Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η συμφωνία των Πρεσπών 24/1 επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις - Νέα στρατόπεδα υπό διαμόρφωση

tags :
Η συμφωνία των Πρεσπών 24/1 επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις - Νέα στρατόπεδα υπό διαμόρφωση
Εν αναμονή πολιτικών πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα
Καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων θεωρούν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση που και οι δύο παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως αναδιατάσσονται οι δυνάμεις στο μεσαίο χώρο ενώ ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» που θα γίνει στην ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη με την ψηφοφορία.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθεί προσεκτικά προς το παρόν, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων όμως εν τοις πράγμασι φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό.
Έχει διαλυθεί ένα κόμμα, ένα άλλο βρίσκεται στα όρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι ένα τρίτο, το Κίνημα Αλλαγής χάνει τη μία συνιστώσα μετά την άλλη και είναι σε μια φάση αναδιάταξης δυνάμεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν ότι η κεντρική επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, στο βαθμό που θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών κι ελπίζουν όλοι ότι θα περάσει από την ψηφοφορία με μεγαλύτερη από 151 ψήφους την ερχόμενη Πέμπτη, δημιουργεί ένα νέο σκηνικό καθώς ανοίγει δρόμο για ένα νέο διπολικό σκηνικό.
Και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους αυτού του νέου διπολικού σκηνικού ώστε να είναι ο κορμός μιας νέας συμπαράταξης δυνάμεων ο οποίος θα είναι αντιμέτωπος με τις δυνάμεις της δεξιάς.

Εν αναμονή πολιτικών πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αφού και δια στόματος του πρωθυπουργού έχει πει ότι προσβλέπει  στη συνεργασία της Κεντροαριστεράς, στρέφει την προσοχή της στη συνεργασία με τις δυνάμεις των κομμάτων τα οποία αυτές τις μέρες ταράσσονται μέχρι και διαλύονται ή χάνουν την κοινοβουλευτική του υπόσταση, όπως το Ποτάμι.
Σε αυτό το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Πάντως, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αφετηρία θα είναι η επομένη της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Με κυρίαρχο στοίχημα να αποτελεί το αν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν το ΝΑΙ, μπορέσουν να συζητήσουν πολιτικά και ενδεχομένως να συμπαραταχθούν.
Το βέβαιο είναι, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένονται πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αρχή ήδη έγινε, με την περίφημη εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής όπου έδωσαν το παρόν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ.
Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης, οι αλλαγές που θα κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός που εκ των πραγμάτων θα έρθουν και αν ακολούθως, με αυτές, θα σηματοδοτήσει όπως θέλουν οι πληροφορίες, το άνοιγμα που επιχειρεί να κάνει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, αυτές τις μέρες όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όπου εκεί θα δούμε και τη «μητέρα των μαχών» στο κοινοβούλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα με ένα βίντεο ενόψει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο στόχαστρο της ΝΔ οι βουλευτές που υπερψηφίζουν τη συμφωνία

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της παραμένει στην ίδια πολιτική γραμμή, να στοχοποιεί τους βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως εκείνους οι οποίοι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Παράλληλα, προσπαθεί να διεμβολίσει το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση προς την Κεντροαριστερά.
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι τόσο το βίντεο που ανέβασε ο πρωθυπουργός στα social media για τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, αποσιωπούν την αλήθεια.
Στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι υπάρχουν προβληματικές πτυχές σε αυτή τη συμφωνία όπως είναι η εκχώρηση «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας αλλά και οι αναφορές στη ρηματική διακοίνωση περί «μακεδονικού λαού» που για τη ΝΔ συνιστούν το προοίμιο της διεκδίκησης από τον Ζόραν Ζάεφ και από τα Σκόπια μακεδονικής εντός κι εκτός εισαγωγικών, μειονότητας στη χώρα μας και ακόμη περισσότερα, αφού όπως αναφέρουν με έμφαση, αυτά είναι τα φανερά.
Μάλιστα, στη ΝΔ διατηρούν βάσιμες υποψίες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι μόλις έρθει το σύνολο των κειμένων που αφορά σε αυτή τη συμφωνία των Πρεσπών, ενδεχομένως εντοπιστούν και άλλες πτυχές που είναι προβληματικές για τα εθνικά χρώματα.
Μέχρι και την Πέμπτη τα μεσάνυχτα που αναμένεται να κυρωθεί η συνθήκη των Πρεσπών το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπόσχεται να αποδομήσει σημείο προς σημείο τη συμφωνία στη Βουλή ενώ  στο στόχαστρό της τοποθετεί βουλευτές οι οποίοι προστρέχουν τώρα να αθροίσουν εαυτούς, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά από το Μοσχάτο, στους πρόθυμους σε μια ετερόκλητη συμμαχία ενώ έχουν ταχθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα κατά αυτής της συμφωνίας και άλλαξαν θέση.
Μοιραία, τα «βέλη» της ΝΔ αφορούν την Έλενα Κουντουρά και την Κατερίνα Παπακώστα, με στελέχη της Πειραιώς να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την εντολή από τους ψηφοφόρους τους, να υπηρετήσουν δηλαδή, μία τέτοια γραμμή και να αλλάξουν ουσιαστικά την εθνική γραμμή σε ένα εθνικό θέμα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης