Τελευταία Νέα
Διεθνή

Chuck Schumer και Nancy Pelosi το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών απέναντι στον πρόεδρο Trump

tags :
Chuck Schumer και Nancy Pelosi το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών απέναντι στον πρόεδρο Trump
Chuck Schumer και Nancy Pelosi το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών απέναντι στον πρόεδρο Trump
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου χρονικά shutdown στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ο Chuck Schumer έλαβε ένα αίτημα από τον πρόεδρο Trump.
Σύμφωνα με το Politico ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν τις απαιτήσεις του για την κατασκευή του συνοριακού τείχους, οι οποίες για να ψηφιστούν από την Γερουσία θα έπρεπε να έχουν και την υποστήριξη των Δημοκρατικών.
Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή προσωπικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Trump και του Chuck Schumer.
Ωστόσο, αυτή την φορά, ο Chuck Schumer που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, είχε ένα νέο όρο: «Μόνο με τη Nancy».
 «Τα διαχειριζόμαστε όλα μαζί κι αυτή είναι μία συμφωνία, που έχουμε από την αρχή», είπε ο Chuck Schumer για την στάση του μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και προκειμένου να μείνει ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του Trump για το συνοριακό τείχος.
«Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μία ομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chuck Schumer στην διάρκεια μιας συνέντευξης.
 «Μερικές φορές συζητάμε για στρατηγική τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα. Υπάρχουν φορές που διαφωνούμε.
Ωστόσο, φτάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να τους διασπάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προσπαθήσει να διασπάσουν το μέτωπο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του Chuck Schumer και της Nancy Pelosi για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μηνός.
Ο ίδιοι παρουσιάζουν τον Chuck Schumer να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας για το τείχος και την Πελόζι να αποτελεί το εμπόδιο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι προώθησαν επίσης την ιδέα ότι η Nancy Pelosi θα ήταν πιο θετική να συμβιβαστεί, μετά την εκλογή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος Trump από την πλευρά του έκανε μία προσπάθεια το Σάββατο, προσφέροντας προσωρινά μέτρα προστασίας για τους Ονειροπόλους, αλλά και για άλλους μετανάστες και ζητώντας ως αντάλλαγμα την έγκριση της χρηματοδότησης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους.
Ωστόσο και η πρόταση αυτή δεν απέδωσε.
Οι Δημοκρατικοί από την μεριά τους πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να κάνουν τον πρόεδρο Trump να υποχωρήσει στο ζήτημα του τείχους, ώστε να επαναλειτουργήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι να παραμείνουν ενωμένοι. Η δέσμευσή τους στο σχέδιο αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την απόρριψη της τελευταίας πρότασης του Αμερικανού προέδρου.
Υπό το μοντέλο αυτό, της εσωκομματικής ενότητας ο Chuck Schumer και η Nancy Pelosi έχουν κρατήσει τους μετριοπαθείς εντός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων σε μία ισορροπία, που πρακτικά υπογραμμίζει την δυσκολία που θα έχει ο πρόεδρος Trump, ώστε να τους κάνει να λυγίσουν και να δεχτούν τις προτάσεις του.
Από αυτούς που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές Νοεμβρίου και σε περιοχές, όπου ο Trump είχε νικήσει το 2016, μέχρι τους κεντρώους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, όπως ο K. Manchin από την Δυτική Βιρτζίνια, όλοι λένε με μία φωνή: Άνοιξε την κυβέρνηση και τότε να μιλήσουμε για το τείχος.
Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα απλά μέλη των Δημοκρατικών επιδιώκουν να έρθουν σε ρήξη με την ηγεσία τους, έχοντας εκνευριστεί με την αμετακίνητη θέση του κόμματος.
«Ο καθένας από αυτούς έχει μία εκλογική εντολή, η οποία δεν έχει υπογραφεί από τον Chuck Schumer και η Nancy Pelosi, οπότε πράξτε αυτό που νομίζετε σωστό», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Liza Markovski από την Αλάσκα.
Από την άλλη μεριά, έχοντας και οι δύο τους 70 χρόνια υπηρεσίας στο Κογκρέσο, ο Chuck Schumer και η Nancy Pelosi έχουν την εμπειρία της παλιάς πολιτικής ζωής, που επιθυμούν αρκετοί Δημοκρατικοί από τους ηγέτες τους απέναντι στον απρόβλεπτο και εκρηκτικό πρόεδρο Trump.
Αυτό συμβαίνει καθώς ο 68χρονος Chuck Schumer και η 78χρονη Nancy Pelosi αποκλίνουν μερικές φορές από το κόμμα τους, που έχει γίνει πολυσυλλεκτικό, ενώ έχει ανανεωθεί στελεχιακά σε μεγάλο βαθμό περισσότερο από ποτέ. Chuck Schumer και Nancy Pelosi: Το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών
Οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών βρίσκονται μαζί στο Κογκρέσο, εκπροσωπούν φιλελεύθερες ακτές των ΗΠΑ, ενώ κάθονταν ακόμη και στο ίδιο τραπέζι πριν από χρόνια.
Ωστόσο, η προσέγγισή τους στην πολιτική και στις προτιμήσεις τους συχνά διαφέρει.
Ο Chuck Schumer συνηθίζει να καμπουριάζει όταν κλείνουν οι τηλεοπτικές κάμερες και φέρνει τάπερ με φαγώσιμα κάθε εβδομάδα στην Γερουσία.
Από την άλλη μεριά, οι ενδυματολογικές επιλογές της Πελόζι προκαλούν συχνά το ενδιαφέρον.
Ο Chuck Schumer θεωρεί τον εαυτό του ως έναν πολιτικό γκουρού και τον ενδιαφέρει να έχει την πολιτική εύνοια του περιβάλλοντος με το οποίο και συναναστρέφεται.
Ο ίδιος έχει δεχτεί κριτική από τους προοδευτικούς για την ήπια στάση του απέναντι στις προτεραιότητες των Ρεπουμπλικάνων.
Ωστόσο, ο ίδιος ενίσχυσε εσωτερικά την πολιτική δυναμική και παρουσία του, μέσω της δυνατότητας που έδωσε στους κεντρώους του Δημοκρατικού Κόμματος να μορφοποιήσουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες. Η Nancy Pelosi κατάγεται από μία πολιτική δυναστεία της Βαλτιμόρης και λειτουργεί ωμά και πολιτικά, ενώ μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά εσωτερικές πολιτικές κρίσεις.
Η ίδια μπλόκαρε την Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων K. Rais από τη Νέα Υόρκη στην υλοποίηση μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ηγεσίας της στο Δημοκρατικό Κόμμα.
«Είναι ένα μαγικό παράξενο ζευγάρι» δήλωσε ο Γερουσιαστής R. Blumenthal από το Κονέκτικατ.
«Έχουν πολύ διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικούς τρόπους και διαφορετική φυσική εμφάνιση.
Αυτός είναι Εβραίος από το Μπρούκλιν, αυτή είναι από την Δυτική Ακτή, ξέρετε πολλές συναναστροφές με τους αστέρες του κινηματογράφου» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην διάρκεια της πρώτης διετίας του προέδρου Trump, η Nancy Pelosi είχε συχνά διαφορετικές θέσεις από αυτές του συναδέλφου της στην Γερουσία, καθώς ο ίδιος είχε την κοινοβουλευτική δυνατότητα να καθυστερήσει την προώθηση του νομοθετικού πακέτου των Ρεπουμπλικάνων. Από την άλλη μεριά, με την ανάδειξή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Nancy Pelosi ακύρωσε αποτελεσματικά το ετήσιο προεδρικό διάγγελμα του Trump προς τους Αμερικανούς.
Με την Nancy Pelosi τώρα να είναι στην κορυφή της ηγεσίας των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον «η δυναμική αλλάζει» δήλωσε ένα μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει γνώση για την πορεία εξέλιξης της σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Τόσο η Nancy Pelosi, όσο και ο Chuck Schumer εμφανίζονται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την δυναμική ηγεσίας που έχει διαμορφωθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η άσκηση κριτικής για τις επιλογές τους.
Οι ίδιοι τα πηγαίνουν καλά τηλεοπτικά, ξεπερνώντας ακόμη και τον πρόεδρο Trump, ενώ ενισχύουν το μήνυμα της πολιτικής ενότητας μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουν πιθανά πολιτικά ρήγματα στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης