Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτός η πρόταση της ΤτΕ αλλά... πρόβλημα και με το Ιταλικό μοντέλο - Η προμήθεια βγαίνει 4,28%, οι τράπεζες θέλουν κάτω από 2%

Εκτός η πρόταση της ΤτΕ αλλά... πρόβλημα και με το Ιταλικό μοντέλο - Η προμήθεια βγαίνει 4,28%, οι τράπεζες θέλουν κάτω από 2%
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η προμήθεια δεν μπορεί να είναι 4,28% με βάση το CDS αλλά κάτω από 2% για να είναι βιώσιμο για τις ελληνικές τράπεζες
(upd4) Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων των τραπεζών με τους θεσμούς, ωστόσο αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι κάθε τράπεζα έχει δική της ατζέντα και επιδιώκει διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Πάντως αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι υπάρχει θετική εισήγηση για το APS (Asset Protection Sheme) ή ιταλικό μοντέλο αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα ως προς το σκέλος των προμηθειών καθώς οι διαφορές είναι σημαντικές σε σχέση με αυτές που ορίζονται από τα CDS των 5ετών ομολόγων.
Το bankingnews νωρίτερα σημείωνε...
Ενώ η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια κατ΄ ουσία έχει απορριφθεί για πολλούς αντικειμενικούς λόγους φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα και με το ιταλικό μοντέλο ή APS και συγκεκριμένα με το κόστος της προμήθειας που συνδέεται με το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου δηλαδή 4,28%...ενώ οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι μπορούν να πληρώνουν έως 2% ετησίως.

To bankingnews έχει αναφέρει ότι έως τις 28 Ιανουαρίου 2019 αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να επισημοποιήσει την πρόταση που θα εισηγηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο ή APS (Asset Protection Sheme).
Η ΤτΕ έχει εισηγηθεί μια άλλη πρόταση όπου μεταφέρονται σε ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού 40-42 δισεκ. προβληματικά δάνεια μαζί με κεφάλαια DTCs 7,2 δισεκ. ωστόσο όπως η ίδια η ΤτΕ αναγνωρίζει οι τράπεζες πρέπει να βρουν 300 μονάδες βάσης κεφάλαια δηλαδή 5-6 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί.
Το ιταλικό μοντέλο ωστόσο έχει δύο μειονεκτήματα
1)Θα πρέπει τα έως 15 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν στην διαδικασία τιτλοποίησης να αποτιμηθούν με όρους αγοράς ώστε τα 6-7 δισεκ. ομόλογα που θα εκδοθούν και θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να μην θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
2)Και εξίσου σοβαρό είναι το κόστος των ομολόγων που θα εκδοθούν από τις τράπεζες και τα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.
Ωστόσο το νέο στοιχείο είναι ότι η εγγύηση δεν θα αφορά τα ομόλογα αλλά τα κόκκινα δάνεια που θα μεταφέρονται στο SPV για να τιτλοποιηθούν.
Στην Ιταλία επειδή ήταν investment grade δηλαδή είχε επενδυτική βαθμίδα και εφόσον λήφθηκε υπόψη το CDS στα 5 χρόνια…οι τόκοι που πλήρωσαν οι ιταλικές τράπεζες για τα ομόλογα που εξέδωσαν με την εγγύηση του ιταλικού δημοσίου ήταν χαμηλοί και διαχειρίσιμοι.
Με βάση το ιταλικό μοντέλο που ξεκάθαρα στηρίχθηκαν στα CDS η τιμολόγηση καθορίστηκε ως εξής.
 Η τιμή για τα τρία πρώτα έτη υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο της μέσης τιμής των CDS 3ετούς διάρκειας για τους εκδότες με βαθμολογία ίση με εκείνη των εγγυημένων ομολόγων.
Κατά το τέταρτο και πέμπτο έτος, η τιμή θα αυξηθεί καθώς θα οριστεί ως βάση το 5ετές CDS και θα τεθεί όρος  για την αντιστάθμιση του χαμηλότερου επιτοκίου που καταβλήθηκε τα τρία πρώτα χρόνια.
Από το έκτο έτος και μετά, η εγγύηση θα είναι πλήρης (7ετές CDS). Στο έκτο και έβδομο έτος θα το επιτόκιο θα αυξηθεί για να ισοσκελίσει την κάλυψη του χαμηλότερου επιτοκίου που καταβλήθηκε τα πρώτα 5 χρόνια
Στην Ιταλία από την έναρξη ισχύος του μέχρι τον Ιούνιο του 2018, το APS ενεργοποιήθηκε έξι φορές από πέντε τράπεζες, μειώνοντας κατά 33 δισεκ. τα προβληματικά δάνεια.
Για να αποφύγει η Ιταλία να κατηγορηθεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις αποτελούν κρατική βοήθεια state aid ακολούθησε πρακτικές απόλυτα εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα….

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Άπαξ και το Ιταλικό μοντέλο APS έχει εφαρμοστεί και εγκριθεί από την DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τον SSM τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών, η Ελλάδα λογικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα εγκριθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Όμως το θέμα της τιμολόγησης είναι ουσιώδες.
Η Ελλάδα δεν είναι investment grade δηλαδή δεν διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση επιβαρύνεται με υψηλά επιτόκια.
Εφόσον ακολουθηθεί ο τρόπος τιμολόγησης στο ιταλικό μοντέλο, στην Ελλάδα θα υιοθετηθεί το 5ετές CDS που σήμερα έχει απόδοση 428 μονάδες βάσης ή 4,28% που αυτό σημαίνει ότι στα 6-7 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν θα πληρωθούν τόκοι 260 με 290 εκατ ευρώ ή 68 εκατ extra έξοδα εκ τόκων ανά τράπεζα σε μέσους όρους.
Εάν όμως η προμήθεια που θα δίνουν οι τράπεζες στο κράτος,  δεν εστιάζεται στα τραπεζικά ομόλογα αλλά στα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν με όρους μέσου σταθμισμένου ενεργητικού τότε το κόστος αυξάνεται και σχεδόν καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η προμήθεια δεν μπορεί να είναι 4,28% με βάση το CDS αλλά κάτω από 2% για να είναι βιώσιμο για τις ελληνικές τράπεζες....
Όμως εάν είναι κάτω από 2% μήπως αυτό θεωρηθεί state aid επειδή το κράτος πριμοδοτεί το κόστος της συναλλαγής έναντι των τραπεζών;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης