Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βerliner Zeitung: Ξεροκέφαλος ελληνικός εθνικισμός - Μονοπώλιο για το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει

tags :
Βerliner Zeitung: Ξεροκέφαλος ελληνικός εθνικισμός - Μονοπώλιο για το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει
Η Βerliner Zeitung κατηγορεί την Ελλάδα ότι ταλαιπωρεί και μποϋκοτάρει το κράτος της πΓΔΜ
Εκτενές σχόλιο στο Μακεδονικό ζήτημα αφιερώνει η Βerliner Zeitung με αναφορές στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: "Από τη στιγμή που η Μακεδονία αναδείχθηκε ως κράτος μετά την πτώση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ελλάδα την ταλαιπωρεί και τη μποϋκοτάρει.
Ο λόγος: Μόνο η βορειοελλαδίτικη επαρχία Μακεδονία με την πρωτεύουσά της τη Θεσσαλονίκη μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το ιστορικό όνομα.
Μετά από μακρά ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση επήλθε πέρυσι συμβιβασμός: Η Μακεδονία μετονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία.
Αλλά δεν αρκεί αυτό για τα δύο τρίτα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Θεωρούν ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός και συνεπώς η αναγωγή στον κατακτητή Μακεδόνα Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο (356-323 π.Χ) ανήκει μόνο σε αυτούς.
Αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αντικρούουν όλο αυτό.
Πρώτον το σύγχρονο ελληνικό κράτος έχει τόση σχέση με την αρχαία Μακεδονία όσο η σημερινή Γερμανία με την Αυτοκρατορία του Καρλομάγνου.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι κάπως πιο βαρύ: η σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας ήταν για αιώνες τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Ελλάδα προσάρτησε την περιοχή αυτή το 1912.
Στην Αθήνα έκαναν λόγο για τη 'Νέα Ελλάδα'.
Δεδομένου ότι οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής ήταν μειοψηφία που αποτελούσε το 25%, από την αρχή υπήρχε η πρόθεση να 'εξελληνισθεί' η περιοχή με εξαιρετικά αμφισβητούμενα μέσα (…)".
Ο σχολιαστής τέλος σημειώνει: "Ένα πράγμα φαίνεται σαφές: Μονοπώλιο για το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως ελληνιστικού τύπου φαντασιώσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης