Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Το «Plan B» για το Brexit παρουσίασε η Theresa May

Βρετανία: Το «Plan B» για το Brexit παρουσίασε η Theresa May
Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ με τρόπο που θα ωφελήσει κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και κάθε πολίτη της χώρας μας, δήλωσε η Theresa May
Τη δέσμευση ότι θα είναι περισσότερο ανοιχτή με το κοινοβούλιο, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε σήμερα (21/1/2019) η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό της σχέδιο για το Brexit, μετά τη συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας της από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.
Η May υποσχέθηκε ακόμη ότι θα καταφέρει να κατευνάσει τις ανησυχίες των βουλευτών για τη συμφωνία «διαζυγίου», ώστε να κερδίσει την υποστήριξή τους.
Επισημαίνοντας τρεις αλλαγές στην προσέγγισή της για το Brexit, η May δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θα είναι «πιο ευέλικτη», ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για την εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ότι θα βρει έναν τρόπο για να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με μια δέσμευση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία.
«Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε την εντολή του βρετανικού λαού και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο που θα ωφελήσει κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και κάθε πολίτη της χώρας μας», ανέφερε η May.
H Βρετανίδα πρωθυπουργός απέκλεισε μια επέκταση του Άρθρου 50.
Όπως τόνισε, ο σωστός τρόπος για να γίνει το Brexit είναι με συμφωνία, τονίζοντας ότι μια εναλλακτική θα ήταν η ανάκληση του Άρθρου 50, κάτι που θα σήμαινε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να επεκταθεί το Άρθρο 50, αλλά αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι θα υπάρχει συμφωνία, μόνον ότι θα παρατεινόταν ο χρόνος απόφασης.
Και η ΕΕ δεν θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να δώσει χρόνο στη Βρετανία, γεγονός που σημαίνει ακύρωση του Brexit, σύμφωνα με τη May.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ίδια, η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα έθετε ένα «δύσκολο προηγούμενο» και θα ενίσχυε τους εθνικιστές.
Παράλληλα, η May δήλωσε ότι θα έχει περαιτέρω συζητήσεις με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας (DUP) και άλλους, σχετικά με τις ανησυχίες τους για το λεγόμενο «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα.
Όπως δήλωσε, στη συνέχεια θα μεταβιβάσει τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων στην ΕΕ.
«Σχετικά με το “backstop”, παρά τις αλλαγές που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως, απομένουν δύο σημαντικά ζητήματα», είπε: ο φόβος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί παγιδευμένο για πάντα σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας και η ανησυχία ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει διαφορετική μεταχείριση σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
«Θέλω να συνεχίσω να συζητώ με τους συναδέλφους μου αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και με το DUP για να δούμε πώς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να στηριχθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο», συνέχισε η May.
«Και θα παρουσιάσω τα συμπεράσματα αυτών των συνομιλιών στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, η May ανακοίνωσε επίσης ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για το ποσό των 65 λιρών που θα καλούνταν να καταβάλλουν οι πολίτες της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Η συντηρητική πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης, για άλλη μια φορά, τη λύπη της επειδή ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης