Στο συνέδριο της PWC για τα NPLs στην Γερμανία οι έλληνες τραπεζίτες – Στις 25/1 η συνάντηση με Enria

Στο συνέδριο της PWC για τα NPLs στην Γερμανία οι έλληνες τραπεζίτες – Στις 25/1 η συνάντηση με Enria
Tην Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11:00 θα συναντηθούν οι έλληνες τραπεζίτες με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM
Στο συνέδριο της PWC για τα NPLs στην Γερμανία θα βρεθούν σήμερα 24 Ιανουαρίου οι έλληνες τραπεζίτες.
Ταυτόχρονα την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11:00 θα συναντηθούν οι έλληνες τραπεζίτες με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τρίπτυχο, μείωσης προβληματικών δανείων, κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για την εξυγίανση και χαμηλή εμπιστοσύνη στους επενδυτές οι οποίοι απομακρύνονται κακήν κακώς από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο SSM το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί σθενά την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα γιατί οι αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει και ο κίνδυνος ακόμη και για τραπεζικό ατύχημα μπορεί να μην είναι μόνο θεωρητικός.
Αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες είναι όχι απλά σοβαρό, συντελείται μια καταστροφή με τεράστιες επιπτώσεις στις τράπεζες άρα και στην οικονομία…και όλοι πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς…
Το φαινόμενο χάους έχει πάρει τις εξής μορφές
-Οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα (Πειραιώς, Alpha και Εθνική) γράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
-Οι αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει, 3,5-3,8 δισεκ. ευρώ αξίζουν και οι 4 τράπεζες μαζί.
-Η Πειραιώς έχει κεφαλαιοποίηση 269 εκατ ευρώ και η Εθνική 881 εκατ ευρώ.
Ποιες είναι οι αιτίες της κατάρρευσης των τραπεζών, γιατί οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες;
1)Οι αποτιμήσεις των τραπεζών αποδεικνύουν ότι οι ξένοι θεωρούν ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν ακραίο dilution δηλαδή οι παλαιοί μέτοχοι θα εξαφανιστούν γιατί οι τράπεζες αναπόφευκτα θα χρειαστούν κεφάλαια
2)Τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs – που θα καταστούν υποχρεωτικά τους επόμενους μήνες – θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να δαπανήσουν κεφάλαια και η δαπάνη κεφαλαίων σημαίνει…ανάγκη για νέα κεφάλαια.
3)Ακόμη και τράπεζες που έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων 2,6 με 2,7 δισεκ. ευρώ όπως η Alpha bank εάν π.χ. χρειαστεί να αυξήσει το coverage ratio NPEs π.χ. στα επίπεδα της Eurobank ουσιαστικά έχει χάσει όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι χωρίς να έχει μειώσει τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
4)Η περίπτωση της Πειραιώς είναι ξεκάθαρα η πιο σοβαρή γιατί η αγορά την αποτιμάει ωσάν να μην διαθέτει κεφάλαια.
Τα 269 εκατ κεφαλαιοποίηση δείχνουν ότι η αγορά θεωρεί ότι η Πειραιώς έχει μηδενικά κεφάλαια σε σχέση με τα NPEs στα 26 δισεκ. ευρώ.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα short funds όπως Oceanwood και Lansdowne αυξάνουν τις short θέσεις με ένα στρατηγικό στόχο.
Βλέπουν ότι υποχρεωτικά θα έρθουν εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια και αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.
Το αποτέλεσμα θα είναι οι παλαιοί μέτοχοι να καταστραφούν, να υποστούν ακραίο dilution – απίσχναση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS