Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμός στα μικρά κόμματα – Διαλύεται το Ποτάμι, τριγμοί και στο ΚΙΝΑΛ - Τι θα συμβεί σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ

tags :
Χαμός στα μικρά κόμματα  – Διαλύεται το Ποτάμι, τριγμοί και στο ΚΙΝΑΛ - Τι θα συμβεί σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ
Ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών - Στα δύο και οι ΑΝΕΛ
(upd4) Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και αναταράξεις που προκαλεί στα κόμματα του μεσαίου – και όχι μόνο – χώρου η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να επιβεβαιώσει αφενός η διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αφετέρου οι ανεξαρτητοποιήσεις των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού από το Ποτάμι, η οποία αφήνει το κόμμα του κ.Θεοδωράκη χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και κοινοβουλευτικά προνόμια.
Την ίδια τύχη με τον κ.Θεοδωράκη, πιθανότατα θα είχε και ο κ.Καμμένος, εάν δεν προσχωρούσε στους ΑΝΕΛ ο ανεξάρτητος και προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.


Χωρίς ΚΟ το Ποτάμι

Η ανεξαρτητοποίηση τόσο του Γ. Αμυρά όσο και του Γρ.Ψαριανού από το Ποτάμι, οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 21/1, αφήνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με 3 βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης).
«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου.
Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να μιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ.Αμυράς.

Εκτός και ο Ψαριανός

Την ανεξαρτητοποίηση του από το Ποτάμι ανακοίνωσε μέσω Facebook και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
«Λοιπόν Φίλοι μου, σας ευχαριστούμε όλους και προσωπικώς έναν-ένα για την στήριξη και την συμπόρευσή σας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Δυστυχώς, με αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και έλπιζαν σε μάς.
Μακάρι για όλους τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.
Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες και οι τύχες της βρίσκονται στα χέρια της χειρότερης κυβέρνησης από τα χρόνια της χούντας.
Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής.
Γρ.Ψαριανός
βουλευτής β' Αθήνας
με Το Ποταμι
Ανεξάρτητος από σήμερα» επεσήμανε στην ανάρτηση του ο κ.Ψαριανός.
Αυτό σημαίνει ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να διαθέτει πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς το όριο για τη συγκρότηση της είναι οι 5 βουλευτές.
Ως εκ τούτου ο κ. Θεοδωράκης δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής ενώ το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παρουσία του Ποταμιού στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Το Ποτάμι είναι το κόμμα που μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες βουλευτών, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε εκλέξει 11 βουλευτές και σήμερα έχει απομείνει με 3.
Υπενθυμίζεται πως από τους 7 αποχωρήσαντες βουλευτές, οι 2 πήγαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Μπαργιώτας, Ιλχάν Αχμέτ), οι 3 στη ΝΔ (Κατερίνα Μάρκου, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης) ενώ οι υπόλοιποι 3 (Αμυράς, Ψαριανός, Δανέλλης) παραμένουν προς το παρόν ανεξάρτητοι.

Ποτάμι για Αμυρά: Ορκιζόταν ότι δεν φεύγει και ότι δεν είναι Δανέλλης

Την θέση ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος σήμερα γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίηση του από το Ποτάμι, ορκιζόταν πως δεν θα φύγει από το κόμμα και δεν θα γίνει Δανέλλης διατυπώνει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.
«Ο Γιώργος Αμυράς  λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι.
Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο «δεξιό» πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου.
Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο «αριστερό» πάνθεον ο κ.Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους.
Ειδικά ο κ.Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης «ορκιζόταν» στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι.
«Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του.
Η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημα μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.
Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμη μας στην κοινωνία.
Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν.
Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;» υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Δεν σώζεται το Ποτάμι

Την ώρα πάντως που αποχωρούσε από το Ποτάμι ο κ.Αμυράς, ο Γρ.Ψαριανός - και πριν ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίηση του - υποστήριζε ότι δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ο διαγραφείς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Θ. Θεοχαρόπουλος λόγω της απόφασης του να ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ερωτηθείς σχετικά και μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Θεοχαρόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί άμεσα με το Ποτάμι, γεγονός που προφανώς και επιτάχυνε την απόφαση του κ.Ψαριανού να αποχωρήσει από το Ποτάμι.
«Είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Έχουμε μια καλή σχέση με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη.
Ως πρόεδρος λειτουργώ συλλογικά» υποστήριξε ο κ.Θεοχαρόπουλος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο κ.Θεοχαρόπουλος έλεγε άμεσα το ναι για συνεργασία με το Ποτάμι, αυτό δεν θα σήμαινε ότι θα μπορούσε το κόμμα του κ.Θεοδωράκη να επαναποκτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση του ΚΟ είναι 10 βουλευτές (το όριο των 5 βουιλευτών αφορά μόνο τις ΚΟ που προέκυψαν μετά από εκλογές).

Θεοχαρόπουλος: Η διαγραφή μου είναι διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ

Πέρα όμως από το Ποτάμι, τριγμοί καταγράφονται και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής καθώς η διαγραφή του κ.Θεοχαρόπουλου σε συνδυασμό και με τη διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου από τη «γραμμή» Γεννηματά όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ως αποτέλεσμα το ΚΙΝΑΛ να μην είναι παρά μια νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε ο κ.Θεοχαρόπουλος η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ επί της ουσίας είναι διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχαν συγκροτήσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη από το 2015.
Είναι στην ουσία σαν να διέγραψε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Αποφάσισε ουσιαστικά η κα.Γεννηματά λόγω της απόφασης του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Είναι κρίμα, σε ένα πολυκομματικό φορέα η επικεφαλής να διαγράφει το ένα από τα κόμματα.
Είμαστε συνασπισμός κομμάτων.
Συνεπώς ένας συνασπισμός δυο κόμματων στη Βουλή όπως είμαστε, η απόφασή της είναι να διαγράψει το ένα.
Ξεπερνά τα όρια μια δημοκρατικής λειτουργίας» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του είχε προταθεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές και υποστήριξε ότι «θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άθροισης δυνάμεων».

ΔΗΜΑΡ: Ακούμε έκπληκτοι την απαίτηση και για αποχώρηση μας από τη Βουλή

Στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται η Δημοκρατική Αριστερά.
«H Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η απόφαση αφορά τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι είναι του κόμματος και όχι προσωπική» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη – γραμματέα του τομέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ -, ο οποίος υποστήριξε ότι «η απομάκρυνση του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με διαγραφή της ΔΗΜΑΡ» και ότι «η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου έγινε μετά την άρνηση του να επιστρέψει την έδρα, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο σύνολο της είχε διαφορετική θέση σε ένα κορυφαίο Εθνικό θέμα», η ΔΗΜΑΡ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015.
Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜΑΡ για το ΝΑΙ.
Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή!
Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών.
Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν.
Ψυχραιμία!» υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ.

Στα δύο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Πέρα όμως από τις μεγάλες ανακατατάξεις στα κόμματα του κέντρου, από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έμειναν αλώβητοι ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Υπενθυμίζεται ότι εάν ο κ.Καμμένος δεν προχωρούσε στην απόφαση να εντάξει στο κόμμα του τον ανεξάρτητο και προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων βουλευτή Αριστείδη Φωκά, ούτε οι ΑΝΕΛ θα διέθεταν σήμερα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σήμερα οι ΑΝΕΛ διαθέτουν 6 βουλευτές ύστερα από την προσχώρηση του κ.Φωκά αλλά και των διαγραφών των Έλενα Κουντουρά και Β. Κόκκαλη λόγω της απόφασης τους να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να διατηρήσουν τις υπουργικές τους θέσεις.
Ωστόσο, αναμένονται εξελίξεις δεδομένου ότι ο κ.Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ανήκει ακόμα στην ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει διαμηνύσει ότι αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ, η οποία όμως θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θεωρείται ξένο σώμα στους ΑΝΕΛ και πιο κοντά στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εάν λοιπόν, ο κ.Φωκάς δεν προσχωρούσε στους ΑΝΕΛ, ο κ.Καμμένος θα κινδύνευε να έχει την ίδια τύχη με αυτή του κ.Θεοδωράκη.

Η διάλυση των μικρών κομμάτων και ποιον οφελεί

Πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα Μάιο ή Οκτώβριο του 2019;
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία καθώς τα μικρά κόμματα συνθλίβονται;
Αυτά είναι τα δύο καίρια ερωτήματα που απασχολούν τα επιτελεία των κομμάτων.
Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019, ο Τσίπρας θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια στην προσπάθεια του να μειώσει την μεγάλη ψαλίδα από την ΝΔ και τον Μητσοτάκη.
Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία καθώς έχει εξασφαλίσει την νίκη της ΝΔ η οποία δεν μπορεί κάτω από οποιαδήποτε σενάριο να ανατραπεί.
Το πολιτικό κύμα που χτύπησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι αφήνει πολλά ερωτηματικά για το πολιτικό τους μέλλον.
Οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός Βουλής, το Ποτάμι έχει καταρρεύσει ως κομματικός μηχανισμός και πολιτικά έχει τελειώσει.
Το ΚΙΝΑΛ με την στάση του καταδικάζεται στην 4η θέση πίσω από την Χρυσή Αυγή ενώ η Γεννηματά θα υποστεί πέραν της εκλογικής ήττας και αμφισβήτηση μετά τις εκλογές.
Τα τρία κόμματα δίνουν μάχη επιβίωσης (με αμφίβολα αποτελέσματα) ωστόσο τα νούμερα των δημοσκοπικών μετρήσεων είναι αμείλικτα… και προκαλούν εκνευρισμό και ταραχή στις ηγεσίες τους.
Η Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο της βόμβας Κρεμαστινού ο οποίος έκλεισε το «μάτι» για συνεργασία στον Αλέξη Τσίπρα, ζει με έντονη την αγωνία της αμφισβήτησης αλλά και για το ποια στάση θα κρατήσουν κατά την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας τόσο οι «κορυφαίοι» του παρελθόντος, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο «σύντροφος» της διαλυμένης  ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Την ίδια ώρα βλέπει το κόμμα της να συμπιέζεται ιδεολογικά από τον μεταμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να λανσάρει κεντροαριστερό προφίλ!
Το Ποτάμι που κατά καιρούς φλέρταρε με την οριστική διάλυση, έχει χωριστεί πλέον σε δύο… παραποτάμους: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης «εκβάλουν» στο Ναι, ενώ Αμυράς και Ψαριανός στο Όχι, προκαλώντας νέα σύγχυση και προβληματισμό στους εναπομείναντες μουδιασμένους ψηφοφόρους του.
Ο Πάνος Καμμένος έβγαλε τη στολή παραλλαγής και αποχώρησε (λαβωμένος από Κουντουρά, Κόκαλη, Παπαχριστόπουλο, Χρυσοβελώνη) μαζί με το κόμμα του από την κυβέρνηση.
Τώρα θα παίξει το τελευταίο του χαρτί καταψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να διασωθεί πολιτικά στις ερχόμενες εκλογές.
Προς το παρόν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχειρεί να πνίξει τον πόνο του σε ψαροταβέρνες και μπουζουξίδικα και να ερμηνεύσει τους χρησμούς του απρόβλεπτου Ζουράρι.  
Ο Τσίπρας από το χάος που προκάλεσε αρχικά με την ψήφο εμπιστοσύνης και εν συνεχεία με την συμφωνία των Πρεσπών που θα κυρωθεί έως τις 25 Ιανουαρίου 2019, κατάφερε να επιβιώσει στα συντρίμμια των μικρών κομμάτων.
Όμως η διάλυση των μικρών κομμάτων ευνοεί τον Μητσοτάκη ο οποίος έχοντας διασφαλίσει την πρώτη θέση με διαφορά 8 μονάδων θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία.
Ουσιαστικά η διάλυση των μικρών κομμάτων μπορεί να δίνει πολιτικό χρόνο στον Τσίπρα συγκυριακά αλλά στρατηγικά ευνοεί τον Μητσοτάκη και την ΝΔ.
Λιγότερα κόμματα μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Επίσης ξεκάθαρα έχει διασφαλίσει την 3η θέση με 20-21 βουλευτές και η Χρυσή Αυγή οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι η κεντροδεξιά με την εθνικιστική ακροδεξιά θα έχουν συνολικά 172-174 βουλευτές.

Η ιστορικά λανθασμένη συμφωνία των Πρεσπών περνάει με 153 θετικές ψήφους έως τις 25 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών με στόχο έως τις 25 Ιανουαρίου να έχει κυρωθεί από την ελληνική βουλή.
Θα ψηφίσουν.
  145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
-    Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
-    Έλενα Κουντουρά, ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία διεγράφη από τους ΑΝΕΛ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος όμως μετά την κύρωση της Συμφωνίας έχει δεσμευθεί ότι θα παραδώσει την έδρα του
-    Σπύρος Δανέλλης, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος διεγράφη από το Ποτάμι για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτής του Ποταμιού
-    Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού
-    Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία
-    Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ανοιχτές άλλες δύο θετικές ψήφοι

Στις 153 θετικές ψήφους, προστίθεται και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θεωρείται απίθανο ο Κόκκαλης, όπως και ο Ζουράρης (βουλευτής των ΑΝΕΛ), οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν θετικά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι δημόσια και κατηγορηματικά έχουν ταχθεί κατά αυτής.
Σε δηλώσεις του ο Ζουράρης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική πλειοψηφία να «κλειδώσει» στους 153 βουλευτές.

Γιατί οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019;

Για 6 βασικούς λόγους οι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο με προφανή στόχο ψηφοθηρικούς λόγους.
Βέβαια εκλογές στο πέρας της 4ετίας ορίζεται από το Σύνταγμα, ωστόσο η εξάντληση της 4ετίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόδειξη σεβασμού στο Σύνταγμα αλλά η ανάγκη για χρόνο μήπως και αποδώσουν ορισμένοι σχεδιασμοί.

1)Μετά την συμφωνία των Πρεσπών μιας ιστορικά απαράδεκτης συμφωνίας ο Τσίπρας θα λάβει ανταλλάγματα από τους αμερικανούς καθώς η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως το είχαν σχεδιάσει οι ΗΠΑ.

2) Με την έκδοση 5ετούς ομολόγου 2,5 δισεκ. στο 3,60% και με τα 750 εκατ από τα ομόλογα ANFΑ θα αποπληρώσει 3 με 3,3 δισεκ. από τα δάνεια του ΔΝΤ.
Το 5ετές θα έχει επιτόκιο 3,6% έναντι 4,95% που είχε το 5ετές ομόλογο που είχε εκδώσει ο Σαμαράς τον Απρίλιο του 2014 και 4,625% που ήταν το πρώτο 5ετές που εξέδωσε ο Τσίπρας πριν ενάμιση χρόνο.  

3)Θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνική οικονομία ειδικά στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων από τους οίκους Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 πιθανότατα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα.
Η Standard and Poor’s όπως αναμενόταν δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου 2019, ενώ δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ούτε η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο κύμα αξιολογήσεων που θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις θα έρθει είτε με την έξοδο στις αγορές είτε στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις αξιολογήσεων
Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου
Fitch 2 Αυγούστου
Moody’s 23 Αυγούστου 2019.

4)Θα προβεί στην αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη και ενώ θα μειωθεί το ελάχιστο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας στις 100.000 ευρώ και συνοδευτεί με το Κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος συμμετέχει στην δόση ενός δανείου με ποσοστό 33%.
Όταν ένα δάνειο από προβληματικό γίνεται ενήμερο με ρύθμιση το κράτος θα εγγυάται το 33% της δόσης και θα συμμετέχει π.χ. σε δόση 750 ευρώ τα 250 ευρώ θα καταβάλλει το κράτος.

5)Θα ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει το Ιταλικό μοντέλο APS για τα προβληματικά δάνεια όπου περιλαμβάνονται εγγυήσεις από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση στόχος θα είναι να φανεί ότι θεσμικά η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις τράπεζες.

6)Σχεδόν 60 με 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγούν και αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση για εξάντληση της 4ετίας είναι μεγάλη.
Ταυτόχρονα και οι ΑΝΕΛ έχουν ανάγκη για χρόνο στην προσπάθεια τους να αναδιοργανωθούν μετά το show που έδωσαν με την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση αλλά πέρασαν το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι κόμμα κουρελού.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 21/1 10:32)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης