Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρέη 60 εκατ. ευρώ αντιμετώπισε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

Χρέη 60  εκατ. ευρώ αντιμετώπισε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών
«Κουρεύτηκαν» πρόστιμα από Εφορία και ΕΦΚΑ
Περίπου 60 εκατ. ευρώ μπήκαν στην «Προκρούστεια κλίνη» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και προήλθαν από 1.396 επιχειρήσεις, οι οποίες γεύτηκαν πρώτες τους «καρπούς» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν το «βουνό» χρεών που είχαν έναντι της εφορίας του ΕΦΚΑ και των τραπεζών, οι οποίες να σημειωθεί έδωσαν τη συγκατάθεση τους γα ρυθμίσεις όπως και για «κούρεμα» συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ άναψαν  το «πράσινο φως» για κούρεμα από 85% έως 95% των προστίμων και των προσαυξήσεων και έβαλαν το υπόλοιπο ποσό της οφειλής σε120 δόσεις.
Οι τράπεζες κούρεψαν τα πανωτοκίων και αύξησαν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου έως 20 χρόνια.  
Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά καθώς ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός βρίσκεται σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2017 με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι κάνουν λόγο για αποτελέσματα κατώτερα του αναμενόμενου λόγω της αυστηρότητας του νομοθετικού πλαισίου.
Από την πλευρά του αρμόδιοι θεωρούν ότι ο σκοπός του νομοθέτη  δεν ήταν να χαρίσει λεφτά αλλά να ρίξει σωσίβιο σωτηρίας στις επιχειρήσεις που το είχαν ανάγκη.
Οι σχετικά χαμηλές επιδόσεις οφείλονται κυρίως στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που δεν προχωρούν τη διαδικασία και αξιοποιούν το χρόνο προς όφελος τους καθώς από την στιγμή κατάθεσης της αίτησης απολαμβάνουν προστασία έναντι των πιστωτών και ειδικότερα από την εφορία και τον ΕΦΚΑ οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.
Πιο αναλυτικά μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.556 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

- Έχουν υποβληθεί 6.346 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η  διαδικασία  έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και έχουν  ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.396 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Δηλαδή  1 στους 4,5 οφειλέτες  που υπέβαλλαν αίτηση βρήκαν ανταπόκριση από τους πιστωτές και έβαλαν την επιχείρηση σε τροχιά  διάσωσης. Οι καθυστερήσεις σε μεγάλο ποσοστό που να σημειωθεί ξεπερνά το 50%  προέρχεται από τους οφειλέτες που προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων  και  νέα  υποβολή  αίτησης  για την ένταξη και των οφειλών του 2017.  
- Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (76 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.491 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 158 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες (50 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.534 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.082 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

- Αγρότες (29 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 321 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 156 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης