Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Για εσχάτη προδοσία καταδικάστηκε ο πρώην Πρόεδρος Janukovyts – Φυλάκιση 13 ετών

Ουκρανία: Για εσχάτη προδοσία καταδικάστηκε ο πρώην Πρόεδρος Janukovyts – Φυλάκιση 13 ετών
Για εσχάτη προδοσία καταδικάστηκε ο Viktor Janukovyts
Σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας" καταδίκασε τον πρώην Πρόεδρο Viktor Janukovyts η δικαιοσύνη της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του άνοιξαν το δρόμο για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Viktor Janukovyts κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.
Ο Petro Poroshenko, διάδοχός του στην προεδρία, υιοθέτησε φιλοδυτική πολιτική, ανατρέποντας τη φιλορωσική πολιτική που ακολουθούσε ο Janukovyts.
"Με τις σκόπιμα παράνομες ενέργειές του, ο Janukovyts διέπραξε έγκλημα εναντίον των θεμελίων της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας", ανέφερε ο δικαστής.
Σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, ο πρώην πρόεδρος είχε στείλει μια επιστολή στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2014, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει το ρωσικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του.
Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Ο Viktor Janukovyts είχε καθαιρεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, μετά τις πολύμηνες, φιλοευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα.
Κρίθηκε επίσης ένοχος για "συνέργεια στη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου" εναντίον της Ουκρανίας.
Ο συνήγορος του Viktor Janukovyts ανακοίνωσε αμέσως ότι ο πελάτης του, που δεν παρέστη στο δικαστήριο, σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης