Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τράπεζες και FTSE 25 συντήρησαν το ΧΑ +0,16% στις 632 μον. – Αύξηση short από Oceanwood – Μετατίθεται η έκδοση 5ετούς

Τράπεζες και FTSE 25 συντήρησαν το ΧΑ +0,16% στις 632 μον. – Αύξηση short από Oceanwood – Μετατίθεται η έκδοση 5ετούς
Στο επίκεντρο οι τράπεζες, με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταβλητότητα - Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς.
(upd18)Έντονη νευρικότητα σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ατα υψηλά της ημέρας.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +1,01% ενώ παρά το γεγονός ότι υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs το Oceanwood προχώρησε σε αύξηση της short θέσης του στο 0,96% από 0,70%
Με οριακά κέρδη έκλεισαν Alpha Bank +0,62% - με χαμηλό ημέρας -3,51% - και Εθνική +0,16% ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν το -5,24%.
Ήπια πτωτικά έκλεισε τελικά η Πειραιώς -1,29% η οποία δέχθηκε πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό  στα 0,59 ευρώ.
Από την άλλη, στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη των δεικτοβαρών Μυτιληναίου και Motor Oil. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Alpha bank το τελευταίο διάστημα καθώς  οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή αποδίδονται στην ασφυξία που επιχειρούν ορισμένα funds ώστε να οδηγήσουν την τράπεζα σε εμπροσθοβαρή μείωση των προβληματικών δανείων.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια πτώσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Επίσης στα ομόλογα νέες πληροφορίες θέλουν να μην πραγματοποιείται η έκδοση 5ετούς στις 29 Ιανουαρίου αλλά ίσως στις 5 Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα.
Σήμερα καταγράφεται νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,15% με υψηλό ημέρας 4,20% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 2,67% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 148 μονάδες βάσης...
Σημειώνεται ότι η νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο περί των 3,50% με 3,60% θεωρείται ουδέτερο γεγονός καθώς δηλώνει της αδυναμία του ελληνικού κράτους να εκδώσει 10ετές λόγω υψηλών επιτοκίων.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια με τον DAX στην Γερμανία +0,10% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%.
Στο συνέδριο της PWC για τα NPLs στην Γερμανία θα βρεθούν σήμερα 24 Ιανουαρίου οι έλληνες τραπεζίτες.
Ταυτόχρονα την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11:00 θα συναντηθούν με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM με κυρίαρχο θέμα την μείωση προβληματικών.
Στις υπόλοιπες, μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Μυτιληναίος, Φουρλής, Motor oil, Aegean ενώ πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Jumbo. Lamda, ΟΛΠ. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,58 μονάδες και χαμηλό στις 626,26 μονάδες
Σε χαμηλά επίπεδα  ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο. 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 14,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bankδιακίνησε 809 χιλ. τεμάχια αξίας 779 χιλ. ευρώ , ο ΟΤΕ 306 χιλ. τεμάχια αξίας 3,35 εκατ. ευρώ και ο Φουρλής 210 χιλ. τεμάχια αξάις 885 χιλ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες,  ο Τραπεζικός Δείκτης ξεκίνησε στο -0,43% και ο Γενικός Δείκτης με οριακό πρόσημα στο -0,08%
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,50% και λίγο αργότερα ο Γενικός Δείκτης στο +0,16%
Ίσχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν ειδικότερα στην Εθνική, οι οποίες κορυφώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,36%.
Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 και περί τις 13:20 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,80%
Στις δημοπρασίες, αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά της ημέρας. 

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σήμερα 24 Ιανουαρίου 2019 τα μεσάνυχτα θα ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό με  153 ή 154 βουλευτές και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία, για την ανατολή μιας νέας περιόδου διμερών σχέσεων με την FYROM.
Την ίδια στιγμή οι σκοπιανοί ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και τροποποιήσεις καθώς σε ορισμένα εδάφια του Συντάγματος τους συνεχίζουν να αναφέρονται ως "Μακεδονία".
Η καθολική πλειοψηφία των ελλήνων τάσσονται κατά της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί το 12% με 15% των ελλήνων που την υποστηρίζουν τάσσεται υπέρ.
Η αντιπολίτευση ενώ σχεδίαζε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την απέσυρε καθώς δεν θα περνούσε και ουσιαστικά θα έδινε πολιτικό αέρα 6 μηνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Από την μια η ΝΔ θα έκαιγε ένα πολιτικό χαρτί τώρα όταν αργότερα θα υπάρξουν και άλλα πολύ σοβαρά πολιτικό επεισόδια λόγω της ήττας που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές αλλά από την άλλη μήπως δέχθηκε μπαράζ παρεμβάσεων από τον αμερικανικό και γερμανικό παράγοντα να αποσύρει τα σχέδια του για πρόταση μομφής;
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τις 16 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο όρισε νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για να μην προκαλέσει την δυσμένεια των δανειστών.
Μετά τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς το τελευταίο διήμερο από τις 10 το πρωί, οι δύο πλευρές εξετάζουν τα ενεργειακά θέματα, ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα χρηματοοικονομικά, ενώ στις 16.30 το απόγευμα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων θα κλείσει με τα δημοσιονομικά.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. 
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα ύστερα από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας, Juan Guaido να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ανατρέποντας τον μέχρι πρότινος πρόεδρο, N. Maduro.
Πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς στην πρωτεύουσα Καράκας και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας τις τελευταίες 48 ώρες στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά του Maduro.
Ήδη τον Guaido έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και σειρά κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία ενώ δηλώνει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης που ναι μεν αναγνωρίζεται διεθνώς από πολλά κράτη, δεν έχει κανέναν έλεγχο επί του κράτους.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,09%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,41% στις 2.591,69 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +0,42% στις 27122,50 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά στο -0,22%, ο S&P 500 κινείται στο -0,17%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,13% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,49% ( 7,11 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, σε νέα ιστορικά χαμηλά η Πειραιώς, αύξηση short θέσεων
 
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά.
΄Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν με οριακά κέρδη Alpha Bank και Εθνική ενώ πτωτικά έκλεισε η Πειραιώς..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9650 ευρώ με άνοδο +0,16% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 883 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9740 ευρώ με άνοδο +0,62% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,61 ευρώ με πτώση -1,29% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 22/01/2019 στα 0,6180 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό καταγράφηκε στις 24/01/2019 στα 0,59 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5010 ευρώ με άνοδο +1,01% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2040 ευρώ με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 537 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1114 ευρώ με άνοδο +0,18%, με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,75 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Φουρλής, Motor oil, Aegean.
Στον αντιποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Jumbo. Lamda, ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,21 ευρώ με πτώση -0,31% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,10 ευρώ με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,39 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 322 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5240 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +0,47% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,50 με άνοδο +0,24% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,69 ευρώ με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,55 ευρώ με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,16 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,76 ευρώ με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,33 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 843 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,25 ευρώ με άνοδο +1,67% και με την κεφαλαιοποίηση στα 219 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0703 ευρώ με πτώση -0,99% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,15%, και στην Ιταλία 2,67% με διαφορά spread 148 μ.β.

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,15% με υψηλό ημέρας 4,20% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,67%.
Η έκδοση του 5ετούς αναμενόταν στις 29 Ιανουαρίου… ωστόσο είναι πιθανό να πάρει παράταση επειδή δεν έχει κλείσει το ζήτημα των NPLs και των τραπεζών με το APS.
Στόχος για το 5ετές είναι 3,50% με 3,60% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,88 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,68%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,92% με απόδοση αγοράς 2,93% και απόδοση πώλησης 2,91%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,11%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,86% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,13% με απόδοση αγοράς 4,15% και απόδοση πώλησης 4,11%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,97%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,65 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 396 μονάδες βάσης από 388 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 423 μονάδες βάσης από 443 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,23% ή 423 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,67%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,67%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/1/2019 στο 0,19% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,93% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,69% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,67% με υψηλό 2,75% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης