Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κίτρινες κάρτες» από δανειστές για υποκατώτατο μισθό, ληξιπρόθεσμα, δικαστικές αποφάσεις – Σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο

tags :
«Κίτρινες κάρτες» από δανειστές για υποκατώτατο μισθό, ληξιπρόθεσμα, δικαστικές αποφάσεις – Σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο
Σήμερα 22 Ιανουαρίου στο επίκεντρο Κυβέρνησης - δανειστών θα βρεθεί το Ιταλικό μοντέλο, τα κόκκινα δάνεια και το κυπριακό μοντέλο Εστία
Με ενστάσεις από τους δανειστές για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών και το μεγάλο κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο, ξεκίνησε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ενώ έκδηλη είναι η αγωνία των πιστωτών για τις δημοσιονομικές συνέπειες από τις δικαστικές αποφάσεις.
Σήμερα 22/1 πάντως οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο μπαίνουν στα βαθιά νερά των κόκκινων δανείων.
Η εναρκτήρια συνάντηση με τους δανειστές έχει οριστεί για τις 5 σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, και μία ώρα μετά, στις 6, η συζήτηση θα μπει κατευθείαν στο «νούμερο ένα» θέμα: το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Ειδικότερα, θα συζητηθούν η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α’ κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Οι τέσσερις επικεφαλής βρίσκοναι από χθες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ενώ σήμερα το πρωί θα δουν τους κοινωνικούς εταίρους.
Κεντρικό θέμα στη συνάντηση που θα έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών με τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων θα είναι αναμφίβολα τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.
Στις  χθεσινές επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μολονότι πρόκειται για μια διάταξη «ταφόπλακα» για τα κατώτατα ημερομίσθια που συνέθλιψαν οι μυλόπετρες του μνημονίου.
Μάλιστα τα στελέχη της Κομισιόν ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό.
Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%.
Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αν όχι σήμερα τότε την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.
Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό και τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί στους ιδιώτες, ανήσυχοι έδειξαν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις. Τ
ο σχόλιο που έκαναν ήταν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Ολες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.
Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πιέσουν περαιτέρω την κυβέρνηση και παρά τα όσα λένε, ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει να ξηλώνει το μνημονιακό «πουλόβερ», θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Γεγονός που θα συμβάλει στο να τονωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις αγορές και να «πέσουν» οι σημερινές υψηλές αποδόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης