Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα η δημοσιονομική χαλάρωση και η αντιστροφή μεταρρυθμίσεων - Κλειδί τα NPΕs των τραπεζών

tags :
Fitch: Αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα η δημοσιονομική χαλάρωση και η αντιστροφή μεταρρυθμίσεων - Κλειδί τα NPΕs των τραπεζών
Όπως εκτιμά η Fitch, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2%.
Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών θα είναι το "κλειδί" για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο οίκος Fitch κατά την παρουσίασή του outlook του 2019 στην Αθήνα (Greek Credit Outlook 2019), επισημαίνοντας παράλληλα και ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον οίκο, πιθανή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να είναι οι αρνητική παράγοντες για την αξιολόγηση της χώρας.
Από την άλλη, θετικά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι η επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Όπως εκτιμά η Fitch, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2%.
Ο οίκος επισημαίνει ότι το outlook των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σταθερό, αν και η ποιότητα του ενεργητικού θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη, κάτι που αποτρέπει και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.
Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη θα διαμορφωθεί με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των NPEs θα διευκολύνουν τις διοικήσεις να εκκαθαρίσουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους.
Αναφορικά με την εκκαθάριση της ποιότητας των στοιχείων, η Fitch υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να θέσουν φιλόδοξους στόχους ώστε να μειωθούν τα NPEs σε περίπου 20% έως το 2021.
Αν και εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση το 2019, η Fitch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης παραμένουν υψηλοί και υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της σταθερότητας του ελληνικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ένα μεγάλο απόθεμα NPE θα συνεχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

*Η παρουσίαση έγινε στο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL με το παρακάτω πρόγραμμα ομιλητών



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης