Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες έως +6% και ΧΑ +1,76% στις 630 μον. – Αύξηση short από Lansdowne, Oceanwood – Ανησυχεί ο SSM για τις τράπεζες

tags :
Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες έως +6% και ΧΑ +1,76% στις 630 μον. – Αύξηση short από Lansdowne, Oceanwood – Ανησυχεί ο SSM για τις τράπεζες
Μη πειστική ανοδική αντίδραση με επίκεντρο τις τράπεζες μετά το σοκ των τελευταίων ημερών
(upd16)Μη πειστική αναλαμπή σημειώθηκε στις τράπεζες, ειδικότερα στην Αlpha Bank +6,45% και Eθνική +4,89%, καθώς βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα το τελευταίο διάστημα και ήταν εύλογη κάποια αντίδραση η οποία ωστόσο δεν έπεισε για τα ποιοτικά της στοιχεία.
Η αντίδραση αυτή - που δεν έπεισε - ήρθε μετά τις αναφορές ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών ανησυχεί για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στις τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη, θετικά επέδρασαν τα κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ κ.α. καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις μετοχών που αναμένουν καλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,6025 ευρώ ενώ συνεχίζεται αμείωτα η αύξηση των short θέσεων, καθώς το Lansdowne αύξησε την θέση του στην Eurobank στο 1,81% από 1,62% προηγουμένως, ομοίως και το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Eurobank στο 0,70% από 0,65%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει, στρέφεται στις συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την κυβέρνηση, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών θα βρεθεί το Ιταλικό μοντέλο, τα κόκκινα δάνεια και το κυπριακό μοντέλο Εστία
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, εν μέσω υποβαθμίσεων των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και εξαιτίας των ασθενέστερων στοιχείων σε Κίνα και Νότια Κορέα ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία -0,80% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%.
Στα της αγοράς, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν Αlpha Bank +6,45% και Eθνική +4,89% ενώ στις δημοπρασίες περιορίστηκαν τα κέρδη της Εurobank +2,94% και της Πειραιώς +1,94% . 
Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και μάλιστα υπάρχει ανησυχία γιατί έχει προσλάβει χαρακτήρα κραχ.
Ο SSM εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα με ενέργειες που ενέχουν ρίσκο, ωστόσο ενώ είχε αποφασίσει να δημιουργήσει πέμπλο προστασίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι πιέσεις που ασκούν οι επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου έχει ανησυχήσει τους επόπτες των τραπεζών.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στην Γερμανία όπου θα συναντηθούν οι έλληνες τραπεζίτες με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τρίπτυχο, μείωσης προβληματικών δανείων, κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για την εξυγίανση και χαμηλή εμπιστοσύνη στους επενδυτές οι οποίοι απομακρύνονται κακήν κακώς από τις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη, ενώ αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση έως τις 28 Ιανουαρίου να επισημοποιήσει την πρόταση που θα εισηγηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο ωστόσο καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση επιβαρύνεται με υψηλά επιτόκια
Εφόσον ακολουθηθεί ο τρόπος τιμολόγησης στο ιταλικό μοντέλο, στην Ελλάδα θα υιοθετηθεί το 5ετές CDS που σήμερα έχει απόδοση 428 μονάδες βάσης ή 4,28% που αυτό σημαίνει ότι στα 6-7 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν θα πληρωθούν τόκοι 260 με 290 εκατ ευρώ ή 68 εκατ extra έξοδα εκ τόκων ανά τράπεζα σε μέσους όρους.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η προμήθεια δεν μπορεί να είναι 4,28% με βάση το CDS αλλά κάτω από 2% για να είναι βιώσιμο για τις ελληνικές τράπεζες ενώ ενέχει ο κίνδυνος εάν είναι κάτω από 2% να θεωρηθεί state aid επειδή το κράτος πριμοδοτεί το κόστος της συναλλαγής έναντι των τραπεζών
Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών θα είναι το "κλειδί" για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο οίκος Fitch επισημαίνοντας παράλληλα και ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.
Όπως εκτιμά η Fitch, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2% ενώ αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα αποτελούν η δημοσιονομική χαλάρωση και η αντιστροφή μεταρρυθμίσεων .
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Viohalco, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΟΤΕ, Μυτιληναίος ενώ πτωτικά έκλεισαν μόνο Jumbo και ΟΛΠ. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics αναμένεται ραγδαία άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 2019 σε έκθεσή της για το outlook των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευθεί στο 5,25% έως τα τέλη του 2019, από 4,15%.
Eπίσης, οι ανησυχίες για ύφεση της ιταλικής οικονομίας, πιθανώς να λειτουργήσουν ως ντόμινο, όπως το 2018,  συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών και των πορτογαλικών ομολόγων.
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 4,12% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,74% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 138 μονάδες βάσης...
Η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στην προεξόφληση της νέας έκδοσης 5ετούς ομολόγου που επίκειται προσεχώς.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,44%.
Με ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης το χαμηλό της ημέρας -0,91% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,35%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,52% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο υψηλό της ημέρας +1,89%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,76% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 630,99 μονάδες και χαμηλό στις 617,12 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 29,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5 εκατ. ευρώ και όγκου 5,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Eurobank διακίνησε 5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,46 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 193 χιλ. τεμάχια αξίας 2,09 εκατ. ευρώ  και ο Ελλάκτωρας 340 χιλ. τεμάχια αξίας 442 χιλ. ευρώ.


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων θεωρούν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση που και οι δύο παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως αναδιατάσσονται οι δυνάμεις στο μεσαίο χώρο ενώ ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» που θα γίνει στην ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη με την ψηφοφορία.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αφού και δια στόματος του πρωθυπουργού έχει πει ότι προσβλέπει  στη συνεργασία της Κεντροαριστεράς, στρέφει την προσοχή της στη συνεργασία με τις δυνάμεις των κομμάτων τα οποία αυτές τις μέρες ταράσσονται μέχρι και διαλύονται ή χάνουν την κοινοβουλευτική του υπόσταση, όπως το Ποτάμι.
Με ενστάσεις από τους δανειστές για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και το μεγάλο κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο, ξεκίνησε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ενώ έκδηλη είναι η αγωνία των πιστωτών για τις δημοσιονομικές συνέπειες από τις δικαστικές αποφάσεις.
Σήμερα 22/1 τo απόγευμα,  αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Ειδικότερα, θα συζητηθούν η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α’ κατοικίας
Τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από το Brexit καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, παρουσίασε χθες το «Plan B» της, μετά τη συντριπτική απόρριψη της αρχικής της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, υποσχόμενη να είναι «πιο ευέλικτη», αλλά και να αναζητήσει περαιτέρω παραχωρήσεις από την ΕΕ σχετικά με το λεγόμενο «backstop», δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία. 
Ωστόσο, νέες επικρίσεις αυτή την φορά για το δεύτερο σχέδιο της δέχθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νέο αυτό σχέδιο δεν έφερε κάτι καινούριο ως προς την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Η May υποστήριξε ότι θα προβεί σε «τρεις βασικές αλλαγές» στην πολιτική της για το Brexit, κινήσεις που κατά τους Βρετανούς βουλευτές δεν αρκούν για να αρθεί το αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι επιχειρήσεων έσπευσαν να προειδοποιήσουν για το καταστροφικό σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως, η May κατέθεσε την πρότασή της, την οποία οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν πριν τελικά να ψηφίσουν την 29η Ιανουαρίου.

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,57%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -1,18% στις 2.579,70 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά στο -0,87% στις 26959 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -1,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά στο -0,65%, ο S&P 500 κινείται στο -0,83%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -1,04% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,96% ( 7,12 δολ. ).

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Alpha Bank 
 
Κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Alpha bank και Εθνική και ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9650 ευρώ με άνοδο +4,89% με όγκο 3,2 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 883 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,99 ευρώ με άνοδο +6,45% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,63 ευρώ με άνοδο +1,94% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,6180 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό καταγράφηκε στις 22/01/2019 στα 0,6025 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,49 ευρώ με άνοδο +2,94% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2780 ευρώ με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 570 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1132 ευρώ με άνοδο +6,39%, με όγκο 198 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,50 ευρώ με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 247 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Lamda.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Jumbo και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,95 ευρώ με άνοδο +0,24% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,01 ευρώ με άνοδο +2,90% και αποτίμηση 5,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3750 ευρώ με άνοδο +1,18% και αποτίμηση 319 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5260 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,51 ευρώ με άνοδο +1,19% και αποτίμηση 2,71 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,45 με άνοδο +0,25% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,71 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,25 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,14 ευρώ με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ με πτώση -2,14% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,25 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,17 ευρώ με άνοδο +4,25% και με την κεφαλαιοποίηση στα 215 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0700 ευρώ με άνοδο +1,45% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,12%, και στην Ιταλία 2,74% με διαφορά spread 138 μ.β.

Νέα βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,12% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,74%.
Η έκδοση του 5ετούς θα καθυστερήσει για λίγο δεν θα πραγματοποιηθεί 22 Ιανουαρίου αλλά λίγο αργότερα στις 29 Ιανουαρίου ή 5 Φεβρουαρίου με στόχο 3,50% με 3,60% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφεται οριακή βελτίωση προεξοφλώντας την έξοδο στις αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,91 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,72%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,85% με απόδοση αγοράς 2,87% και απόδοση πώλησης 2,83%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,95%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,76% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,22 μονάδες βάσης και απόδοση 4,11% με απόδοση αγοράς 4,12% και απόδοση πώλησης 4,10%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,63%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,91%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,18 μονάδες βάσης και απόδοση 5%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης από 390 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 443 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,43% ή 443 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,74%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,74%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/1/2019 στο 0,24% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,74% με υψηλό 2,76% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης