Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική πορεία για τη Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών - Στο +0,7% ο Dow Jones, άνοδος +0,22% για S&P 500

Θετική πορεία για τη Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών - Στο +0,7% ο Dow Jones, άνοδος +0,22% για S&P 500
Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit εξακολουθεί να επηρεάζει τους επενδυτές
(upd) Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα κατέγραψε σήμερα (23/1/2019) η Wall Street, με τον Dow Jones να περιορίζει τα κέρδη άνω του 1% που σημείωνε στο άνοιγμα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας αντισταθμίζει την αισιοδοξία που πυροδότησαν αρχικά ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Κέρδη 0,7% για τον Dow Jones στις 24.576 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,22% στις 2.638 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,08% υψηλότερα στις 7.025 μονάδες.
Η μετοχή της Procter & Gamble σημείωσε άλμα 4,4%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανέφερε κέρδη και πωλήσεις άνω των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης της.
Η εταιρεία αναβάθμισε, επίσης, το guidance της για τις οργανικές πωλήσεις του 2019, αναμένοντας αύξηση 2% - 4%, έναντι της αύξησης 1% που ανέμενε προηγουμένως.

Άλμα άνω του 8,4% είχε η μετοχή της ΙΒΜ, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία για το δ’ τρίμηνο 2018.
Ειδικότερα, η ΙΒΜ ανέφερε κέρδη 1,95 δισ. δολ., έναντι ζημιών 1,05 δισ. του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημαντική άνοδο 5,3% κατέγραψε η μετοχή και της United Technologies, στον απόηχο των επίσης καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2018 περισσότερες από το 14% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.
Από αυτές, το 72,6% ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ το 57,5% ανέφερε καλύτερες πωλήσεις.
Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εμφανίζονται αυξημένα κατά 13,2%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες, ωστόσο σε τροχιά να σημειώσουν τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2017, όταν οι εταιρείες του S&P 500 είχαν εμφανίσει αύξηση κερδών 15,5%.
Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές από τους κλάδους υγείας και τεχνολογίας, με το Facebook να υποχωρεί κατά 2,2% και τη Netflix να σημειώνει πτώση 0,97%.
Οι επενδυτές διατηρούν, ωστόσο, στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις αναφορές αμερικανικών μέσων ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε προσφορά της Κίνας γα συνάντηση κατά την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω έλλειψης προόδου σε ορισμένα ζητήματα.
«Η στρατηγική των ΗΠΑ μπορεί να είναι να αυξήσει την πίεση στην Κίνα εν όψει της προθεσμίας του Μαρτίου, αλλά αυτή η εξέλιξη έχει άβολη ερμηνεία για τις αγορές και θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαλέσει υπερβολική μεταβλητότητα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο Chang Wei Liang της Mizuho Bank.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street και τα μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, καθώς η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit εξακολουθεί να επηρεάζει τους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στις 354,89 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,17% κι έκλεισε στις 11.071,54 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 4.840,38 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -0,19% και στις 19.400,15 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 6.842,88 μονάδες.
Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άσκησε η βουτιά σχεδόν 39% στη μετοχή της Metro Bank, καθώς η βρετανική τράπεζα προειδοποίησε για μια επιβράδυνση της ανάπτυξής της στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.


Επίσης, περαιτέρω πιέσεις στις βρετανικές μετοχές ασκεί η άνοδος της στερλίνας, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι οι Εργατικοί στη Βρετανία υποστηρίζουν μια προσπάθεια βουλευτών που θα μπορούσε να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσίευμα της «The Sun» ανέφερε πως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας υποστηρίζει μια προσπάθεια βουλευτών να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση να προσπαθήσει να καθυστερήσει την ημέρα του Brexit, εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορέσει να περάσει μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Περί τις 21:00, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,307 δολ.



Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7% έναντι της στερλίνας, στις 86,99 πένες.
«Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει στους υπέρμαχους ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ότι υποστηρίζει την τροπολογία “Cooper-Boles”», ανέφερε ο Steve Hawkes, αναπληρωτής πολιτικός συντάκτης της «Sun», αναφερόμενος σε δύο βουλευτές που υποστηρίζουν το σχέδιο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε πάντως από το βρετανικό κοινοβούλιο πως οι προσπάθειες ορισμένων βουλευτών να χρησιμοποιήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για να καθυστερήσουν το Brexit δεν απαντούν στο πώς η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό που έχουμε δει είναι τροπολογίες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου το Άρθρο 50 επεκτείνεται -αυτό δεν λύνει το θέμα, πάντα θα υπάρχει ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Η απόφαση παραμένει η ίδια: συμφωνία, όχι συμφωνία ή όχι Brexit», δήλωσε η May.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πτώσης που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς και των ασθενέστερων στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,14% στις 20.593,72 μονάδες.
Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,8% τον Δεκέμβριο του 2018, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2016.
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της, προχωρώντας παράλληλα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά 0,47% κλείνοντας στις 2.127,78 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P ASX 200 κατέγραψε πτώση 0,26% στις 5.843,70 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 2.581 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε και ο δείκτης SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,09% και τις 7.523,77 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,01% και τις 26.976,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,49% στις 9.846,40 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης