Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Η Ουάσινγκτον «δεν έχει σχέδιο» μετά από την απόσυρση των στρατευμάτων της

tags :
Συρία: Η Ουάσινγκτον «δεν έχει σχέδιο» μετά από την απόσυρση των στρατευμάτων της
Συρία: Η Ουάσινγκτον «δεν έχει σχέδιο» μετά από την απόσυρση των στρατευμάτων της
Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο όσον αφορά τη Συρία, παρότι τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διαταγή του αμερικανού προέδρου Trump να αποσυρθούν τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα, έκρινε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, ο B. Macgerck.
«Δεν υπάρχει σχέδιο για ό,τι μπορεί να έπεται», κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για τους αμερικανούς στρατιωτικούς στο πεδίο, είπε ο Macgerck, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, μετά την αναγγελία του προέδρου Trump για την απόσυρση των περίπου 2.000 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία.
Ο Macgerck έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, έπειτα από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι -ανάμεσά τους τέσσερις Αμερικανοί- στη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, πόλη που ελέγχεται από σύρους κούρδους μαχητές, σύμμαχους των ΗΠΑ, την Τετάρτη.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία από την ανάπτυξή τους στη χώρα, το 2014.
Ο Trump διέταξε τον περασμένο μήνα να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι παρόντα στη Συρία. Την αναγγελία ακολούθησαν οι παραιτήσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας J. Mattis και αυτή του Macgerck που εξέφρασαν τη διαφωνία τους.
Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κάνει έκτοτε αντιφατικές δηλώσεις για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, πάντως το Πεντάγωνο κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, μολονότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί ωσότου να ολοκληρωθεί.
«Ο πρόεδρος ήταν σαφής, αποχωρούμε.
Αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματά μας πλέον θα έπρεπε να έχουν μία αποστολή: να αποχωρήσουν, και να αποχωρήσουν με ασφάλεια», έκρινε ο Macgerck.
Όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδιο», συνέχισε. «Αυτό αυξάνει την τρωτότητα των δυνάμεών μας.
Αυξάνει τους κινδύνους για τους άνδρες μας επί του πεδίου στη Συρία και δημιουργεί χώρο για το ΙΚ», υποστήριξε.
Ο πρώην απεσταλμένος σημείωσε εξάλλου ότι ένας «εταίρος» όπως η Τουρκία, σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο NATO, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, όπως διαβεβαιώνει η Άγκυρα. «Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Macgerck, χαρακτηρίζοντας δύσκολο το να αποσύρονται τα στρατεύματα και ταυτόχρονα να αναζητείται μια φόρμουλα για την αντικατάστασή τους από κάποιον άλλο εταίρο στον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο σχέδιο», επέμεινε.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τη 18η Ιανουαρίου στην εφημερίδα Washington Post, ο Μακγκέρκ επιχειρηματολόγησε πως η Τουρκία μόνη δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αναλάβει τέτοιο ρόλο.
Ο πρόεδρος Trump δικαιολόγησε την απόφασή του διαβεβαιώνοντας ότι το ΙΚ έχει ουσιαστικά ηττηθεί, κάτι που ο Macgerck και άλλοι αμφισβητούν.
Ο πρώην απεσταλμένος θεωρεί πως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Assad και θα μειώσει την αμερικανική επιρροή, ενισχύοντας αυτή της Ρωσίας και του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης