Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το χρονικό της κατάρρευσης του Ποταμιού, κινδυνεύει να μείνει χωρίς ΚΟ – Οι λόγοι για τους οποίους φυλλορροεί

Το χρονικό της κατάρρευσης του Ποταμιού, κινδυνεύει να μείνει χωρίς ΚΟ – Οι λόγοι για τους οποίους φυλλορροεί
Το 2015 το Ποτάμι είχε 11 βουλευτές, το 2019 έχει 5 και τώρα μάλλον μένει με 3
Φυλλοροεί το Ποτάμι, το οποίο μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη (16/1) για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα (ΚΟ), καθώς άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς (19/1) προανήγγειλαν την αποχώρησή τους, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα οι δύο βουλευτές συνοδεύουν την προαναγγελία της αποχώρησής τους με βαριές εκφράσεις για το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για κόμμα «παραπλέον με τους ΤσιπροΠολάκηδες».
Και όμως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το Ποτάμι αριθμούσε 11 βουλευτές και τώρα μάλλον μένει με τρεις: Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά.
Την αρχή έκανε ο βουλευτής Β' Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του με επιστολή του στον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη, τον Απρίλιο του 2016.
Ο κ. Θεοχάρης αφού παρέμεινε για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δυόμισι ετών ανεξάρτητος βουλευτής, πέρασε στη συνέχεια στη ΝΔ.
Προηγουμένως είχε παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ είχε θέσει επίσης εμμέσως ζήτημα ηγεσίας.
Στην επιστολή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου ανακοίνωνε την ανεξαρτητοποίησή του έκανε λόγο για «έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους, παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων, πάνω απ´όλα όμως διγλωσσία».
Ο  βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας, βρέθηκε εκτός της ΚΟ του Ποταμιού τον Οκτώβριο του 2016 μετά από αντιπαράθεση που ξέσπασε στο κόμμα κατόπιν δηλώσεών του πως το Ποτάμι δεν μπορεί να πια μόνο του και ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. 
Στη συνέχεια ο κ. Φωτήλας προσχώρησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
H βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, ανεξαρτητοποιήθηκε περί τέλη Νοεμβρίου του 2016 δηλώνοντας πως ασφυκτιούσε μέσα στο κόμμα και εκφράζοντας τη διαφωνίας της με την αυτόνομη πολιτική πορεία του Ποταμιού.
Η κ. Μάρκου στη συνέχεια προσχώρησε στη ΝΔ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, με αφορμή την ανεξαρτητοποίησή της, ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει πως «χρεώνομαι προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός».
Ακολούθησε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Ιανουάριο του 2017, περνώντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε επιστολή του ανέφερε πως «το Ποτάμι κινδυνεύει να υποστεί πολιτική συρρίκνωση, επιμένοντας σε έναν ιδιότυπο πολιτικό απομονωτισμό».
Τον Φεβρουάριο του 2017 ήλθε η σειρά του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας, ο οποίος επίσης πέρασε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Εξηγώντας, τους λόγους της κίνησής του σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη, έκανε λόγο για «φθίνουσα πορεία» και έλλειψη πολιτικού στίγματος και στρατηγικής, εκφράζοντας την άποψη πως το Ποτάμι «μπορούσε και δεν τόλμησε».
Τον Ιανουάριο του 2019 διεγράφη ο Σπύρος Δανέλλης, μετά την απόφασή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στη συνέχεια να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με αφορμή την απόφαση να ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους.
Το Ποτάμι εμφανίζεται «παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες», δεν επιλέγει μία καθαρή στάση και διαλύεται, επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, που εκφράζουν την απόλυτη διαφωνία τους με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη τη στάση του κόμματος.

Σε κοινή ανάρτηση το απόγευμα (20/1/2019) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κ. Ψαριανός και Αμυράς αναφέρουν:

«Με το πολιτικό μαγειρείο που έχει στηθεί από τα Τσιπροτεχνεία με διάφορα Ρετάλια, Επιχειρηματίες, Υπηρεσίες και Αποκόμματα, δηλώνουμε ότι αυτή η "προοδευτική" ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περίεργων και ετερόκλητων τύπων μάς βρίσκει εντελώς απέναντι.
Ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών.
Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις Ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα.
Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ π α λ ι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται.
Δηλώνουμε και εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος.
Διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς

Προσωπικές στρατηγικές και κόμμα...μετεγγραφών

Κομβικής σημασίας για την κατάρρευση του Ποταμιού φαίνεται, πως ήταν η αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής το καλοκαίρι του 2018 πάλι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ξεκαθαρίσει ότι, θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, διαφωνώντας με τη Φώφη Γεννηματά.
Φαίνεται τελικά, πως το συγκεκριμένο κόμμα οδηγείται τουλάχιστον κοινοβουλευτικά στην εξαφάνιση λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκε από τον νέο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και τις προσωπικές στρατηγικές στελεχών του, που υπερίσχυσαν της ενότητας.
Συνολικά τρεις βουλευτές του Ποταμιού μεταπήδησαν στη ΝΔ, δύο στο Κίνημα Αλλαγής και ένας μάλλον οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Σεβαστουπόλεως που θα έχουν ενταχθεί στη ΝΔ.
Ο επικεφαλής του κόμματος μπορεί να διεκήρυττε σε αρκετές περιπτώσεις πως το κόμμα διαθέτει μία γραμμή αλλά σε μείζονα ζητήματα εμφανίστηκε με πολλές γραμμές και αυτό ήταν που θόλωνε το μήνυμα, το οποίο επεδίωκε να εκπέμψει προς το εκλογικό σώμα. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης