Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall καθώς επανέρχονται οι εμπορικές ανησυχίες, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο ΕΚΤ

Νευρικότητα στη Wall καθώς επανέρχονται οι εμπορικές ανησυχίες, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο ΕΚΤ
Νέες ανησυχίες για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο
(upd) Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα (24/1/2019) στη Wall Street, εν μέσω των νέων ανησυχιών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 24.483 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.635 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% υψηλότερα στις 7.053 μονάδες.
Μιλώντας στο «CNBC», ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ και Κίνα απέχουν «πολλά χιλιόμετρα» έως ότου φθάσουν σε κάποια συμφωνία για το εμπόριο, καθώς οι δύο χώρες έχουν «πολλά θέματα που τους χωρίζουν».
Οι δηλώσεις του κ. Ross καταφθάνουν σε μία περίοδο που οι δύο χώρες φαίνεται να προσπαθούν να λύσουν τις εμπορικές τους διαφορές και να υπάρξει εκ νέου «ειρήνη» μεταξύ τους τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, την 34η ημέρα του διανύει το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι λόγω του shutdown θα καθυστερήσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.
Πάντως, το κλίμα αβεβαιότητας αντισταθμίζουν θετικά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σε χαμηλό άνω των 49 ετών διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν συγκεκριμένα κατά 13.000 την εβδομάδα έως την 19η Ιανουαρίου 2019, στις 199.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969, όταν είχαν καταγραφεί 197.000 νέες αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, άνοδο 4,5% καταγράφει η μετοχή της American Airlines, καθώς η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία εμφάνισε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, επωφελούμενη από τους υψηλότερους ναύλους και την «υγιή» επιβατική ζήτηση.
Ανοδικά κινούνται οι μετοχές και των JetBlue (+4,5%) και Texas Instruments (+5,7%), στον απόηχο ισχυρότερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, ενώ, αντίθετα, απώλειες καταγράφουν οι Bristol-Myers Squibb (-1,6%) και Citrix (-6%).
Ώθηση στον Nasdaq προσφέρει η άνοδος μετοχών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με τη Netflix στο +1,6%, την Amazon στο +0,4% και το Facebook στο +0,8%.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ το κλίμα επιβάρυναν οι νέες ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 355,67 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν χάσει τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος έκανε λόγο για αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ανάγκη στήριξης της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως, με την κεντρική τράπεζα να επισημαίνουν ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.
Εξάλλου, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού κλάδου της Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Ιανουάριο του 2019, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και το Brexit.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit επιβραδύνθηκε στις 50,7 μονάδων, όντας πλέον οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 65 μηνών, και συγκεκριμένα στις 50,8 μονάδες.
Το αρνητικό κλίμα αντιστάθμισε η άνοδος στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου (+2,2%), μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της STMicro, αλλά και των αυτοκινήτων (+2%).
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 11.130,18 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 4.871,96 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 19.564,48 μονάδες.
Αντίθετα, με πτώση 0,35% στις 6.818,95 μονάδες έκλεισε FTSE 100 στο Λονδίνο, εν μέσω των ανησυχιών για το Brexit.


Η ομάδα συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ που δεν θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «backstop», δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων.
Η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 2,3%, καθώς η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποχωρήσει από τη Βρετανία σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.
Βελτίωση κατέγραψαν, εν τω μεταξύ, οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, εν μέσω των ελπίδων ότι η ΕΚΤ θα «απαντήσει» στην επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο Mario Draghi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης νέων φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος LTRO (Longer-Term Refinancing Operations), αναφέροντας ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αν και δεν ελήφθη καμία σχετική απόφαση.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Νότου, καθώς οι τράπεζες στην περιοχή είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση των LTROs και να αυξήσουν τις αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων των κυβερνήσεών τους.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,68%, από 2,755% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή της Ιαπωνίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, στον απόηχο θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από διάφορες αμερικανικές εταιρείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 2.591,69 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 7.573,52 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,42% στις 27.122,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical ενισχύθηκαν κατά 3,9% και 3,1% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 2.145,03 μονάδες, καθώς η μετοχή της SK Hynix σημείωσε «άλμα» 5,5%.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 9.877,12 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση 0,09% στις 20.574,63 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης