Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxfam: Στα χέρια 26 ανθρώπων πλούτος ίσος με αυτόν του φτωχότερου 50% της Γης

tags :
Oxfam: Στα χέρια 26 ανθρώπων πλούτος ίσος με αυτόν του φτωχότερου 50% της Γης
Να φορολογήσουν τους πλουσιότερους καλεί τα κράτη η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam
Για το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία σε νέα έκθεση της αναφέρει ότι η συγκέντρωση του πλούτου επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο το 2018, με 26 δισεκατομμυριούχους να έχουν πλέον στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας.
Στην έκθεση της η Oxfam καλεί τα Κράτη να φορολογήσουν τους πλουσιότερους.
«Το χάσμα που μεγεθύνεται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών πλήττει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ζημιώνει την οικονομία και τροφοδοτεί την οργή σε όλο τον κόσμο», τονίζει η Oxfam.
Στην έκθεση αναφέρεται πως οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12%, ή 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα πέρυσι, ενώ τα 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Σύμφωνα με την Oxfam, 26 άνθρωποι έχουν πλέον στα χέρια τους χρηματοοικονομικούς πόρους και περιουσιακά στοιχεία που ισούνται με τα εισοδήματα των φτωχότερων 3,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη.
Το 2017, η Oxfam ανέφερε ότι ο λόγος αυτός των δισεκατομμυριούχων ανερχόταν σε 43.
Βάσει της Oxfam, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Jeff Bezos ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
«Με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί στο 1% της περιουσίας του», σχολιάζει η ΜΚΟ.
Γενικά, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 900 δισεκατομμύρια πέρυσι (ήτοι κατά 2,5 δισεκ. την ημέρα).
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, τονίζει η Oxfam διαπιστώνοντας πως «οι πλούσιοι επωφελούνται όχι μόνο από την επέκταση της περιουσίας τους, αλλά επίσης κι από τα χαμηλότερα επίπεδα φορολόγησης εδώ και δεκαετίες σε πολλά κράτη».
«Εάν η τάση αυτή αντιστρεφόταν, οι περισσότερες κυβερνήσεις θα διέθεταν επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις κοινωφελείς υπηρεσίες» υποστηρίζει η Oxfam, η οποία εκτιμά πως οι πλουσιότεροι κρύβουν από τις φορολογικές αρχές περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε χώρες όπως είναι η Βραζιλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, «το 10% των φτωχότερων πληρώνει πλέον φόρους επί των εσόδων του αναλογικά πολύ υψηλότερους από ό,τι οι πλουσιότεροι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης