Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για γενοκτονία κατηγορούν την Ελλάδα οι ΜΚΟ της πΓΔΜ

tags :
Για γενοκτονία κατηγορούν την Ελλάδα οι ΜΚΟ της πΓΔΜ
Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι η εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης
Σε κοινή δήλωση κατά της Ελλάδας προχώρησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την ότι διέπραξε "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας" κατά της 'μακεδονικής' μειονότητας από το 1913.
Σε κοινή δήλωση τους, οι ΜΚΟ Macedonian Human Rights Movement International, United Macedonian Diaspora, World Macedonian Congress και Macedonian Global Coordinative Network κατηγόρησαν την Ελλάδα και τους παγκόσμιους οργανισμούς κατά τη δεκαετή διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η δήλωση - που εκδόθηκε από τη Γενεύη - αναφέρει ότι ο λαός της πΓΔΜ δεν μπορεί πλέον να φέρει το απαράδεκτο βάρος της αδικίας που του επέβαλε η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μέσω των συνεχιζόμενων "συνομιλιών" για το όνομα της χώρας τους, η οποία ξεκίνησε το 1993.
"Αυτό που ξεκίνησε ως συζήτηση για να επιλυθεί μια υποτιθέμενη διαφορά έγινε 25 χρόνια αργότερα μια προσπάθεια να διαπραχθεί γενοκτονία στον μακεδονικό λαό - να σβήσει, τη χώρα, τη γλώσσα και την ιστορία τους από τα βιβλία και τους χάρτες του κόσμου", ανέφεραν.
Οι ΜΚΟ δήλωσαν ότι οι Μακεδόνες εξαναγκάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν το όνομά τους, την εθνοτική και εθνική τους ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιστορία τους ως προϋπόθεση για την προσχώρηση σε αυτούς τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ασκείται μια διεθνώς ενορχηστρωμένη πίεση σε ολόκληρο τον λαό για αυτοκαταστροφή - πίεση που ασκείται από τα έθνη και τις οργανώσεις που υποτίθεται ότι είναι οι θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα", πρόσθεσαν.

'Γενοκτονία'

Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι το θέμα της ονομασίας είναι η εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απλώς η συνέχιση και διεθνοποίηση της εικοσιπενταετούς εγχώριας πολιτικής άρνησης της εθνοτικής ταυτότητας της μακεδονικής μειονότητας της.
Μάλιστα, ζήτησαν την ίδρυση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας που διαπράχθηκαν κατά της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα από το 1913.
"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία που διέπραξε κατά της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα από το 1913", πρόσθεσε η δήλωση.
Η συζήτηση για το όνομα της πΓΔΜ συνεχίζεται εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.
Η διαμάχη ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια για τις φιλοδοξίες της πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λόγω του δικαιώματος αρνησικυρίας της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης