Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία θα επιδιώξει η May για να προσπεράσει την ΕΕ

Brexit: Διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία θα επιδιώξει η May για να προσπεράσει την ΕΕ
Πρόκειται για μία προσπάθεια της May να κερδίσει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου
Μία διμερή συμφωνία αποχώρησης με την Ιρλανδία και να προσπεράσει έτσι την ΕΕ θα επιδιώξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May.
Πρόκειται για μία προσπάθεια της May να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, που την περασμένη εβδομάδα καταψήφισε την συμφωνία της για την έξοδο.
Ήδη η Ντάουνινγκ Στριτ έχει εκφράσει ανησυχία για την προσπάθεια ομάδας βουλευτών να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit από την κυβέρνηση, τις επόμενες μέρες.
Η υπό εξέταση διμερής συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν το δικό τους σχέδιο για να διατηρήσουν ανοιχτό το σύνορο με την Βόρεια Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να απομακρύνει την ανάγκη να τεθεί στη ισχύ το backstop που, στη συμφωνία της May έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κόμματός της, αλλά και στο μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP - σύμμαχο της κυβέρνησης στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, υπό τη νέα διευθέτηση η Βρετανία θα μπει σε προσωρινή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και η Βόρεια Ιρλανδία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες για τα αγαθά, μέχρι να επιτευχθεί μία μετέπειτα συμφωνία. Ο εναλλακτικός μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα Β.Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Ωστόσο, η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ιρλανδικής κυβέρνησης ότι δεν εξετάζει μια τέτοια συμφωνία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney σε tweet του έγραψε: «Καθώς το Brexit κυριαρχεί στα ΜΜΕ, δεν εκπλήσσομαι που μερικές αναλύσεις σήμερα το έχουν εκλάβει λάθος. Διαβεβαιώνω ότι η δέσμευση της Ιρλανδικής κυβέρνησης στο σύνολο της συμφωνίας αποχώρησης είναι πλήρης - συμπεριλαμβανομένου του backstop που διασφαλίζει ανοιχτά σύνορα σε Ιρλανδία και Β.Ιρλανδία και προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης