Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι 7 παράγοντες που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου το 2019

tags :
Οι 7 παράγοντες που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου το 2019
Οι 7 παράγοντες που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου το 2019
Το 2018 οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι σε όλη την πορεία μέχρι υψηλό τεσσάρων ετών πριν καταγράψουν «βουτιά» πάνω από 30 δολάρια.
Υπήρχαν πολλοί παράγοντες που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς περιόδου, ιδιαίτερα οι κυρώσεις κατά του Ιράν και η επακόλουθη υπόσχεση του ΟΠΕΚ+ για την τόνωση της παραγωγής για να αποφευχθεί η έλλειψη εφοδιασμού.
 Η διακύμανση των τιμών φαίνεται ότι συνεχίζεται το 2019, με την αβεβαιότητα να επικρατεί σε ορισμένους βασικούς τομείς για τις αγορές πετρελαίου.



1. Ζήτηση: Οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι θα μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου το 2019 λόγω διαφόρων παραγόντων.
Στην πρόσφατη έκθεσή του το καρτέλ αναθεώρησε τις προβλέψεις αύξησης της ζήτησης κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα.
Η Goldman Sachs έχει επίσης «μειώσει την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου» λόγω ανησυχιών σχετικά με την υπερπροσφορά και τη σχετικά ασθενέστερη ζήτηση.
Αν οι προβλέψεις αυτές είναι ακριβείς τότε η πτώση της ζήτησης θα επηρεάσει πιθανώς τις τιμές καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019.
2. Η οικονομική υγεία της Κίνας: Μπορεί να μην είναι δυνατόν να κερδηθεί ένας εμπορικός πόλεμος, αλλά μια χώρα μπορεί να υποφέρει περισσότερο από την άλλη.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με την Κίνα καθώς η παραγωγή επιβραδύνεται και οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΑΕΠ φαίνονται ζοφερές.
Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά κέρδισε τον τίτλο της αγοράς μετοχών χειρότερης απόδοσης του 2018, κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία μετρούν τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ήταν χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο πληθωρισμός των παραγωγών φαίνεται επίσης ανησυχητικός για την Κίνα, αυξάνοντας μόλις το 0,9% έναντι των προσδοκιών ανάπτυξης 1,6%.
Σε περίπτωση που ο σημαντικότερος καταναλωτής του κόσμου θα βιώσει οικονομική επιβράδυνση το 2019, η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές πετρελαίου θα πληγούν σκληρά.
3. Παγκόσμια ύφεση και χρηματοπιστωτική αναταραχή: Βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη σε διάρκεια «bull market» στην ιστορία, πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί ως λόγος ανησυχίας καθώς εισήλθαμε στο 2019.
Το 2018 έλαβαν χώρα πολλαπλά  sell-offs στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ λόγω του φόβου μιας νέας οικονομικής κρίσης, την αργή ανάπτυξη και τον εμπορικό πόλεμο.
Το 2019 οι αναλυτές πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας.
Η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ένα στοιχείο που δοκιμάστηκε στο χρόνο για την πρόγνωση της ύφεσης, έχει αντιστραφεί για μια ακόμη φορά.
Μια καμπύλη ανεστραμμένης απόδοσης είναι μια προειδοποίηση τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την αγορά πετρελαίου.
4. 2020 Ναυτικοί κανονισμοί: Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο κανόνων (το 2016) που θα εφαρμοστούν έως το 2020 για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε θείο σε όλα τα καύσιμα πλοίων από 3,5% σε 0,5%.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ετοιμότητα και την ικανότητα των διυλιστηρίων να εφαρμόσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, πρέπει να κατασκευαστεί σχεδόν 75% της επιπλέον χωρητικότητας για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων.
Επιπλέον, το κόστος για να γίνει αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τις πωλήσεις. Εν πάση περιπτώσει, οι εξελίξεις στους κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού 2020 θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για να ακολουθηθούν, με τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί δραστικά η ζήτηση αργού πετρελαίου.
5. Εμπορικός πόλεμος: Τίποτα δεν διαταράσσει τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και, ως εκ τούτου, τη ζήτηση για διάφορα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, από έναν εμπορικό πόλεμο.
Η επίδραση, βεβαίως, ενισχύεται αν είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο εμπορικός πόλεμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο πλαίσιο του πετρελαίου, διότι οι χώρες αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Ενώ οι πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών κατέληξαν σε θετικό σημείωμα, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο πλευρών δεν δίνουν ένα πλαίσιο ή ένα χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος.
Από τη ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία, αυτός ο εμπορικός πόλεμος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις τιμές του πετρελαίου το 2019.
6. Μειώσεις παραγωγής: Ο ΟΠΕΚ+ ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018 για να περιορίσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής είναι σημαντικές.
Πρώτον, ο βασικός μήνας κατά τον οποίο οι εν λόγω περικοπές στην παραγωγή βασίζονται τον Οκτώβριο, όταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και η Ρωσία αντλούσαν ποσότητα –ρεκόρ αργού πετρελαίου.
Δεύτερον, η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι πολύ πρόθυμη να σχηματίσει μακροπρόθεσμη συμμαχία με τους Σαουδάραβες και δήλωσε ότι θα είναι ικανοποιημένη από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ το Δεκέμβριο ότι μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να φτάσουν τα επιθυμητά επίπεδα παραγωγής.
Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο οι περικοπές αυτές θα περάσουν το 2019 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της πλευράς προσφοράς της αγοράς πετρελαίου.
7. Κυρώσεις κατά του Ιράν: Οι κυρώσεις για το Ιράν και οι παρεκκλίσεις που παραχωρήθηκαν από την Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα στις αγορές πετρελαίου το 2019.
Η ανανέωση των παρεκκλίσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί στους μεγάλους αγοραστές αργού πετρελαίου του Ιράν απέχει πολύ από τη βεβαιότητα.
Οποιαδήποτε απόφαση για την ανανέωσή τους ή την κατάργησή τους θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.
Ενώ ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός, περιέχει τους πιο σημαντικούς καταλόγους τιμών πετρελαίου που θα παρακολουθήσουν το 2019.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίδραση της αφήγησης της πετρελαϊκής αγοράς για το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης