Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Κάτω από τα 2 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
ΤτΕ: Κάτω από τα 2 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μέγιστη χρήση του μηχανισμού ELA είχε φτάσει στα 129-131 δισ. ευρώ στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους
Κάτω από τα 2 δισ. ευρώ υποχώρησε η χρήση του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Καθώς η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα δεν υπερβαίνει πλέον το όριο των 2 δισεκ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διακόψει την ενημέρωση σχετικά με το ανώτατο όριο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μέγιστη χρήση του μηχανισμού ELA είχε φτάσει στα 129-131 δισ. ευρώ στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε πρόσφατα η Moody's, η αύξηση των καταθέσεων των πελατών τα τελευταία χρόνια βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το υπόλοιπο σε ELA.
Επίσης, η μείωση της ELA οδήγησε σε αύξηση των διατραπεζικών δανείων/repos, καθώς η “όρεξη” των διεθνών επενδυτών για τη χώρα αυξήθηκε.
Η μείωση του ELA ενισχύει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών, καθώς τόσο οι συμφωνίες επαναγοράς όσο και οι νέες καταθέσεις, φέρουν χαμηλότερο επιτόκιο από το ακριβότερο ELA, το οποίο κοστίζει περίπου 1,5%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης