Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Κλέβουν» τις εντυπώσεις τα μικρά του ΧΑ την ώρα που οι τράπεζες καταποντίζονται – Ποιες υπεραποδίδουν

«Κλέβουν» τις εντυπώσεις τα μικρά του ΧΑ την ώρα που οι τράπεζες καταποντίζονται –  Ποιες υπεραποδίδουν
Θεμελιώδη, προσδοκίες αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η περιορισμένη εμπορευσιμότητα, βελτιώνει τις αποτιμήσεις
Την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς έχει 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και απώλειες 26,4% από την αρχή του έτους και η Εθνική Τράπεζα δεν έχει δει θετικό πρόσημο από 9 Ιανουαρίου, κάποιες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν εξαιρετικές αποδόσεις, κάνοντας τους κατόχους μετοχών να πανηγυρίζουν σε ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον που δεν είναι θετικό.
Μεταξύ των μετοχών που ξεχωρίζουν είναι η Creta Farms αφού από τη μία η μετοχή πραγματοποιούσε ελάχιστους όγκους και τώρα εμφανίζονται αγοραστές στα υψηλά 7 ετών και εν μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Οι βασικοί μέτοχοι βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και το δικαίωμα καταγράφει θετική πορεία, κάτι που έχει να παρατηρηθεί πολλά χρόνια για εταιρείες που πραγματοποιούν αυξήσεις.
Η μετοχή από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 31,5% κάνοντας ένα εντυπωσιακό ομολογουμένως ξεκίνημα.
Η ανακοίνωση χθες (21/1) της Τεχνικής Ολυμπιακής η οποία δεν παίρνει και βραβείο καλογραμμένης ανακοίνωσης, άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί πως η φήμη που κυκλοφορεί χρόνια στα χρηματιστηριακά γραφεία γίνεται είδηση.
Προσέλαβε συμβούλους για να εκμεταλλευτεί (βλ. πουλήσει) περιουσιακά της στοιχεία.
Η μετοχή χθες ενισχύθηκε 13,64% αλλά από την αρχή του έτους η άνοδος είναι της τάξης του 32,45% αφού είχε αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί η φήμη για πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, του οποίου η αποτιμημένη αξία είναι πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου.
H Revoil μετά τη διακοπή της δραστηριότητας στην ποντοπόρο ναυτιλία έχει αρχίσει να βγάζει ξανά κέρδη και το σύνολο της χρήσης αναμένεται να δώσει κέρδη τέτοια που το p/e στην αποτίμηση των 12 εκατ. ευρώ θα είναι μονοψήφιο και αρκετά κάτω από τις 10 φορές.
Έτσι η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 34,8%.
Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα της Κλουκίνας-Λάππας στο ταμπλό με άνοδο 26,5% και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους όγκους συναλλαγών.
Η μετοχή στα χαμηλά των 0,50 ευρώ είχε σημαντικούς πωλητές, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν έχουν να πουλήσουν άλλα με τη μετοχή να παίρνει τις απαραίτητες ανάσες.
Ασφάλεια προσφέρει η σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει και η καλή διάρθρωση του ισολογισμού.
Η Ιντρακόμ Κατασκευές λόγω της εξαγοράς του 20% της εταιρείας από τον Δημήτρη Κούτρα σε τιμή 1,31 ευρώ ανά μετοχή έχει αναρριχηθεί από τα 0,95 ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους στα 1,17 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 23%.
Άνοδο κοντά στο 25% καταγράφει η μετοχή της Δρομέας με την εισηγμένη να προσπαθεί να γυρίσει στην κερδοφορία.
Άνοδο 24% καταγράφει και η Μοτοδυναμική η οποία ετοιμάζεται για σημαντική αύξηση στο ύψος της αποτίμησης στο ταμπλό λόγω της εξαγοράς της Sixt.
Τη μεγαλύτερη πάντως άνοδο έχει καταγράψει η μετοχή της Αλουμύλ (63%) με την αγορά να περιμένει κάποιο θετικό νέο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Αν υπάρξει θετική εξέλιξη και σε συνδυασμό με το καλό πρώτο εξάμηνο θα μπορούσε η τρέχουσα άνοδος να είναι απλά μία αρχή, αν και θα χρειαστεί γενναία αύξηση κεφαλαίου.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν το ενδιαφέρον που εντοπίζεται σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετές υποτιμημένες εταιρείες στο ΧΑ που λόγω απουσίας επενδυτών και εμπορευσιμότητας δεν προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά το λιγοστό είναι αρκετό για να καταγράψουν αξιόλογες αποδόσεις.
Το ζητούμενο είναι η διάρκεια και η επιβεβαίωση των καλών θεμελιωδών μεγεθών στα επόμενα εξάμηνα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης