Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Κοστέλο με εκπροσώπους της ΝΔ - Οικονομία και έξοδος στις αγορές στο επίκεντρο

tags :
Συνάντηση Κοστέλο με εκπροσώπους της ΝΔ - Οικονομία και έξοδος στις αγορές στο επίκεντρο
Αύριο 22/1 ξεκινούν οι επαφές των θεσμών με στελέχη της κυβέρνησης
Συνάντηση με εκπρόσωπους της Νέα Δημοκρατίας είχε σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο ενώ αύριο το πρωί θα δει τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοστέλο αντάλλαξε απόψεις με τα στελέχη της Ν.Δ. σε θέματα που αφορούσαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις εργασιακές αλλά και της πορείας του προϋπολογισμού ( δημοσιονομικά).
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας στις αγορές, όπου πάγια θέση της ΝΔ είναι αυτή να είναι σταθερή, συνεχής και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείο Οικονομικών, οι κανονικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήυσουν στις 22/1 -με δεδομένο ότι σήμερα 21/1 ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται εκτός Ελλάδας για να συμμετάσχει στο προγραμματισμένο Eurogroup- και θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 17.00 μμ, ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμη στις 18.00 μμ που θα αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαδικασία κανονικής αξιολόγησης από τους θεσμούς

Χαρακτήρα κανονικής αξιολόγησης και όχι διαπραγμάτευση «ρουτίνας» με τους δανειστές, προσλαμβάνουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το «κουαρτέτο» των πιστωτών.
Οι καθυστερήσεις που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια σε τουλάχιστον 6 από τις 16 μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις,  που αποτελούν την «καρδιά» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί, διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό διαπραγμάτευσης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται πίσω στις μεταμνημονιακές δράσεις που αφορούν: τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το μηδενισμό των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Εγνατία) , την στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ και τις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.
Με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει «σφήνα» στο κάδρος της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τη νέα υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που κανονικά δεν έπρεπε να είναι.
Μολονότι η Κομισιόν ήταν από την αρχή στο πλευρό της Αθήνας, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις για αύξησης του κατώτατου μισθού, έχει φθάσει τώρα να προειδοποιεί στέλνοντας μηνύματα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτό το θέμα που είναι πολιτικά ευαίσθητο.
Η ελληνική πρόταση για αυξήσεις 5%-10% στον κατώτατο μισθό δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς που τάσσονται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα η ανταγωνιστικότητα συνολικά της οικονομίας της χώρας.
Οι δανειστές θα μείνουν έως την Παρασκευή 25/1 στην πρωτεύουσα και εν συνεχεία θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG), για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρχές της  επόμενης εβδομάδας και επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.
Άλλωστε, από τον βαθμό που θα βάλουν οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες στη νέα έκθεση που θα συντάξουν και θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα εξαρτάται η αποδέσμευση  της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Ο τροχός για την επιστροφή αυτών των κερδών θα γυρίσει στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 11η  Μαρτίου 2019.
Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ήδη προτείνει (στο περασμένο EWG) να τεθεί ως όρος, για την αποδέσμευση του ποσού από τα ANFA’s SMPs, η «υπακοή» που επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Και φυσικά η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή...

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης