Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μειωμένα κέρδη της Έλτον στο εννεάμηνο 2018 – Τι δείχνει η αποτίμηση σε σύγκριση με τα θεμελιώδη

tags :
Μειωμένα κέρδη της Έλτον στο εννεάμηνο 2018 – Τι δείχνει η αποτίμηση σε σύγκριση με τα θεμελιώδη
Me p/bv 0,7 φορές και εκτιμώμενο p/e για τη χρήση 2018 12 φορές διαπραγματεύεται η μετοχή – Χαμηλός ο δανεισμός του ομίλου
Αύξηση 7% εμφάνισαν οι πωλήσεις του ομίλου Έλτον στο εννεάμηνο σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση αλλά τα κέρδη κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση.
Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις ανήλθαν στα 104,4 εκατ. ευρώ από 97,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,4 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 22%.
Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε σημαντικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες ανέρχονταν στα 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου.
Το ύψος των απαιτήσεων ήταν στα 49,9 εκατ. ευρώ από 44,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.
Ωστόσο στο τέλος του εξαμήνου οι απαιτήσεις ήταν στα 52,6 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι βελτιώθηκε ο ρυθμός είσπραξης.
Η αγορά έχει ανησυχήσει στο παρελθόν για το ύψος των απαιτήσεων, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία οι προβλέψεις που έχει λάβει είναι ικανοποιητικές.
Τα αποθέματα ήταν στα 24,2 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 4,09 εκατ. ευρώ, κάπως βελτιωμένα έναντι του εξαμήνου που ήταν στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις στο εννεάμηνο ήταν στα 49,7 εκατ. ευρώ από 44,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017 αλλά και από 51,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Τα παραπάνω δείχνουν πως μπορεί η κερδοφορία να υποχώρησε σημαντικά, αλλά υπήρξε κάποια βελτίωση στις ταμειακές ροές του τρίτου τριμήνου, αν και σημαντικά χαμηλότερη από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 26 εκατ. ευρώ άρα ο καθαρός δανεισμός είναι στα 22 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 51,8 εκατ. ευρώ.
Επομένως η μόχλευση είναι χαμηλή, ενώ και με δεδομένη την αποτίμηση των 36 εκατ. ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται με p/bv 0,7 φορές και διαπραγματεύεται τα κέρδη εννεαμήνου 12,4 φορές.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν την εταιρεία, τα κέρδη για το σύνολο της χρήσης δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά και τα υπολογίζουν στα 3 εκατ. ευρώ (με την πρόβλεψη ότι θα γίνουν πρόσθετες προβλέψεις, διαφορετικά αναμένονται υψηλότερα) άρα το p/e θα διαμορφωθεί στις 12 φορές.
Οι δείκτες είναι ελκυστικοί και το 2019 αναμένεται σημαντικά καλύτερο, ωστόσο στο ταμπλό είχαν αποτυπωθεί οι ανησυχίες των επενδυτών για τη μείωση των κερδών και την πορεία των απαιτήσεων με αποτέλεσμα η μετοχή από τα 1,60 ευρώ που ήταν τέλη Μαρτίου να βρεθεί στα 1,10 ευρώ περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.
Έκτοτε η μετοχή έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πλέον βρίσκεται στα 1,30 ευρώ περίπου.
Για τη χρήση 2017 η εισηγμένη είχε δώσει μέρισμα 0,04 ευρώ και αν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η μερισματική απόδοση θα είναι 3%.
Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και των μελών της διοίκησης ήταν στα 774 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος πως η Έλτον αν και δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύει ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις, είναι από τις λίγες εταιρείες του ΧΑ που δημοσιεύουν, ωστόσο τόσο αυτές του εννεαμήνου όσο και του πρώτου τριμήνου έχουν αναρτηθεί μόνο στο site της εταιρείας και όχι στο helex.gr

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης