Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ικτίνος Ελλάς …γεννά κέρδη - Ο ιδρυτής της εταιρείας Ε. Χαϊδάς μιλάει στο bankingnews

Η Ικτίνος Ελλάς …γεννά κέρδη - Ο ιδρυτής της εταιρείας Ε. Χαϊδάς μιλάει στο bankingnews
Από που... έρχονται και που... πάνε τα κέρδη της εταιρείας
Η αγορά της Κίνας έχει θέσει σε τροχιά απογείωσης τα κέρδη της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ Ελλάς, τα οποία αναμένεται να σημειώσουν νέα αύξηση περίπου 10% στην οικονομική χρήση του 2018.
Ο ιδρυτής της Ικτίνος κ. Ευάγγελος Χαϊδάς είναι στο τιμόνι της εταιρείας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, και  μιλά στο bankingnews για τα οικονομικά επιτεύγματα της εταιρείας, που πραγματικά εντυπωσιάζουν.
O κ. Ευάγγελος Χαϊδάς, κρατά χαμηλό επιχειρηματικό προφίλ και αποδίδει τη μεγέθυνση της εταιρείας στη συλλογική δουλειά και στους στόχους που τίθενται στη αρχή της χρονιάς για να εκπληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών.
Τα μάρμαρα της Ικτίνος ταξιδεύουν σε 90 χώρες, καθιστώντας την εταιρεία αποκλειστικά  εξαγωγική αφού το 95% της παραγωγής της πωλείται σε ξένες αγορές.
Ο κ.  Ευάγγελος Χαιδάς αποκαλύπτει ότι το 40% του συνολικού τζίρου της εταιρείας κατευθύνεται στην Κίνα.
Υπογραμμίζει ότι οι πωλήσεις μαρμάρων ήταν σε υψηλότερο ποσοστό αλλά προτίμησε να το περιορίσει έτσι ώστε η εταιρεία να μη βασίζεται σε έναν αγοραστή.
Ανάμεσα στους πελάτες της Ικτίνος Ελλάς είναι η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ το Μεξικό, η Άπω Ανατολή, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και η Ινδία.
Ο κατάλογος με τις χώρες είναι μακρύς και συνεχώς διευρύνεται χάρη στα μοναδικά  προϊόντα  που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Η Ικτίνος Ελλάς έχει αποκλειστικά μάρμαρα όπως το δολομητικό και τον βόλακα που είναι περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού. Πολυτελή ξενοδοχεία και Καζίνο του Λας Βέγκας και άλλες μονάδες  απέκτησαν την ποθούμενη πολυτέλεια και λάμψη χάρη στα μάρμαρα της Ικτίνος.
Η διοίκηση της ανεβάζει τον πήχη της παραγωγής μαρμάρων καθώς τίθεται σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου στη Δράμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Επίσης φέτος θα προστεθούν δύο ακόμη λατομεία.
Το ένα είναι στη Δράμα και το άλλο στην Πελοπόννησο δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές στην πελατειακή της βάση, η οποία  να σημειωθεί θέλει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα έχει τις ποσότητες μαρμάρου που θα χρειασθεί για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο κ. Ευάγγελος Χαϊδάς προσδοκά αύξηση του κύκλου  εργασιών στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ από τη νέα μονάδα λειτουργίας της Δράμας για το 2019. Φέτος η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2018.
Ο κύκλος  εργασιών θα κλείσει με άνοδο περίπου 12% της χρονιάς που πέρασε και θα ξεπεράσει τα 50 εκατ ευρώ για την μητρική εταιρεία έναντι, 47,6 εκατ. ευρώ του 2017, με αντίστοιχη αύξηση των κερδών προ φόρων.
Να σημειωθεί ότι τα προ φόρων κέρδη ήταν μόλις 1,4 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας αύξηση κατά 957% σε σχέση με το 2017. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη  θα «αγγίξουν» τα 17 εκατ. ευρώ το 2018 και για το 2019 εκτιμάται ότι τα προ φόρων  κέρδη θα αποτελούν το 40% του κύκλου εργασιών.
 H Ικτίνος Ελλάς ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 29 εκατ. ευρώ το 2018 εκ των οποίων τα14 εκατ ευρώ ήταν από ίδια κεφάλαια και τα 15 εκατ ευρώ με δανεισμό.
Φέτος οι επενδύσεις θα κινηθούν στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθούν στην ανανέωση μηχανημάτων των λατομείων. Την ίδια στιγμή ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ .
Τα επιτεύγματα της εισηγμένης και ειδικότερα η υψηλή κερδοφορία της έχει γίνει μαγνήτης για θεσμικούς επενδυτές.
Το Γαλλικό Fund Amiral Gestion έχει αποκτήσει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ οι εγχώριοι  θεσμικοί επενδυτές  που πίστεψαν στη διοίκηση θρέφουν τους καρπούς κερδίζοντας σημαντικές αποδόσεις.
Ανάμεσα τους είναι το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Μετοχικό εσωτερικού Greek value. Ο κ Ευάγγελος Χαϊδάς υποστηρίζει ότι η μερισματική πολιτική θα συνεχιστεί και για την οικονομική χρήση του 2018 δίνοντας στους μετόχους ένα μέρος των κερδών.
Ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι η αγορά του Χρηματιστηρίου αδυνατεί να αντιληφθεί τις αξίες ακόμη και για τη δική του εταιρεία παρότι η τιμή της μετοχής έχει σημειώσει σημαντική άνοδο αλλά ακόμη δεν έχει αποτιμήσει σωστά την αξία της εταιρείας.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να βγάλει την εταιρεία από το ταμπλό παρότι τα κόστη και οι υποχρεώσεις είναι πολλές και πολλαπλασιάζονται.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Ικτίνος  Ελλάς έχει δραστηριότητα σε αιολικά πάρκα και στον τουριστικό τομέα έχοντας στην κατοχή της ξενοδοχεία και εκτάσεις στην Κρήτη, που με την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα αποτελούν ένα  κόσμημα.

ΝίκοςΘεοδωρόπουλος
ntheo@bankinbgenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης