Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αλλαγή προφίλ του Τσίπρα - Η Συμφωνία των Πρεσπών βελτίωσε την εικόνα του στο εξωτερικό

Η αλλαγή προφίλ του Τσίπρα - Η Συμφωνία των Πρεσπών βελτίωσε την εικόνα του στο εξωτερικό
Οι Financial Times περιγράφουν πως ο Αλέξης Τσίπρας από επαναστάτης και «διώκτης» των Γερμανών έφτασε να συζητείται ακόμα και για το νόμπελ Ειρήνης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την αλλαγή του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, το όνομα του οποίου συζητείται ακόμα και για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, σχολιάζουν οι Financial Times.
Στο δημισίευμα σχολιάζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωστός ο «αριστερός επαναστάτης», ήταν κατά των μνημονίων, απαγόρευε στους Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν την Αθήνα και απαιλούσε με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει εγγυητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελλάδας.
Ο ίδιος, δε, επανεμφανίζεται ως νοτιοευρωπαίος πραγματιστής, ο αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον με στόχο την περιφερειακή ασφάλεια.
«Ο Τσίπρας έχει τώρα ένα νέο διεθνές προφίλ, αυτό του ώριμου ηγέτη έτοιμου να αναλάβει πολιτικό κόστος για την προώθηση μη-δημοφιλών πολιτικών, είτε ένα πρόκειται για τη "Μακεδονία" είτε για δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» υποστηρίζει ο Άρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ωστόσο, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά με τη ΝΔ να έχει σταθερό προβάδισμα.
«Η επίλυση του μακεδονικού προβλήματος μπορεί να έχει επιτρέψει στον Τσίπρα να κερδίσει την εύνοια σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά είναι απίθανο να ενισχύσει τη δημοτικότητα του στο εσωτερικό» είπε ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
 Όπως σχολιάζει η αρθρογράφος των Financial Times, η επίλυση του μακεδονικού θέματος είναι το τελευταίο παράδειγμα για την πρωτόγνωρη επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα για συμβιβασμό.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο καλοκαίρι του 2015, όπου ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήθελε να αναμορφώσει τα οικονομικά της χώρας κι αν χρειαστεί να επιστρέψει η δραχμή.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τον κ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση και τελικά υπέγραψε ένα τρίτο μνημόνιο.
Όσον αφορά το μακεδονικό, η συμφωνία επιτεύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο
Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας έχει πετύχει μια πολιτική κληρονομιά που δεν έχει σχέση με κανένα από τους τελευταίους πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο εμπρηστικός νεαρός πολιτικός που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή σε μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για το ότι προτίθεται να "δραστηριοποιείται στην πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια"» καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης