Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ελληνικές τράπεζες κατακρημνίζονται όσο το θέμα των κόκκινων δανείων δεν επιλύεται

tags :
Οι ελληνικές τράπεζες κατακρημνίζονται όσο το θέμα των  κόκκινων  δανείων δεν επιλύεται
Οι ίδιες οι αγορές έχουν δείξει τη αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές τράπεζες
Τα κόκκινα δάνεια βαραίνουν τις τράπεζες με τον Τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει μέσα σε ενάμισι χρόνο 68%
Oι τράπεζες αποτελούν το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή για τους θεσμούς ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αποτελούν ουρά της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης.
Άλλωστε και οι ίδιες οι αγορές έχουν δείξει τη αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές τράπεζες αφού ο τραπεζικός δείκτης  από την αρχή του έτους μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο έχει πέσει κατά 12.72% από τις 333 περίπου  μονάδες την 31/12/2018 χθες έκλεισε στις 282 (γράφημα 1)ενώ στο γράφημα 2 φαίνεται ξεκάθαρα η βουτιά που έχει κάνει ο τραπεζικός κλάδος αφού από τις 859 μονάδες στις 17/7/2017 έχει πέσει στις 282 (χθεσινό κλείσιμο).
Η αγωνιά όμως των αγορών για τους βεβαρημένους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για όλη την οικονομία αντικατοπτρίζεται και στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με το δεκαετές να είναι στο 4,154%. 

Σήμερα γίνεται η πρώτη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στη σημερινή συνάντηση θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση των 16 ανολοκλήρωτων μεταρρυθμίσεων της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης και στη συνέχεια θα συζητηθεί το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων.
Οι θεσμοί αναμένουν να ακούσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς τόσο για το διάδοχο του Νόμου Κατσέλη όσο και του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για τη δραστική μείωση των ΝPLs.
Τα θέματα τα οποία απομένουν να συζητηθούν είναι περισσότερα τεχνικά και είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν το παζλ για την επίλυση των κόκκινων δανείων.
Η πρώτη αποτίμηση της προόδου που έχει γίνει από τις ελληνικές αρχές πρόκειται να γίνει στο Euroworking Group της 31ης Ιανουάριου ενώ η δεύτερη αξιολόγηση κάτω από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας θα ανακοινωθεί μαζί με το Ευρωπαϊκό εξάμηνο στις 27 Φεβρουάριου.
Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των 750 εκατομμυρίων από τα κέρδη ANFAs και SMPs πρόκειται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μάρτιου.
Η εκταμίευση τους μάλιστα θα αποτελέσει και ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης