Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2019 - Στις 50,7 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2019 - Στις 50,7 μονάδες ο σύνθετος PMI
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο του σύνθετου δείκτη PMI σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, στις 51,4 μονάδες
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, εν μέσω ανησυχιών που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,7 μονάδων σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 51,1 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείτκη στις 51,4 μονάδες.
Ο δείκτης δραστηριότητα που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 65 μηνών, και συγκεκριμένα στις 50,8 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον Δεκέμβριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 51,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, γεγονός που αποτελεί χαμηλό 50 μηνών, έναντι 51,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018.
«Η οικονομία της Ευρωζώνη πλησίασε περισσότερο σε στασιμότητα τον Ιανουάριο, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν την πρώτη πτώση στη ζήτηση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «τα απογοητευτικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξάνεται με τριμηνιαίο ποσοστό μόλις 0,1%».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τόσο ο μεταποιητικός κλάδος, όσο και ο κλάδος υπηρεσιών βρίσκονται πιο κοντά στη στασιμότητα, υπογραμμίζοντας τον ευρύ χαρακτήρα της τρέχουσας επιβράδυνσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης