Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο αγωγός Nord Stream 2 αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

tags :
Ο αγωγός Nord Stream 2 αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες
Ο αγωγός Nord Stream 2 αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες
Ο αγωγός Nord Stream 2 που θα ξεκινάει από τη Ρωσία θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική θάλασσα και θα καταλήγει στη Γερμανία αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ο Wolfgang Ischinger, πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, και έμπειρος διπλωμάτης είπαν ότι η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι το αρχικό «ελάττωμα γέννησης» του έργου αγωγού 11 δισ. δολαρίων ήταν το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες είχαν επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να θεωρήσει το έργο ως καθαρά εμπορικό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι (αυτό που οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ αρνούνται) ήταν σαφές ότι ένα τέτοιο μεγάλο σχέδιο είχε σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, ιδίως δεδομένης της προσάρτησης της Ουκρανίας στην περιοχή της Κριμαίας 2014 και άλλες δράσεις τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με έκθεση του Reuters ο Ischinger προειδοποίησε να μην εγκαταλειφθεί η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.
Ο αγωγός φυσικού αερίου θα εκτείνεται σε περίπου 1.222 χλμ., θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική Θάλασσα και θα διπλασιάσει την τρέχουσα ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του αγωγού Nord Stream ύψους 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2020.



Ο αγωγός Nord Stream 2 αποτέλεσε επίσης σημείο αμφισβήτησης, ίσως ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, μεταξύ του Trump και της Γερμανίας.
Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018, ο Trump δήλωσε ότι ήταν «ακατάλληλο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα εναντίον της Ρωσίας, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Η Μόσχα, από την πλευρά της και αναπάντεχα, θεωρεί τον αγωγό ως μια καθαρά εμπορική επιχείρηση.
Αν και ο Trump έχει επικριθεί για την πολιτικοποίηση του αγωγού, και οι δύο προκάτοχοί του, B. Obama και J. Bush, επίσης αντιτάχθηκαν στον αγωγό εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη, αλλά συχνά σιωπηλή ομάδα στο εσωτερικό της Ρωσίας, η οποία απέρριψε τις γεωπολιτικές ενέργειες του Putin που επέβαλαν πολλαπλές κυρώσεις στη χώρα και σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.
Ωστόσο, προχωρώντας μπροστά φαίνεται πιθανό ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, παρατείνοντας παράλληλα την εξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη. Ο δρόμος προς τα εμπρός, για ορισμένες χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη δοκιμάσει τις ρωσικές παρεμβολές και τη γεωπολιτική ηγεμονία με τη χρήση του όπλου αερίου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και αρκετών χωρών της Βαλτικής, θα προμηθεύσει LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) που προέρχεται από το ΗΠΑ, καθώς και από το Κατάρ και άλλους παίκτες.
Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, το LNG είναι σήμερα και θα βρίσκεται στο μέλλον σε ένα αποφασισμένο μειονέκτημα των τιμών σε σύγκριση με το φθηνότερο ρωσικό αέριο αγωγών.
Τέλος, η Γερμανία ανέφερε επίσης πρόσφατα, πιθανότατα υποκείμενη στην πίεση του Trump, ότι θα επεκτείνει την υποδομή του LNG, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής περισσότερων συμφωνιών LNG με τους παραγωγούς των ΗΠΑ.
Αν και αυτό δεν θα αρκεί για να εξουδετερώσει τις τεράστιες διακυμάνσεις και τους κινδύνους ενός επιχειρησιακού αγωγού Nord Stream 2, θα προσφέρει τουλάχιστον οριακή διαφοροποίηση της προσφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης