από τον μεταμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να λανσάρει κεντροαριστερό προφίλ!
Το Ποτάμι που κατά καιρούς φλέρταρε με την οριστική διάλυση, έχει χωριστεί πλέον σε δύο… παραποτάμους: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης «εκβάλουν» στο Ναι, ενώ Αμυράς και Ψαριανός στο Όχι, προκαλώντας νέα σύγχυση και προβληματισμό στους εναπομείναντες μουδιασμένους ψηφοφόρους του.
Ο Πάνος Καμμένος έβγαλε τη στολή παραλλαγής και αποχώρησε (λαβωμένος από Κουντουρά, Κόκαλη, Παπαχριστόπουλο, Χρυσοβελώνη) μαζί με το κόμμα του από την κυβέρνηση.
Τώρα θα παίξει το τελευταίο του χαρτί καταψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να διασωθεί πολιτικά στις ερχόμενες εκλογές.
Προς το παρόν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχειρεί να πνίξει τον πόνο του σε ψαροταβέρνες και μπουζουξίδικα και να ερμηνεύσει τους χρησμούς του απρόβλεπτου Ζουράρι.  
Ο Τσίπρας από το χάος που προκάλεσε αρχικά με την ψήφο εμπιστοσύνης και εν συνεχεία με την συμφωνία των Πρεσπών που θα κυρωθεί έως τις 25 Ιανουαρίου 2019, κατάφερε να επιβιώσει στα συντρίμμια των μικρών κομμάτων.
Όμως η διάλυση των μικρών κομμάτων ευνοεί τον Μητσοτάκη ο οποίος έχοντας διασφαλίσει την πρώτη θέση με διαφορά 8 μονάδων θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία.
Ουσιαστικά η διάλυση των μικρών κομμάτων μπορεί να δίνει πολιτικό χρόνο στον Τσίπρα συγκυριακά αλλά στρατηγικά ευνοεί τον Μητσοτάκη και την ΝΔ.
Λιγότερα κόμματα μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Επίσης ξεκάθαρα έχει διασφαλίσει την 3η θέση με 20-21 βουλευτές και η Χρυσή Αυγή οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι η κεντροδεξιά με την εθνικιστική ακροδεξιά θα έχουν συνολικά 172-174 βουλευτές.

Η ιστορικά λανθασμένη συμφωνία των Πρεσπών περνάει με 153 θετικές ψήφους έως τις 25 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών με στόχο έως τις 25 Ιανουαρίου να έχει κυρωθεί από την ελληνική βουλή.
Θα ψηφίσουν.
  145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
-    Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
-    Έλενα Κουντουρά, ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία διεγράφη από τους ΑΝΕΛ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος όμως μετά την κύρωση της Συμφωνίας έχει δεσμευθεί ότι θα παραδώσει την έδρα του
-    Σπύρος Δανέλλης, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος διεγράφη από το Ποτάμι για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτής του Ποταμιού
-    Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού
-    Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία
-    Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ανοιχτές άλλες δύο θετικές ψήφοι

Στις 153 θετικές ψήφους, προστίθεται και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θεωρείται απίθανο ο Κόκκαλης, όπως και ο Ζουράρης (βουλευτής των ΑΝΕΛ), οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν θετικά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι δημόσια και κατηγορηματικά έχουν ταχθεί κατά αυτής.
Σε δηλώσεις του ο Ζουράρης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική πλειοψηφία να «κλειδώσει» στους 153 βουλευτές. 

Γιατί οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019;

Για 6 βασικούς λόγους οι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο με προφανή στόχο ψηφοθηρικούς λόγους.
Βέβαια εκλογές στο πέρας της 4ετίας ορίζεται από το Σύνταγμα, ωστόσο η εξάντληση της 4ετίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόδειξη σεβασμού στο Σύνταγμα αλλά η ανάγκη για χρόνο μήπως και αποδώσουν ορισμένοι σχεδιασμοί.

1)Μετά την συμφωνία των Πρεσπών μιας ιστορικά απαράδεκτης συμφωνίας ο Τσίπρας θα λάβει ανταλλάγματα από τους αμερικανούς καθώς η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως το είχαν σχεδιάσει οι ΗΠΑ.

2) Με την έκδοση 5ετούς ομολόγου 2,5 δισεκ. στο 3,60% και με τα 750 εκατ από τα ομόλογα ANFΑ θα αποπληρώσει 3 με 3,3 δισεκ. από τα δάνεια του ΔΝΤ.
Το 5ετές θα έχει επιτόκιο 3,6% έναντι 4,95% που είχε το 5ετές ομόλογο που είχε εκδώσει ο Σαμαράς τον Απρίλιο του 2014 και 4,625% που ήταν το πρώτο 5ετές που εξέδωσε ο Τσίπρας πριν ενάμιση χρόνο.  

3)Θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνική οικονομία ειδικά στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων από τους οίκους Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 πιθανότατα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα.
Η Standard and Poor’s όπως αναμενόταν δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου 2019, ενώ δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ούτε η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο κύμα αξιολογήσεων που θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις θα έρθει είτε με την έξοδο στις αγορές είτε στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις αξιολογήσεων
Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου
Fitch 2 Αυγούστου
Moody’s 23 Αυγούστου 2019.

4)Θα προβεί στην αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη και ενώ θα μειωθεί το ελάχιστο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας στις 100.000 ευρώ και συνοδευτεί με το Κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος συμμετέχει στην δόση ενός δανείου με ποσοστό 33%.
Όταν ένα δάνειο από προβληματικό γίνεται ενήμερο με ρύθμιση το κράτος θα εγγυάται το 33% της δόσης και θα συμμετέχει π.χ. σε δόση 750 ευρώ τα 250 ευρώ θα καταβάλλει το κράτος.

5)Θα ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει το Ιταλικό μοντέλο APS για τα προβληματικά δάνεια όπου περιλαμβάνονται εγγυήσεις από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση στόχος θα είναι να φανεί ότι θεσμικά η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις τράπεζες.

6)Σχεδόν 60 με 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγούν και αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση για εξάντληση της 4ετίας είναι μεγάλη.
Ταυτόχρονα και οι ΑΝΕΛ έχουν ανάγκη για χρόνο στην προσπάθεια τους να αναδιοργανωθούν μετά το show που έδωσαν με την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση αλλά πέρασαν το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι κόμμα κουρελού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης