Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική η έκθεση προόδου της Ελλάδος στις 27/2 – Εγκρίνεται το APS για τα NPLs ενώ Παντελιάς παρουσίασε την πρόταση της ΤτΕ που απορρίπτεται

tags :
Θετική η έκθεση προόδου της Ελλάδος στις 27/2 – Εγκρίνεται το APS για τα NPLs ενώ Παντελιάς παρουσίασε την πρόταση της ΤτΕ που απορρίπτεται
Πάντως με βάση ορισμένες πηγές, ούτε οι δανειστές ενθουσιάστηκαν με την πρόταση της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος από τους δανειστές χαρακτηρίζεται υποτυπώδης, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι δανειστές ουσιαστικά είναι θεατές της διαπραγμάτευσης που γίνεται για ορισμένα ζητήματα και οι όποιες ενστάσεις είναι περισσότερο συμβουλευτικού χαρακτήρα.
Σε σχέση με το παρελθόν όπου οι δανειστές επέβαλλαν τις θέσεις τους, έχει παρέλθει.
Τραπεζίτης που βρέθηκε στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ότι οι δανειστές είναι παρόντες χωρίς γενικώς να φέρνουν αντιρρήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου θα είναι θετική και θα περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές που προωθούνται για τις τράπεζες με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.α.
Η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους θεσμούς – και η πρόταση έγινε δεκτή – το APS (Asset Protection Sheme) ή ιταλικό μοντέλο όπου θα τιτλοποιηθούν 15 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν εγγύηση δημοσίου.
Οι θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση από την J P Morgan που έχει συντάξει την πρόταση για το APS.
Ταυτόχρονα στις 23 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς παρουσίασε στους θεσμούς την πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια με την μεταφορά 40 δισεκ. NPEs σε SPV σε εταιρία ειδικού σκοπού μαζί με 7,2 δισεκ. DTCs δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι θεσμοί έχουν αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο για το ποια πρόταση θα εισηγηθεί αρκεί να πληρεί τις ρήτρες που έχουν τεθεί με βασικότερη ότι δεν αποτελεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Το βασικό ζήτημα είναι ενώ το APS με ρεαλιστικά κριτήρια είναι η μόνη βιώσιμη πρόταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ετήσιας προμήθειας καθώς συνδέεται με το CDS 5 ετών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας υποτυπώδεις πηγές εσόδων δεν θα μπορούν να πληρώνουν 260-320 εκατ ευρώ νέους τόκους ετησίως για το APS.
Προφανώς το ιταλικό μοντέλο είναι καλύτερο ως λύση από την πρόταση της ΤτΕ.
Η πρόταση της ΤτΕ επιβαρύνει τα κεφάλαια 300 μονάδες βάσης στο common equity tier 1 με 5-6 δισεκ. ευρώ.
Πάντως με βάση ορισμένες πηγές, ούτε οι δανειστές ενθουσιάστηκαν με την πρόταση της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης