Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχασμένη η οικογένεια Παπανδρέου για τη συμφωνία των Πρεσπών - Γιώργος υπέρ, Νίκος κατά

tags :
Διχασμένη η οικογένεια Παπανδρέου για τη συμφωνία των Πρεσπών - Γιώργος υπέρ, Νίκος κατά
Αντίθετες οι απόψεις του Γιώργου και Νίκου Παπανδρέου για τη συμφωνία των Πρεσπών
Τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τον Ιούνιο του 2018 είχε χαρακτηρίσει ισορροπημένη,  επαναβεβαιώνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Και ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει σταθερός στην άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική, ο αδελφός του, Νίκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι έχει αντίθετη άποψη και μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Newpost εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη Συμφωνία.
Ειδικότερα,  ο άλλος γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αδελφός του Γιώργου, παίρνοντας θέση στη δημόσια συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει  «έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Γιώργος Παπανδρέου: Ισορροπημένη η Συμφωνία των Πρεσπών
 
«Η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ σε συνέντευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ισορροπημένη»,σημειώνοντας πως  «η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ», ενώ  εκφράζει την άποψη ότι ο διχασμός σε πατριώτες και μειοδότες θα είναι καταστροφή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει από την αρχή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και ότι αυτό θα είχε βοηθήσει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση σε κάποια λεπτά ζητήματα.
Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς, δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση».
«Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό.
Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.
Δυστυχώς, το ίδιο διαφαίνεται και σήμερα.
Θυμίζω ότι γύρω από τα ζητήματα με την Τουρκία, που είχαν διαιρέσει τη χώρα πολλές φορές, καταφέραμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ως ΥΠΕΞ, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε στην πράξη από κάθε επόμενη κυβέρνηση.
Αυτό θα έπρεπε και σήμερα να είχε γίνει για το Μακεδονικό.
Θα είναι αντιπαραγωγικό και πολύ βλαπτικό για τη χώρα, αν το θέμα αυτό γίνει το επίκεντρο των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».
 «Δεύτερη έγνοια μας», προσθέτει, «να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.
Τη διεθνή συγκυρία, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο τις δικές μας κινήσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή μας, οι εξελίξεις εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας.
Απαιτείται προσεκτική ανάλυση, μεγάλη προσοχή και νηφαλιότητα.
Επίσης, τον Μάιο θα έχουμε κρίσιμες ευρωεκλογές.
Ας συζητήσουμε επιτέλους τα μεγάλα θέμα της περιοχής και της Ευρώπης, που μας αφορούν άμεσα».
Περαιτέρω, ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το είναι προτιμότεερο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά το διαζύγιο της συγκυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αναφέρει ότι η χρονιά αυτή είναι εκλογική και πως «δυστυχώς, η πολιτική ζωή του τόπου ταλανίζεται από διλήμματα αχρείαστα και πολλές φορές καταστροφικά», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σε μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα, όπως εάν έχει ξεφύγει οριστικά η Ελλάδα από τον κίνδυνο, αν έχει καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, κλπ., «δεν τολμά.
Δεν συγκρούεται με κατεστημένα.
Δεν φέρνει προοδευτικές προτάσεις», αλλά «έχει πορευτεί μέχρι τώρα με το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζει ότι «μοιάζει να ακολουθεί τις παλιές συνταγές της Δεξιάς που είδαμε που μας οδήγησαν».
Κατά τον ίδιο, «το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έχουν σκοπό να αλλάξουν στάση και να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές προκλήσεις και τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Και αν επιτέλους είναι σε θέση να αποδεχθούν ότι το μείζον πρόβλημα είναι να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες του πελατειακού πολιτικο-οικονομικού συστήματος.
Καμία από τις δύο πολιτικές δυνάμεις που σήμερα ερίζουν ένα αδειανο πουκάμισο, δεν συζητά τα αυτονόητα.
Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι ποιος θα μοιράσει την εξουσία, αλλά πως θα αλλάξουμε τις δομές εξουσίας για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό.
Με διαφάνεια, λογοδοσία, σεβασμό στους κόπους του και ισονομία».
Εξηγώντας γιατί δεν το κάνουν, αναφέρει «ίσως γιατί φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με ό,τι χρειάζονται κάθε φορά για να μπορούν να οδηγηθούν σε μια εξουσία την οποία θα νέμονται αντί να αλλάξουν».
«Δυστυχώς, είναι και οι δυο τους μέρος της κρίσης που βιώνουμε» και «γι΄ αυτό δεν είναι τυχαίο που και οι δυο κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες των κυβερνήσεων Καραμανλή».
Μάλιστα, ο  πρώην πρωθυπουργός σχολιάζοντας το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναφέρει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικά όταν συνοδεύεται από την παραμονή σχεδόν όλων των άλλων στελεχών των ΑΝΕΛΛ , προσθέτοντας  «οι έπαινοι από τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πάνο Καμμένο και αντιστρόφως, είναι λόγω ιδεολογικής γειτνίασης;
Για αυτό ανέφερα πριν ότι το δόγμα της κυβέρνησης είναι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Κατά τον ίδιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ένα «χαρακτηριστικό παράδειγμα σχιζοφρενικής κυβέρνησης, όπου όταν ο ένας εταίρος μιλούσε για ειρήνη  και συνεργασία με τους γείτονες, ο άλλο έκανε βόλτα με στολές παραλλαγής.
Η ακροδεξιά, εθνικιστική, λαϊκιστική αντίληψη του Πάνου Καμμένου και επικίνδυνη για τη χώρα είναι και δεν μπορεί να έχει θέση στη δημοκρατική Αριστερά».
Κληθείς να σχολιάσει το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Α. Τσίπρας προ ημερών για ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό, είπε ότι χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό και μάλιστα, ο ίδιος το έχει πει εδώ και καιρό όχι μόνο για την  Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μόνο παρόν, έχει και παρελθόν.
Έχει δείξει στην πράξη όχι στα λόγια - το εάν είναι ή όχι προοδευτική δύναμη.
Ο κ. Καμμένος στα 4 χρόνια του γάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη για την άνοδο του εθνικισμού;
Πόσο πειστική είναι μια πρόταση για κοινό μέτωπο από κάποιους που, όταν η χώρα χρειαζόταν συναινέσεις για να μη χρεοκοπήσει, επικροτούσαν τους παρακρατικούς, τους νεοφιλελεύθερους της δεξιάς, τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής και έβγαιναν μαζί τους στις πλατείες;
Ζητούσαν να καεί η Βουλή.
Πόσο είναι πειστική μια τέτοια πρόταση από κάποιους που δεν έβαλαν πλάτη στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε το 2010-11 αλλά ούτε και τις προχώρησαν ως κυβέρνηση;».
Ακόμη, σημειώνει πως «στρατηγικός αντίπαλος της παράταξής μας είναι η συντήρηση και η Δεξιά.
Επομένως, θέμα συγκυβέρνησης με τη Δεξιά δεν τίθεται».
Για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «στόχος μας, κατά την άποψη μου, είναι να μην εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση γύρω από τις πιθανές μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει να είμαστε κόμμα μπαλαντέρ, χωρίς ταυτότητα που μπορεί να κολλήσει οπουδήποτε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης