Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκρούσεις, διεργασίες και κραδασμοί στο πολιτικό σκηνικό με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών και τη νέα μάχη στη Βουλή

Συγκρούσεις, διεργασίες και κραδασμοί στο πολιτικό σκηνικό με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών και τη νέα μάχη στη Βουλή
Kυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κοινοβουλευτική μάχη της Συμφωνίας των Πρεσπών
Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η συμφωνία των Πρεσπών καθώς μετά το κυβερνητικό διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου η κυβέρνηση στηρίζεται σε νέα πλειοψηφία ενώ ένα κόμμα κόμμα διαλύεται κι ένα ακόμα απειλείται με διάλυση εις τα εξ ών συνετέθη.
Στην τελική ευθεία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών το Ποτάμι αριθμεί  τρεις βουλευτές που δηλώνουν ΝΑΙ και δύο ακόμα που λένε ΌΧΙ και αντίο μέσω facebook.
Και το ΚΙΝΑΛ όμως λόγω Πρεσπών αντιμετωπίζει δομικούς κραδασμούς.
Παρά το όχι της Φώφης Γεννηματά που οδήγησε εκτός ΚΙΝΑΛ το Ποτάμι το προηγούμενο καλοκαίρι, το ΚΙΔΗΣΟ διά του Γιώργου Παπανδρέου λέει ΝΑΙ στη συμφωνία ενώ το ΚΙΝΑΛ προχωρά σε διαζύγιο και με τη ΔΗΜΑΡ η οποία την Κυριακή αποφάσισε να στηρίξει τις Πρέσπες.
Την ίδια ώρα, στη σκιά του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κοινοβουλευτική μάχη που αναμένεται να δώσουν στο τέλος της εβδομάδας όταν η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ολομέλεια.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αρκετά στελέχη θεωρούν πως ότι δεν πέτυχαν πρωτοβουλίες ετών το επιτυγχάνει η συμφωνία των Πρεσπών καθώς καθίσταται επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως υποστηρίζουν, ότι αποτελεί φυγόκεντρο δύναμη για το Κίνημα Αλλαγής και κεντρομόλο δύναμη για το ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών να ανασυνθέσει έναν ευρύτερο πόλο σε ένα νέο διπολικό σκηνικό. Τον πόλο της προόδου απέναντι στη συντήρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δρόμους για μια νέα πλειοψηφία όπως θα προκύψει στην ψηφοφορία που θα έχουμε στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.
Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία από τους 151 βουλευτές που υπερψήφισαν το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.
Επιπροσθέτως, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος πλέον για την συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, το κεφάλαιο της επόμενης μέρας.
Κάτι που μεταφράζεται με πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, πρωτοβουλίες διαλόγου και συνάντησης με όσες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού κέντρου αποσυνδέονται από τη στείρα άρνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, τα πρώτα βήματα τα παρακολουθήσαμε και την περασμένη εβδομάδα με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν και το επόμενο διάστημα.

ΝΔ: Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η συμφωνία

Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει με αμείωτη ένταση την κριτική της προς την κυβέρνηση.
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ένα βαρύτατο και ανεπίστροφο ιστορικό λάθος.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ προαναγγέλλει πως ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη ψηφοφορία στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η συμφωνία. «Με επιχειρήματα αλλά και με αποφασιστικότητα.
Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει».
Η ΝΔ κινείται με στόχο να θέσει προ των ευθυνών της το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας και κυρίως εκείνους τους βουλευτές που όψιμα προστρέχουν, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, να προστεθούν στα ΝΑΙ της συμφωνίας ενώ έχουν εκλεγεί με άλλη πολιτική ατζέντα και δεν έχουν λάβει αυτή την εντολή από τους ψηφοφόρους τους.
Σε ότι αφορά τα περί ανοίγματος στην Κεντροαριστερά από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί με πολιτικούς γυρολόγους, πολιτικά ναυάγια όπως τα χαρακτηρίζει τις τελευταίες μέρες.
Μάλιστα, από την Πειραιώς σημειώνουν δεικτικά πως το σικέ διαζύγιό του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο ουδόλως αφορά τον προοδευτικό χώρο.
Στην επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη, η ΝΔ αναμένεται να επισημάνει ότι η συμφωνία αφίσταται της εθνικής γραμμής όπως αυτή χαράχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Από την Πειραιώς υπογραμμίζουν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει, σημείο προς σημείο, από το βήμα της Βουλής γιατί είναι εθνικά επιζήμια η εν λόγω συμφωνία βάσει της οποίας γίνεται εκχώρηση εθνότητας και γλώσσας και εσχάτως στη ρηματική διακοίνωση γίνεται αναφορά δύο φορές, για «μακεδονικό λαό».
Κάτι, που όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς, αποτελεί προοίμιο για τη διεκδίκηση μειονότητας επί ελληνικού εδάφους.
Χρύσα Κλειτσιώτη
www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης