Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη με κατηγορούμενους τους αδελφούς Ψωμιάδη

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη με κατηγορούμενους τους αδελφούς Ψωμιάδη
Αναβλήθηκε η δίκη για τα «45άρια» με κατηγορούμενους τους αδελφούς Ψωμιάδη
Για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 αναβλήθηκε η δίκη για τα λεγόμενα «45άρια» και τις συμβάσεις έργου της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για την οποία παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι αδελφοί Ψωμιάδη και ακόμη έξι πρόσωπα.
Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα, αλλά συνήγοροι υπεράσπισης κάποιων κατηγορούμενων δήλωσαν κωλύματα, ζητώντας την αναβολή της δίκης, αίτημα που έγινε δεκτό.
Εκτός από τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του Διονύση (αντινομάρχη επί των ημερών του πρώτου), οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη τον πρώην γενικό γραμματέα της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο, τον πρώην προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και υπηρεσιακούς υπάλληλους της ίδιας Υπηρεσίας.
Το κατηγορητήριο τους καταλογίζει, κατά περίπτωση, τις πράξεις της υπηρεσιακής απιστίας, της ηθικής αυτουργίας στην υπηρεσιακή απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, όλες σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο μεταδίδει το ΑΠΕ, η υπόθεση με τα 45άρια περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σκέλος του ίδιου κατηγορητηρίου αφορά συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-09 στη Νομαρχία με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και τη ζημία να αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Κατά τις απολογίες τους σε ειδική ανακρίτρια, οι αδελφοί Ψωμιάδη (αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγυοδοσία) υποστήριξαν ότι τα επίμαχα έργα ανατέθηκαν με καθ' όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, ενώ παρέπεμψαν σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν εκείνη την περίοδο πανελλαδικά σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.
Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, οι ίδιοι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των κατατμήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης