Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimitrov: Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κλίματος που θα κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό

Dimitrov: Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κλίματος που θα κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι πρέπει να αναληφθεί σύντομα δράση για μια σειρά προβλημάτων
Τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε -για ακόμα μία φορά- η πΓΔΜ τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας για το ονοματολογικό βρίσκονται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και οι επικριτές της κάποια στιγμή επίσης θα συμφωνήσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov.
Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι πρέπει να αναληφθεί σύντομα δράση για μια σειρά προβλημάτων, από τις διπλωματικές διενέξεις έως το ζήτημα της Παιδείας και της Υγείας, ώστε να σταματήσει η φυγή νέων ανθρώπων από την περιοχή προς άλλες χώρες.
«(Η Συμφωνία των Πρεσπών) βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κλίματος που θα κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό», σχολίασε.Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Dimitrov και ο Έλληνας τότε ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς είναι ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που συνήφθη τον Ιούνιο του 2018 και είχε στόχο να τερματιστεί μια μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.
Ωστόσο, όπως σχολίαζει ο δημοσιογράφος του πρακτορείου, η σαμπάνια που άνοιξαν οι ηγέτες των δύο χωρών όταν υπέγραψαν τη συμφωνία ήταν ουσιαστικά μόνο το πρελούδιο σε μια πολύμηνη πολιτική κόντρα στο εσωτερικό και των δύο χωρών με εθνικιστές επικριτές της συμφωνίας σε αμφότερες τις χώρες να διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία.
«Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σίγουρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας για το συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι μερικά χρόνια αργότερα... ακόμη και αυτοί που σήμερα είναι οργισμένοι διαδηλωτές θα πουν: "Φαίνεται ότι είχαν δίκιο"», είπε ο Dimitrov στο AFP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης