Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δυσαρέσκεια δανειστών για την αργή πρόοδο στην μείωση των NPEs – Κίνδυνος να επιβληθούν εμπροσθοβαρείς λύσεις με απώλεια κεφαλαίων

Δυσαρέσκεια δανειστών για την αργή πρόοδο στην μείωση των NPEs – Κίνδυνος να επιβληθούν εμπροσθοβαρείς λύσεις με απώλεια κεφαλαίων
Ο κίνδυνος πάντως οι τράπεζες να χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να εξυγιανθούν 8 με 10 δισεκ. και να υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι ακραίο dilution δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι δανειστές για την αργή πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs από τις ελληνικές τράπεζες που φθάνουν τα 84 δισεκ. ευρώ.
Από τις επαφές των δανειστών για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων διαπιστώνονται τα εξής
1)Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διαχείριση των προβληματικών δανείων σε θεσμικό επίπεδο.
2)Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τραπεζών γιατί κάθε τράπεζα επιζητεί διαφορετική λύση για το πρόβλημα της.
3)Οι αλλαγές που προτείνονται, μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κυπριακό μοντέλο Εστία με επιδότηση δόσης δανείου που από κόκκινο μετατρέπεται σε ενήμερο  και το Ιταλικό μοντέλο ή APS (Asset Protection Sheme) θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν.
Όπως έχει αναλύσει το bankingnews υπάρχουν διαφωνίες στις τράπεζες καθώς με βάση το ιταλικό μοντέλο θα πληρώσουν fees – προμήθειες – με βάση το 5ετές CDS στις 418 μονάδες βάσης ή 4,18%.
Το κόστος δεν θα αφορά μόνο τα εκδιδόμενα ομόλογα αλλά τα NPEs που θα ενταχθούν στον μηχανισμό τιτλοποίησης.
4)Στο ζήτημα των πλειστηριασμών επίσης οι δανειστές εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Η γενική εικόνα που προκύπτει πάντως είναι ότι οι δανειστές θεωρούν ότι η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών καθυστερεί.
Μάλιστα τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν σε μέλλοντα χρόνο να επιβληθούν εμπροσθοβαρείς λύσεις για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σημαντική κεφαλαιακή δαπάνη και κατ΄ ουσία θα προκαλέσει σοβαρότατο κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες.

Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι αυτοί που έχουν την μικρότερη ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζών είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες.
Ότι εργαλεία είχαν τα χρησιμοποίησαν αλλά επειδή μπήκαν φραγμοί θεσμικοί και νομικοί δεν απέδωσαν.
Ευθύνες φέρει η κυβέρνηση που δεν έχει υποστηρίξει επί της ουσίας τις τράπεζες ενώ ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες φέρει ο SSM για δύο λόγους
Α)Γιατί το 2015 υποβάθμισε το πρόβλημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών
Β)Γιατί στα σενάρια που επεξεργάστηκε έπεσε τελείως έξω στο θέμα της πρόβλεψης για την πορεία των NPEs.
Στον SSM είχαν πιστέψει ότι πολλά κόκκινα δάνεια θα μετατρέπονταν σε ενήμερα και ότι ο ρυθμός μείωσης θα είναι ταχύτερος.
Ταυτόχρονα δεν είχαν εκτιμήσει ότι θα δημιουργηθούν άλλα NPEs μεταξύ 2016 με 2018 τα οποία θα επιβραδύνουν την διαδικασία εξυγίανσης.

Υπό αυτό το πρίσμα διεθνή hedge funds όπως το Oceanwood ή το Lansdowne συνεχίζουν να χτίζουν επιθετικά short θέσεις ακόμη και σε τράπεζες όπως η Eurobank που έχει ανακοινώσει εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs.

Ο κίνδυνος πάντως οι τράπεζες να χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να εξυγιανθούν 8 με 10 δισεκ. και να υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι ακραίο dilution δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης