Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Οι οικονομικές προτεραιότητες της Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

tags :
Centeno: Οι οικονομικές προτεραιότητες της Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup
Μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά και οι υποψήφιοι για την ΕΚΤ στο επίκεντρο του Eurogroup
Ζητήματα τα οποία αφορούν τη μεταρρύθμιση και ενδυνάμωση της Ευρωζώνης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/1 στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno «τα βασικά θέματα που συζητήσαμε αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένα όργανα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να λάβουν χώρα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στον ESM».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Brexit και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωζώνη σε κάθε ενδεχόμενο, είτε τελικώς εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, είτε όχι.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, παρουσία των κ. Centeno, Moscovici και Regling, οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δέχθηκαν ερωτήσεις και για το ιταλικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, με τους οποίους και η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί, κάτι που έχει πράξει, τουλάχιστον, μετά τη μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησής της.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2019.
Πρόκειται για ένα προσχέδιο προτάσεων το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο στις 22/1 και κατόπιν θα κατατεθεί προς έγκριση στους ηγέτες της ΕΕ.
Επίσης συζητήθηκε η ενίσχυση του ρόλου του ευρώ, μία συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα Eurogroup προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι μέσω των οποίων το νόμισμα θα γίνει πιο ισχυρό.
Παράλληλα υπήρξε και συζήτηση για τις «κενές» θέσεις που δημιουργούνται στην ΕΚΤ και για τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν όσους ολοκληρώνουν τη θητεία τους.
Ο πρώτος που αποχωρεί είναι ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2019.

Η ιταλική περίπτωση

Κατά τη συνέντευξη Τύπου σημαντικό μέρος της αναλώθηκε στο θέμα της Ιταλίας, o κ. Centeno έκανε έκκληση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.
Κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της έκθεσης του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναφέρει πως η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο Centeno εξέφρασε την «ανησυχία» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως λόγω της «πολιτικής φύσης» των κινδύνων είναι «αισιόδοξος» ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με συγκεκριμένες αντιδράσεις από υπουργούς Οικονομικών για τους χειρισμούς της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Moscovici δήλωσε πως «ένας υπουργός έθεσε το ζήτημα» και υπογράμμισε πως η Επιτροπή εργάστηκε σκληρά στις διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες αν και δύσκολες «απέφεραν αποτελέσματα».
«Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε στη βάση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου», τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης