Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν Dow Jones και S&P 500 – Άνοδος 0,7% στον Nasdaq

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν Dow Jones και S&P 500 – Άνοδος 0,7% στον Nasdaq
Μικτά πρόσημα στη Wall Street
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τη σημερινή (24/1) συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones Industrial Average και S&P 500στη Νέα Υόρκη, εν μέσω συνέχειας του «shutdown» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και τη νέα αποτυχία για συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Το κόμμα των Δημοκρατικών και ο Donald Trump συγκρούονται και εμφανίζονται ανένδοτοι για το ζήτημα του τείχους, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως το «shutdown» θα αρχίσει να πληγώνει την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,1% στις 24.553,2 μονάδες, ο S&P 500 στο +0,1% και τις 2.641,8 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,7%, στις 7.073,5 μονάδες, χάρη στα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το τέταρτο τρίμηνο 2018.

Image

Αρνητικά στις αγορές επιδρούν και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Μιλώντας νωρίτερα στο «CNBC», ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ και Κίνα απέχουν «πολλά χιλιόμετρα» έως ότου φθάσουν σε κάποια συμφωνία για το εμπόριο, καθώς οι δύο χώρες έχουν «πολλά θέματα που τους χωρίζουν».
Οι δηλώσεις του κ. Ross καταφθάνουν σε μία περίοδο που οι δύο χώρες φαίνεται να προσπαθούν να λύσουν τις εμπορικές τους διαφορές και να υπάρξει εκ νέου «ειρήνη» μεταξύ τους τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, την 34η ημέρα του διανύει το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι λόγω του shutdown θα καθυστερήσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

Πάντως, το κλίμα αβεβαιότητας αντισταθμίζουν εν μέρει θετικά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σε χαμηλό άνω των 49 ετών διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν συγκεκριμένα κατά 13.000 την εβδομάδα έως την 19η Ιανουαρίου 2019, στις 199.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969, όταν είχαν καταγραφεί 197.000 νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, μέτριος παρέμεινε τον Ιανουάριο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης του ιδιωτικού κλάδου των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (24/1/2019) η Markit.
Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,5 μονάδες τον Ιανουάριο, από 54,4 τον Δεκέμβριο.



Η τελευταία μέτρηση είναι κοντά στον μέσο όρο του τελευταίο τριμήνου του 2018, στις 54,7 μονάδες.
Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών των 54,2 μονάδων, από 54,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε στο υψηλό δύο μηνών των 54,9 μονάδων, έναντι των 53,8 μονάδων του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης