Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα Καμμένου - Κατρούγκαλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στις 24/1 η ψηφοφορία

Κόντρα Καμμένου - Κατρούγκαλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών  - Στις 24/1 η ψηφοφορία
Αδιανόητο να μην έχουμε ενοποιημένο το συνολικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος
(upd5) Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο να έχει μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο.
Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση ήταν η τοποθέτηση του κ.Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη, ότι τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού.
«Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό.
Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτορποοσδιορισμού.
Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά.
Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι.
Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα» ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος, προκαλώντας την αντίδραση του Π. Καμμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είναι αυτά που λένε και οι ΑΝΕΛ.
«Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός.
Αν είναι δικαίωμά τους αυτό για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία;
Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός  λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική.
Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας» είπε ο κ.Καμμένος προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ.Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι ήταν απόλυτα σαφής στην τοποθέτηση του ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό.
«Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση  του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος.
Κατοχυρώνουμε  λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο  7  παράγραφος 4 της συμφωνίας.
Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση  λαού.
Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες.
Οι  συμφωνίες αφορούν ταυτότητα.
Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος νωρίτερα και κατόπιν αιτήματος της ΝΔ είχε καταθέσει το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Εντός των επόμενων ωρών θα πρέπει να αναμένεται και η σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή, όπου και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής.
Βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισαχθεί αύριο Τετάρτη 23/1 στην Ολομέλεια της Βουλής και το βράδυ της Πέμπτης 24/1 θα γίνει η ψηφοφορία για την κύρωση ή όχι της συμφωνίας.

Αντιπαράθεση με Κουμουτσάκο

Η τοποθέτηση του κ.Κατρούγκαλου προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου
«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας σε αυτή τη συζήτηση ότι ο όρος nationality στα αγγλικά σημαίνει και τα δύο.
Είναι ένας ασαφής όρος.
Σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα.
Όταν, λοιπόν, εντάχθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν η ελληνική πλευρά επέμεινε στο ότι θα πρέπει και ότι θα ήταν προτιμότερο το citizens ή αν αποδέχθηκε αυτόν τον ασαφή και διττής έννοιας όρο;.
Αν είναι αποκλειστικά ιθαγένεια, γιατί χρειάζεται ο όρος "Macedonians" δίπλα;
Διότι η ιθαγένεια είναι δεσμός με το κράτος.
Αφού το κράτος, βάσει της Συμφωνίας λέγεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ιθαγένεια δεν έγινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλά προστέθηκε και το "Μακεδονικός";
Προφανώς γιατί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση ήθελε ο όρος αυτός να καλύπτει και την εθνικότητα.
Γι΄αυτό μπήκε και το Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος.
«Οι Αλβανοί των Σκοπίων επειδή ανησυχούν από τον όρο αυτό κατέθεσαν τροπολογία για να διευκρινίσουν ότι το nationality δεν σημαίνει εθνικότητα αλλά ιθαγένεια.
Ποιοι;
Οι Αλβανοί και όχι εμείς» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.

Χαμένοι... στη μετάφραση

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κυριάρχησε το αίτημα της ΝΔ να κατατεθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με τον βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο να υποστηρίζει πως χωρίς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση.
Ο κ.Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο, όπως είπε, εντόπισε στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.
«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος.
Γι’  αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ  είναι προφάσεις εν αμαρτίες.
Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος.
Είναι στα αγγλικά» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζήτησε από τον υπουργό να αναθέσει τη μετάφρασή του κειμένου στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή στα ελληνικά.
Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα.
Αναναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα;
Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Αμανατίδης (υφ. Εξωτερικών): Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε συνισταμένη της

Επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου συζητείται η εν λόγω συμφωνία.
Ο κ.Αμανατίδης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της».
«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία.
Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία.
Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα.
Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία» είπε ο κ.Αμανατίδης, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία.
«Τι άλλαξε έκτοτε;
Η Ν.Δ. πώς μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση;
Γιατί άλλαξε τη θέση της;
Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες» είπε ο κ.Αμανατίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ισορροπημένη και εθνικά επωφελή» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως επισήμανε, «υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Τσιάρας: Βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ευθύνη στην κυβέρνηση είναι συλλογική αλλά όχι απρόσωπη.
Και υπάρχει στο πρόσωπο κάθε βουλευτή που θα βάλει την υπογραφή του σε αυτήν τη βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, ο οποίος έθεσε θέμα δημοκρατικής νομιμότητας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ την κατηγόρησε ότι επιλέγει για ένα ιδεολογικό ζήτημά της να αντιτίθεται απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
«Ζούμε ιστορικές στιγμές σήμερα στη Βουλή, που καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο για πολλές δεκαετίες απασχόλησε την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη.
Δεν προκάλεσε έκπληξη ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η λύση του προβλήματος με τα Σκόπια είναι για αυτά ιδεολογικό ζήτημα.
Πόσο, όμως, δημοκρατικό είναι μία κυβέρνηση να κάνει επιλογή για ένα ιδεολογικό της ζήτημα και να αντιτίθεται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης;» είπε ο κ.Τσιάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αρνείται να καταθέσει στη Βουλή μαζί με το Σύνταγμα των Σκοπίων και το προίμιο της Συμφωνίας, και αρνείται, επίσης, να δώσει απαντήσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που την υπέγραψε, και να καταθέσει και την επιστολή παραίτησής του».
Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι είπε «μισές αλήθειες που παραπέμπουν στο ψέμα», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο εμπιστοσύνης, καταθέτοντας «τη ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων αλλά αποφεύγοντας να πει ότι υπάρχει σε αυτήν δύο φορές αναφορά στον μακεδονικό λαό».
«Είναι προφανές ότι εγκαταλείφθηκε μία πολιτική 150 χρόνων που αφορούσε το πώς μπορούσε μία χώρα να διεκδικήσει τη μοναδικότητά της από τις αλυτρωτικές διαθέσεις μίας άλλης χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Χθες από την αρχή της διαδικασίας η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με την αντιπολίτευση να διατυπώνει ενστάσεις επί διαδικαστικών θεμάτων, όπως π.χ. η σύνθεση της Επιτροπής αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει θέσει υπόψιν των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποφασίσουν για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.
Πέρα από τα διαδικαστικά, αυτό που αναδείχθηκε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παρόλο αυτά, η Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει έως σήμερα Τρίτη 22/1 το απόγευμα, αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, δεδομένης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στην Επιτροπή μετα την προσθήκη στα μέλη της επιτροπής - ύστερα από κλήρωση - των κ.κ. Δανέλλη και Μαυρωτά, οι οποίοι έχουν ταχθεί και δημοσίως υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας.
"Θα πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του ζητήματος.  
Ζητώ να υπάρξει στη διάθεση των βουλευτών εφόσον υφίσταται ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίσταται το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Να διαπιστώοσυν οι βουλευτές αν συνάδουν οι τροποποιήσεις με το κείμενο.  
Αν δεν υπάρχει να συνεκτιμηθεί και αυτό
Το δεύτερο κείμενο το οποίο είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’όψιν είναι η επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ στον Πρωθυπουργό. Να κληθεί και να δεχθεί ερωτήσεις ο κ. Κοτζιάς" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε μάλιστα ότι έχει καταγραφεί ήδη παραβίαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς  προβλέπεται ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα.
" Η παρουσία του κ. Κοτζιά είναι απαραίτητη" είπε ο κ. Δένδιας.
"Παράνομη" χαρακτήρισε την επιτροπή ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ υποστήριξε ότι η διαδικασία καθορισμού των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι παράνομη και υποκρύπτει μεθόδευση.
"Δεν επιτρέπεται στην επιτροπή να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση με υπόννοια μεθόδευσης.  
Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως έχει την υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός" είπε ο κ. Καμμένος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο κείμενο στις δύο γλώσσες.
Το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
"Μόνο έτσι θα δούμε πόσες φορές γίνεται αναφορά σε μακεδονικό λαό" είπε.
Αρνητικός στην κατάθεση της επιστολής Κοτζιά εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης: "Αυτό που εζητήθη είναι η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠ.ΕΞ. Έχει δοθεί σαφέστατη πολιτική απάντηση.
Η επιστολή είναι προσωπική.
Δεν είναι πολιτικό κείμενο.
Η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Ο ΥΠΕΞ είναι εδώ. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές" είπε.
"Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά κόλπα που κάνει και η Ν.Δ και έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.
Εδώ πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και ο καθένας θα τοποθετηθεί πολιτικα.
Βρείτε τα με τους φίλους σας τους Νατοϊκούς.
Αυτοί δεν σας έβαλαν;
Εκεί κιχ δεν βγάζει κανένας" είπε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

Μαυρωτάς: Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση

Ως εθνικά σωστή χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς.
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση.
Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια.
Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του 'δια ταύτα', την κάνουν γυριστή», τόνισε.
Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «το στύλωμα μιας νέας εποχής» και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη. 

Κουμουτσάκος: Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών - Πατριωτικό καθήκον το «όχι»

Ως πατριωτικό χαρακτήρισε το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο «είναι  μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο 'ναι' και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό 'όχι'».
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:

- Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
- Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
- Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Καμμένος: Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση.
Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής.
Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία.
Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση.
Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη.
Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ξυδάκης: Θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές μας ευθύνες

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης.
«Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Λοβέρδος: Να κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος της FYROM, η ρηματική διακοίνωση και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Κατρούγκαλος: Απόλυτα νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής - Η αντιπολίτευση αναζητά προφάσεις

Ως απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους κανονισμούς χαρακτήρισε τη σύνθεση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής.
Όπως τόνισε «Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.
«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε.
Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα.
Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Απάντηση Βούτση για τις επιθέσεις που δέχθηκε

Απάντηση σε όποιους τον κατηγόρησαν ότι δεν σέβεται τον κανονισμό της Βουλής, με αφορμή τη σύνθεση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως τόνισε «Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα».
Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ.
Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος.
Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά.
Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας.
Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».
Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.
Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές».
Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα.
Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.

Έντονες διαβουλεύσεις - Υποχώρηση Βούτση - Στις 24/1 η ψηφοφορία

Όπισθεν ολοταχώς από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ορισμό του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών που θα εξετάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δέχθηκε να γίνει η επιλογή των νέων μελών με κλήρωση.
Όπως προέκυψε από την κλήρωση, οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.
Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για θετική εισήγηση από την Επιτροπή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να εισηχθή προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Βούτσης: Με άνεση χρόνου η συζήτηση

«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «"η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί.
Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική.
Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.


Διάσκεψη των Προέδρων: Την Πέμπτη 24/1 η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

 Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.
Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης