Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τουλάχιστον 153 βουλευτές θα ψηφίσουν έως 25/1 τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή - Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

tags :
Τουλάχιστον 153 βουλευτές θα ψηφίσουν έως 25/1 τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή - Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου
(upd) Διευρύνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία επεδίωκε η κυβέρνηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το νομοσχέδιο για την οποία κατατέθηκε το Σάββατο (19/1) και αναμένεται εν μέσω έντονων αντιδράσεων να ψηφιστεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019 από 153 ή 154 βουλευτές.
Τη Συμφωνία θα ψηφίσει, όπως όλα δείχνουν, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς εγκρίθηκε η σχετική εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος προς την κεντρική επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε με ποσοστό 70%, αφού 11 μέλη ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας και 5 ψήφισαν κατά.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα εξεταστούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα (21/1) στις 12:00.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας (21/1/2019).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εν λόγω Συμφωνία αντιδρά τουλάχιστον το 70-75% των Ελλήνων πολιτών, βάσει και των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845 (1993, τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» αναφέρονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
Υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων και ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμοί και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού.
Στο νομοσχέδιο συνολικά 36 σελίδων υπάρχει (στα αγγλικά) και το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συνολικά αποτελείται από μόλις 3 άρθρα καθώς το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν τα 20 άρθρα της συμφωνίας που φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 1 προβλέπεται ο τερματισμός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και αναγνωρίζεται ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των σχετικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και συμφωνείται ότι το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους (FYROM) στη Συμφωνία θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το όνομα αυτό θα χρησιμοποιείται erga omnes ενώ το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Προβλέπεται επίσης ότι, η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων και προσδιορίζεται ως σλαβική στο άρθρο 7.
Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η χώρα μας δεν θα αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους με το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος.
Προβλέπεται επίσης ότι, η χώρα μας θα κυρώσει οιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος ενώ περιέρχονται και ειδικές ρυθμίσεις για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους στην  ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, η χώρα μας θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ του Δεύτερου Μέρους σύμφωνα με τις διαδικασίες της παραγράφου 4.
Στο άρθρο 3 επιβεβαιώνεται το υφιστάμενο σύνορο ως ισχυρό και απαραβίαστο και διακηρύσσονται η υποχρέωση μη έγερσης ή υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων, ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου Μέρους, η αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας.
Στο άρθρο 4 το κάθε Μέρος δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμα του δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι θα αποτελούσε τη βάση για τη διεκδίκηση περιοχής  που δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα διεθνή του σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του άρθρου 13 η Βόρεια Μακεδονία είναι περίκλειστο κράτος και τα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στο μέτρο που αυτές μπορεί να εφαρμοστούν στην πράξη και σε διμερείς συμφωνίες.
Η ρύθμιση αυτή επαναλαμβάνει την ανάλογη πρόβλεψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Το κείμενο, όπως έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ως ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
Αφού τονίζει ότι, είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ερώτημα της εφημερίδας πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος απαντά:
«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα.
Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς.
Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών.
Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός μιλά για την κριτική που του ασκούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τη σχέση του με τον Πάνο Καμένο, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Μητσοτάκης: Θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία» των Πρεσπών, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του  έξω από τα γραφεία της Τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στις Μοίρες, κάνοντας αναφορά και στους αγώνες Κρητικών στη Μακεδονία.
Από την Κρήτη, όπου και βρίσκεται για δεύτερη ημέρα,  ο κ. Μητσοτάκης,  συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη και τοπικά στελέχη,  αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε «θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία.
Είναι μια κακή συμφωνία και αυτό το μήνυμα έχει ιδιαίτερη αξία στην Κρήτη, με δεδομένο ότι στις αρχές του 20ου αιώνα Κρητικοί πολέμησαν στη Μακεδονία.
Να σας πω ότι και ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εθελοντής και πολέμησε σε Μπιζάνι και Σιάτιστα. Κάποιοι συμπολεμιστές του δεν γύρισαν ποτέ.
Τη μνήμη τους τιμούμε και την ιστορία τους θυμόμαστε».
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας ότι εκτός από τις εθνικές, μεγάλη σημασία έχουν οι Ευρωεκλογές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές, ζητώντας ο κόσμος να συμμετέχει, να ψηφίσει στις εκλογές και να στηρίξει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Αλ. Μαρκογιαννάκη.
 «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε εκλογές και όχι μόνο εθνικές.
Δίνουμε ιδιαίτερη πολιτική σημασία στις Περιφερειακές εκλογές και στηρίζουμε τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη κάνοντας πράξη την πολιτική ανανέωση.

Διευρυμένη πλειοψηφία για την κυβέρνηση


Με τρία ναι από το Ποτάμι φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα έχει διευρυμένη πλειοψηφία για την σφράγιση της συνθήκης των Πρεσπών κατ΄ελάχιστο 152 με 153 βουλευτές ενώ την ίδια ώρα ισχυρές αναταράξεις απειλούν τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.
Σε κάθε περίπτωση, η «μπάλα» μεταφέρεται τώρα στο ΚΙΝΑΛ όπου εστιάζονται αυτή τη στιγμή οι κραδασμοί.
Και σε όλη την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσουν Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός έρχεται να προστεθεί και μια συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ήταν γνωστό, βέβαια, μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ότι ο κ.Παπανδρέου έχει θετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλωστε, το είχε εκφράσει και στο Πολιτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018, το οποίο συνδυάστηκε με την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός λοιπόν επανέρχεται στο ζήτημα αυτό σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και επαναλαμβάνει αυτό το οποίο είχε πει από τότε.
«Η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», δηλώνει χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι η χώρα δεν πρέπει να διχαστεί για ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει δικαίωμα ψήφου καθώς δεν είναι βουλευτής αλλά οπωσδήποτε η τοποθέτησή του έχει κάποια επιρροή μέσα στο κόμμα.
Αναμφισβήτητα η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είναι αν οι δηλώσεις του θεωρούνται απάντηση στην πρόσκληση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στους πρώην πρωθυπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα.

Προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ η συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις

Το τελευταίο διάστημα, όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν πρώην πρωθυπουργούς, κυρίως από την προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, δηλαδή τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου να τοποθετηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς επί των δικών τους ημερών είχαν διαπραγματευτεί με τη γειτονική χώρα επιδιώκοντας ένα μοντέλο λύσης.
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι το μοντέλο λύσης που φέρει την ονομασία, συμφωνία των Πρεσπών, είναι κοντά και καλύτερη από αυτά που είχαν προταθεί στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα.
Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επισταμένως να τοποθετηθούν οι πρώην πρωθυπουργοί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ.Παπανδρέου στην συνέντευξή του στην «ΕΦΣΥΝ» επισημαίνει ότι σαφώς χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στον φιλελευθερισμό και τον εθνικισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, τις τελευταίες ημέρες θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία και τη συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής. Ένα μοντέλο που ήδη ακολουθείται στην Ευρώπη προκειμένου να μπει ανάχωμα στον εθνικισμό και την ακροδεξιά.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ουσιαστικά το εργαλείο εκείνο που τέμνει οριζόντια τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης.
Μάλιστα, την Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να μην αφήσουν τις διαφορές τους με το κυβερνών κόμμα να λειτουργήσουν ως άλλοθι και να διαπράξουν ένα ιστορικό σφάλμα καταψηφίζοντας τη συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, τους ζητά να τοποθετηθούν κατά συνείδηση και υπάρχει αισιοδοξία, όπως καταγράφηκε στην συνεδρίαση, ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει μια ιδεολογική νίκη ταυτόχρονα με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς θα είναι μια νίκη που έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε όλους.
Μένει να δούμε πως όλα αυτά θα εξελιχθούν, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και πιθανόν ποια θα είναι και η απήχηση αυτής της επανατοποθέτησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης