Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα, 13 οι νεκροί - O στρατός δεν αναγνωρίζει τον Guaido - Απειλές ΗΠΑ, ράλι στα ομόλογα

tags :
Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα, 13 οι νεκροί - O στρατός δεν αναγνωρίζει τον Guaido - Απειλές ΗΠΑ, ράλι στα ομόλογα
Pompeo: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Maduro ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας - ΕΕ: Να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές
(upd4) Σε αχαρτογράφητα νερά και ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα ύστερα από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας, Juan Guaido να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ανατρέποντας τον μέχρι πρότινος πρόεδρο, N. Maduro.
Πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς στην πρωτεύουσα Καράκας και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας τις τελευταίες 48 ώρες στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά του Maduro.

Ήδη τον Guaido έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και σειρά κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία.
Την ίδια στιγμή πάντως που 35χρονος Guaido δηλώνει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης που ναι μεν αναγνωρίζεται διεθνώς από πολλά κράτη, δεν έχει κανέναν έλεγχο επί του κράτους, ούτε επί του στρατού.
Σε ομιλία του ο Guaido δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία της Βενεζουέλας και ότι προχωρά στο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης προκειμένου να βάλει ένα τέλος στον σφετερισμό της εξουσίας και να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Maduro κάλεσε τους πολίτες σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και την αναγνώρισή του από τον D. Trump.
Με ανακοίνωσή του, ο Trump δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Guaido.
«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας J. Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Trump.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Trump, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Guaido ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Guaido, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης J. Guaido αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
"Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές", είπε ο Maduro στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.
Ο Maduro κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Ράλι στα ομόλογα και την κρατική PDVSA - Οι αγορές στηρίζουν την ανατροπή Maduro

Ράλι καταγράφουν τα δολαριακά ομόλογα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA συνέχισαν, καθώς η στήριξη της Ουάσιγκτον στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido, ενίσχυσε τις ελπίδες των επενδυτών για μία αλλαγή κατάστασης στη φτωχοποιημένη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το κρατικό ομόλογο της Βενεζουέλας, που λήγει το 2024, σημείωνε κέρδη 0,5 σεντς μετά το άλμα τεσσάρων σεντς που έκανε χθες και η τιμή του διαμορφώνεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2017, όταν ο Maduro ζήτησε δημόσια την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Το ομόλογο της PDVSA σημείωνε κέρδη 1,5 σεντς και διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών.
Ωστόσο, λίγοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει μία λύση για τους επενδυτές στο πολύ κοντινό μέλλον.
«Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας έως ότου υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς - αυτό φαίνεται να είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους Lee Buchheit της Cleary Gottlieb.
H νοτιοαμερικανική χώρα, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο και αποτελεί μεγάλο προμηθευτή των διυλιστηρίων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Maduro άρχισε από το 2017 να αναστέλλει τις πληρωμές τόκων για το χρέος που διαπραγματεύεται στις αγορές, ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τα δολάρια της χώρας για τη χρηματοδότηση της καταρρέουσας σοσιαλιστικής οικονομίας που υποφέρει από υπερπληθωρισμό.
Το κράτος και οι κρατικές εταιρείες χρωστούν πάνω από 8 δισ. δολάρια για απλήρωτους τόκους και κεφάλαιο.
Τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας, που λήγουν από το 2024 και μετά, διαπραγματεύονται σε λιγότερο από τη μισή ονομαστική αξία τους από τα τέλη του 2014, ενώ η αξία τους μειώθηκε περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν ο Μaduro ζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους, με πολλά από αυτά να διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της ονομαστικής αξίας τους.

Padrino (Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας): Νόμιμος πρόεδρος ο Maduro -Πραξικόπημα η ορκωμοσία Guaido

"Πραξικόπημα" χαρακτήρισε σήμερα (24/1) ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας την ορκωμοσία του Guaido ως "μεταβατικού προέδρου" της χώρας, τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο N. Maduro.
Ο V. Padrino υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.
"Προειδοποιώ τον λαό της Βενεζουέλας ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον των θεσμών μας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον του Συντάγματος, εναντίον του προέδρου Maduro Μαδούρο, του νόμιμου προέδρου" είπε ο Παδρίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχιζόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Maduro: Η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βενεζουέλας και ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Nicolas Maduro, με τη χώρα του να βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου, καθώς αρκετές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν, πλέον, ως πρόεδρο τον επικεφαλής της Βουλής της Βενεζουέλας.
Όπως αναφέρει το Reuters ο Maduro έδωσε εντολή σε όλους τους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα 72 ωρών, μετά από την απόφαση του Donald Trump να δεχθεί τον Juan Guaido ως «εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας».

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Maduro ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Την θέση ότι ο N. Maduro δεν έχει κανένα δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Maduro ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Maduro ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Pompeo σε ανακοίνωση του ύστερα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Juan Guaido, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Maduro έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae.
Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Guaido, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Pompeo.
Όπως είπε, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας.
Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας» τόνισε ο Pompeo, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro να παραιτηθεί, παροτρύνοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Με ανακοίνωσή του ο Pompeo τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Guaido καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του N. Maduro.
Καλούμε τον Maduro να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας» είπε ο Pompeo.

Λευκός Οίκος: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι αν ο Maduro ασκήσει βία ενάντια στην αντιπολίτευση

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
"Αν ο Maduro και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία - αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν", τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Macron κατά Maduro: Η ΕΕ υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας

To θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους «απέναντι στην παράνομη εκλογή του Nicolas Maduro, χαιρετίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
H Ευρώπη «υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά την παράνομη εκλογή του Maduro τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας∙ χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους" έγραψε o Macron στο Twitter.


 
ΕΕ για Βενεζουέλα: Να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές

Να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη ζητά η ΕΕ σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Juan Guaido ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ως μεταβατικός πρόεδρος χώρας, έχοντας τη στήριξη και την αναγνώριση των ΗΠΑ και πολλών άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του.
Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη» ανέφερε η F. Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, η οποία πάντως απέφυγε να αναγνωρίσει τον Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ.
«Τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, J. Guaido, πρέπει να τύχουν (...) απόλυτου σεβασμού» τονίζουν οι Ευρωπαίοι, αναφέροντας πως για την ΕΕ «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».
«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του» επισημαίνει η F. Mogherini.

Ρωσία: Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν την αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου

Την θέση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα με την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας Juan Guaido σε πρόεδρος της χώρας αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου διατύπωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, M. Zakharova.
«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ' αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί» ανέφερε σε σχόλιο της στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται πως τον Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας έχουν αναγνωρίσει ήδη πολλά κράτη, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ακολουθούν την απόφαση Ουάσινγκτον και αναγνωρίζουν τον Guaido προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας - Διαφωνεί το Μεξικό

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.
Παράλληλα ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Guaido, πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας I. Duke και ο Χιλιανός πρόεδρος S. Pinera επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Guaido πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Παραγουάης M. Abdo με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν "την ελευθερία και τη δημοκρατία", στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Στηρίζει ο Erdogan

Τη στήριξη του στον Nicolas Maduro ύστερα από την κίνηση του προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας J. Guaido να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Ο πρόεδρος μας κάλεσε και επέκτεινε τη στήριξη του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro λέγοντας του:
Αδερφέ μου Maduro!
Στάσου στο ύψος σου
Είμαστε δίπλα σου» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalin.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως έχουν ήδη διαμηνύσει πως στηρίζουν τον μεταβατικό πρόεδρο J. Guaido, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία.

Βίαιες ταραχές

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου H. Cavez (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης.
Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.
Έπειτα από κάλεσμα του Χουάν Γκουάιδο, του προέδρου του Κοινοβουλίου, οι αντίπαλοι του Σοσιαλιστή προέδρου N. Maduro θα αξιώσουν τη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» και τη διοργάνωση νέων εκλογών.
Από την πλευρά του, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, ενώ η χώρα ασφυκτικά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της.
Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, όπως και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χθες (22/1)οΟ Αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pence με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους Βενεζουελάνους εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο N,. Maduro, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Maduro, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
«Εκ μέρους του προέδρου D. Trump και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola».
«Ο Maduro είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».
Ο Pence υπογρράμμισε εκ νέου την αμερικανική στήριξη στον Juan Guaido, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα αυτό τον μήνα, και στην Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται, αποκαλώντας αυτήν «το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας».
Συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την απόφαση Juan Guaido να διεκδικήσει τις εξουσίες του Σώματος, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο έναν «σφετεριστή» και παρότρυνε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Όπως θα ενώσετε αύριο τις φωνές σας για να ακουστούν, εκ μέρος τους αμερικανικού λαού, λέω σε εσάς, όλους τους καλούς ανθρώπους της Βενεζουέλας: estamos con ustedes (Είμαστε μαζί μας) », είπε ο Pence μιλώντας ισπανικά.
«Είμαστε μαζί μας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας».
Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Maduro  ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Επανειλημμένα η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

Πρώτη ενημέρωση 2019-01-23 22:06:25
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης