Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xάος στη Βενεζουέλα - Ορκίστηκε πρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης - Αναγνώριση από ΗΠΑ - Απειλές κατά Maduro

tags :
Xάος στη Βενεζουέλα - Ορκίστηκε πρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης - Αναγνώριση από ΗΠΑ - Απειλές κατά Maduro
Xάος στη Βενεζουέλα - Ορκίστηκε πρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης - Αναγνώριση από ΗΠΑ - Απειλές κατά Maduro
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ορκίστηκε την Τετάρτη ως υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του προέδρου Ν. Maduro.
Ο κ. Guaido, επικεφαλής του Κογκρέσου, είχε διαμηνύσει πως είναι πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία σε προσωρινή βάση μέχρι τη διενέργεια εκλογών.
Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.
«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας J. Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Trump.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Trump, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Guaido ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Guaido, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
 
VENZ

Αμέσως μετά την κίνηση του κ. Guaido, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δήλωσε ότι τον αναγνωρίζει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ενθάρρυνε και άλλες δυτικές χώρες να κάνουν το ίδιο.
«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο υπεύθυνο για οποιεσδήποτε απειλή κατά της ασφάλειας του λαού της Βενεζουέλας» τόνισε ο κ. Trump σε ανακοίνωσή του.
Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου H. Cavez (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης.
Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.
Έπειτα από κάλεσμα του Χουάν Γκουάιδο, του προέδρου του Κοινοβουλίου, οι αντίπαλοι του Σοσιαλιστή προέδρου N. Maduro θα αξιώσουν τη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» και τη διοργάνωση νέων εκλογών.
Από την πλευρά του, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, ενώ η χώρα ασφυκτικά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της.
Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, όπως και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χθες (22/1)οΟ Αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pence με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους Βενεζουελάνους εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο N,. Maduro, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Maduro, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
«Εκ μέρους του προέδρου D. Trump και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola».
«Ο Maduro είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».
Ο Pence υπογρράμμισε εκ νέου την αμερικανική στήριξη στον Juan Guaido, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα αυτό τον μήνα, και στην Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται, αποκαλώντας αυτήν «το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας».
Συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την απόφαση Juan Guaido να διεκδικήσει τις εξουσίες του Σώματος, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο έναν «σφετεριστή» και παρότρυνε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Όπως θα ενώσετε αύριο τις φωνές σας για να ακουστούν, εκ μέρος τους αμερικανικού λαού, λέω σε εσάς, όλους τους καλούς ανθρώπους της Βενεζουέλας: estamos con ustedes (Είμαστε μαζί μας) », είπε ο Pence μιλώντας ισπανικά.
«Είμαστε μαζί μας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας».
Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Maduro  ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Επανειλημμένα η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης