Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός
Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι η ιστορική αλήθεια, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς
Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι η ιστορική αλήθεια, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Κάποιοι υποστηρίζουν, λανθασμένα, ότι υπάρχουν τρεις Μακεδονίες. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, τότες διαμοιράστηκαν εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ ούτε στη συνθήκη του Βουκουρεστίου υπήρχε κάποια αντίστοιχη παρόμοια αναφορά.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ιστορικά στοιχεία από το κείμενο της Συνθήκης του Λονδίνου, και την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ενώ έκανε αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της Μακεδονίας και των γύρω περιοχών, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Πηνελόπη Δέλτα, αλλά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ακόμη και στον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ο Κ. Καραμανλής το 1992 είπε ότι αν τα Σκόπια δεν αποτελούσαν απειλή εκείνη την στιγμή, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στο μέλλον αν αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρτί της μακεδονικής εθνότητας», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, Δεν υπάρχει σχέση με την ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας και τη γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.
«Ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντόπια λαλιά ως μακεδονίτικα.
Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε μακεδονίτικα, αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα. Και τότε η διαμάχη μας με τη Βουλγαρία ήταν», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
Όπως διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα περιοχή Μακεδονία, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα.
«Η ιστορία των τριών Μακεδονιών που δήθεν μοιράστηκαν κρύβει την ιστορία του δήθεν μακεδονικού λαού που είναι κατακερματισμένος», τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση της ιστορίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία ποτέ δεν είναι αθώα.
«Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά επειδή έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια τόσες χώρες, τότε γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Το σημαντικό γι' αυτούς ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα τα δίνει όλα».
«Κάποιοι έχουν βρει το μαγικό επιχείρημα βάσει του οποίου η Ελλάδα πρέπει πάντα να υποχωρεί.
Αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική του “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
Αυτό είναι ο ορισμός της πλήρους υποχώρησης σε όλους και σε όλα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως μια παρέα έχει βαλθεί να αλλάξει το σύνολο της ιστορίας και όχι μόνο της Μακεδονίας, αναφέροντας τα περί «συνωστισμού» που είχαν αναφερθεί πριν λίγα χρόνια σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αρκεί η χώρα να απέχει από αλυτρωτικές πολιτικές.
«Υποστηρίζω αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Αρχηγών το 1992.
Όλοι συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό τους.
Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτό κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο.
«Έχετε γίνει πιο Σκοπιανοί και από τους Σκοπιανούς», δήλωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια «επαίσχυντη συμφωνία».
«Με κατηγορούν ότι υπήρξα πολύ αδιάλλακτος και άλλοι ότι έκανα καριέρα με το Μακεδονικό.
Είμαι 40 χρόνια βουλευτής και όταν χρειάστηκε πήγα σπίτι μου και γύρισα με την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τιμή του να τον αποκαλούν «μακεδονομάχο» και να τον συγκρίνουν με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα.
Όπως είπε o κ. Σαμαράς, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Zoran Zaev, έχει αναφέρει πάνω από 100 φορές ότι οι Έλληνες αναγνώρισαν μακεδονική ταυτότητα, ενώ τόνισε ότι από το 1995 οι Σκοπιανοί είχαν αναλάβει να αφαιρέσουν τα αλυτρωτικά ζητήματα από τα βιβλία και τα σχολεία τους, κάνοντας λόγο για «κοντή μνήμη» της κυβέρνησης.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη Συμφωνία, η Ελλάδα δίνει μία λευκή επιταγή στα Σκόπια, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το Βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes.
«Η χώρα μετατρέπεται σε χώρα παρία και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευθούν.
Δεν θα είναι εύκολο αλλά θα είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης