Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kleine Zeitung: Γιατί επαναστατούν οι Έλληνες κατά της 'Βόρειας Μακεδονίας';

tags :
Kleine Zeitung: Γιατί επαναστατούν οι Έλληνες κατά της 'Βόρειας Μακεδονίας';
Στην πραγματικότητα η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα
Μια προσπάθεια εξήγησης των λόγων που ώθησαν δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώσουν στην Αθήνα επιχειρεί η αυστριακή Kleine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Γιατί επαναστατούν οι Έλληνες κατά της 'Βόρειας Μακεδονίας';".
Το εκτενές άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει: "Εκτός από τους ίδιους τους Έλληνες είναι δύσκολο για πολλούς στην Ευρώπη να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Στην Αυστρία αποκαλούν τη βαλκανική χώρα απλώς Μακεδονία.
Διεθνώς λέγεται ΠΓΔΜ γιατί η Αθήνα, 30 χρόνια μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας αρνείται να την αναγνωρίσει(…)" και παρατηρεί:
"Στην πραγματικότητα η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, οι Έλληνες δεν θέλουν να αποκηρύξουν την πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής Μακεδονίας υπό τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, έδρασε κυρίως στη σημερινή βόρεια Ελλάδα.
Και βέβαια η γειτονική χώρα δεν είχε επιδείξει συμβιβαστική διάθεση τις τελευταίες δεκαετίες".
Πολλοί Έλληνες, σημειώνει η εφημερίδα, εξαιτίας αναφορών στα παλαιότερα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ και επειδή το πρώτο Σύνταγμα της χώρας έκανε μνεία σε ενδεχόμενες μεταβολές συνόρων και "δικαιώματα όλων όσων ανήκουν στον μακεδονικό λαό, φοβούνται ακόμη ότι η χώρα αυτή θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, οι πατριωτικές ανησυχίες των δύο χωρών στέκονται σήμερα απέναντι στα κοινά οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα, ενώ η ΕΕ επιδιώκει σταθερότητα στην περιοχή.
Παρατηρεί επίσης ότι η γειτονική χώρα είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα, ενώ και μεταξύ των κατοίκων υπάρχει έντονη κινητικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης