Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου: Η Συμφωνία των Πρεσπών τηρεί την εθνική γραμμή και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια

Σβίγκου: Η Συμφωνία των Πρεσπών τηρεί την εθνική γραμμή και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια
"Ο κ.Σαμαράς έχτισε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα πάνω στο Μακεδονικό", ανέφερε η Ρ. Σβίγκου
«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει ένα τέλος στη φοβικότητα και την αδράνεια της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα ετεροπροσδιοριζόταν από τις μικροπολιτικές επιδιώξεις του παλιού δικομματισμού», δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, στην εφημερίδα Kontra News.
Όπως αναφέρει «μόνο κέρδος μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει μια πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται αξίες και αρχές και δεν υπηρετεί τα πρόσκαιρα μικροκομματικά συμφέροντα», ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών «τηρεί σε απόλυτο βαθμό την πάγια εθνική γραμμή περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τερματίζει κάθε αλυτρωτισμό και κάθε ζήτημα αμφισβήτησης συνόρων.
Η θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αναβαθμίζεται, πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο αποδεσμεύεται και στρέφεται εκεί που υπάρχει το πρωτεύον ζήτημα, στα Ανατολικά.
Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κέντρο των Βαλκανίων, οικονομικός, εμπορικός, μεταφορικός, αλλά και πολιτιστικός πόλος».
Κυρίως όμως, προσθέτει, «κλείνει οριστικά μια δεξαμενή εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας, η οποία βέβαια, υπήρξε πολιτικά επικερδής για κάποιους πολιτικούς, με κορυφαίο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχτισε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα πάνω στο Μακεδονικό».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «ολόκληρη η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα πραγματικό επιχείρημα, ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ», αφού τα περί εθνότητας και γλώσσας έχουν απαντηθεί ρητά και με τρόπο νομικά δεσμευτικό από τη ρηματική διακοίνωση.
Όπως εξηγεί, «η γλώσσα, η οποία αναγνωρίστηκε ως «μακεδονική» επί κυβέρνησης ΝΔ το 1977, ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.
Όσον αφορά στα περί εθνότητας, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε μια διεθνή συμφωνία.
Μιλάμε λοιπόν για ιθαγένεια.
Η παραφιλολογία, τα ψεύδη και τα συνωμοσιολογικά σενάρια που διακινούνται, είναι η ύστατη προσπάθειά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να δικαιολογήσουν την υποχώρησή τους από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής και των κομμάτων τους περί λύσης.
Με όχημα αυτή την προπαγάνδα, το μεν ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, συντασσόμενο ταυτόχρονα με τη ΝΔ.
Η δε ΝΔ, η οποία δείχνει ανοχή ή και καλύπτει ένα κλίμα εκβιασμών και τραμπουκισμών εναντίον βουλευτών, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, έκανε ένα ακόμα βήμα προς την απόλυτη παράδοση αυτού του ιστορικού κόμματος, στην ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, τη θέση του οποίου άλλωστε, για το Μακεδονικό, έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, και το ΚΚΕ προτάσσει ανύπαρκτα ζητήματα για να δικαιολογήσει την άρνηση του στη συμφωνία, αλλάζοντας κι αυτό την πάγια θέση του για σύνθετη ονομασία, λες κι όταν αυτή είχε πρωτοδιατυπωθεί το 1992 δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ».
Η ίδια, για τη στάση του Π. Καμμένου τις τελευταίες μέρες και εάν η αποχώρησή του θα επηρεάσει το έργο και τους στόχους της κυβέρνησης, αφού τονίζει ότι «με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. δώσαμε μαζί μια μεγάλη μάχη από τον Ιανουάριο του 2015» για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, για τη μείωση της ανεργίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και «είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία», ξεκαθαρίζει ότι  το κυβερνητικό έργο «θα ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η Βουλή».
Απαντώντας στη ρητορική της αντιπολίτευσης περί "ανταλλαγμάτων" στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Σβίγκου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποφάσισαν ότι είναι πιο σημαντική η ολοκλήρωση του νομοθετικού, μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας, από οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα.
«Είμαστε πια συνηθισμένοι στα ψεύδη και στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, η οποία ψάχνει με αγωνία ένα αφήγημα, από τη στιγμή που κάθε καταστροφολογικό σενάριο και κάθε θεωρία συνωμοσίας έχει πια καταρρεύσει», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τη στάση του Ποταμιού στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει ότι κράτησαν εξαρχής μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα, όμως θα «πρέπει να διαχωρίσουμε την -πραγματική- ψήφο κατά συνείδηση που αποφάσισαν τα όργανα του Ποταμιού, από την ψήφο κατά συνείδηση αλλά… «με συνέπειες», όπως τη διατύπωσε η κ. Γεννηματά, για το ΚΙΝΑΛ».
Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει συμμαχίες με την κεντροριστερά και αν θα μπορούσαν να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ, η κ. Σβίγκου αφού τονίζει  πως «ήμασταν πάντοτε υπέρ της λογικής των συμμαχιών», στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, κοινών στόχων, κοινού οράματος για το μέλλον της κοινωνία, υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Απευθυνόμαστε στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι επιζητούν ριζοσπαστικές τομές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία και παιδεία, διεύρυνση και προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων».
«Δεν ξέρω ποια από τα παραπάνω θα μπορούσε να υπηρετήσει πραγματικά το ΚΙΝ.ΑΛ, όπως αυτό σήμερα τοποθετείται, από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά συντάσσεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη-Γεωργιάδη, δηλαδή με την πιο ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη δεξιά των τελευταίων ετών, η οποία πρεσβεύει την ιδιωτικοποίηση των πάντων, απολύσεις, ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», καταλήγει η κ. Σβίγκου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης