Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιανουάριο 2019 - Στις 49,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Γερμανία: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιανουάριο 2019 - Στις 49,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Η συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία ενισχύθηκε σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, στις 52,1 μονάδες
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στη Γερμανία για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (24/1) στοιχεία της Markit, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να χάνει τη δυναμική της.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI συρρικνώθηκε στις 49,9 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδα των τελευταίων 50 μηνών, έναντι 51,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει ελαφρώς στις 51,4 μονάδες.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλά δύο μηνών, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 53,1 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 52,2 μονάδες.
Όσον αφορά το σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος σχετίζεται με τη συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία, σημειώθηκε άνοδος στις 52,1 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τη Markit, τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατέγραψαν πτώση, ενώ η στελέχωση του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016.
«Ο σύνθετος δείκτης PMI διέκοψε την πρόσφατη πορεία συνεχόμενων πτώσεων, χάρη στην ισχυρότερη αύξηση στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών, αλλά η αύξηση των επιδόσεων που σηματοδοτήθηκε από τον δείκτη παρέμεινε σε ένα από τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, προσθέτοντας ότι «η μέτρια ζήτηση συνεχίστηκε και το νέο έτος».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα αναφορικά με τις προσλήψεις, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να υποχωρεί σε χαμηλά 25 μηνών, αν και σε ιστορικά πλαίσια παραμένουν υγιή στοιχεία για την απασχόληση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης