Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O νέος νόμος Κατσέλη για την προστασία Α’ κατοικίας όρος για την επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ από τα ANFA

O νέος νόμος Κατσέλη για την προστασία Α’ κατοικίας όρος για την επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ από τα ANFA
Η κυβέρνηση επιμένει για όριο 180 με 200 χιλιάδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες και οι δανειστές θέλουν 80 χιλιάδες ευρώ και ο πιθανός συμβιβασμός θα είναι τα 120 ή και 130 χιλιάδες ευρώ.
Ο νέος νόμος Κατσέλη με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης( SMPs και ANFAs) στα δημόσια ταμεία.
Και ενώ οι δύο προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης, διαμορφώνονται – οι θεσμοί δεν φαίνεται να έχουν παραλάβει ολοκληρωμένα και λεπτομερή κείμενα - δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι βασικό προαπαιτούμενο.  
Μπορεί λοιπόν τις τελευταίες ημέρες να υπήρξαν εποικοδομητικές συζητήσεις, μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης,  όπως όμως μετ’ επιτάσεως υπογραμμίζουν  οι θεσμοί στην Ελληνική πλευρά,  αυτό δεν φτάνε,  καθώς προτάσεις ολοκληρωμένες δεν έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μια παράταση του Νόμου Κατσέλη δεν είναι καθόλου επιθυμητή από τους θεσμούς,  όμως κι αυτό δεν είναι μείζον θέμα.
Μείζον θέμα αποτελεί πως δεν υπάρχει ακόμη πρόταση αλλά συζητήσεις με διαφωνίες, στο ύψος της προστασίας, στον τρόπο με τον οποίον αυτή θα προσφέρεται και στο είδος των δανείων που θα συμπεριλαμβάνονται ως προς την προστασία της Α κατοικίας.
Η κυβέρνηση επιμένει για όριο 180 με 200 χιλιάδες ευρώ, οι τράπεζες και οι δανειστές θέλουν 80 χιλιάδες ευρώ και ο πιθανός συμβιβασμός θα είναι τα 120 χιλιάδες ευρώ ή και 130 χιλιάδες ευρώ.
Πάντως ενώ ο στόχος είναι έως τέλος Φεβρουαρίου να έχει κλειδώσει το ζήτημα της αναθεώρησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ίσως έως τότε να μην έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο.
Επιπλέον οι θεσμοί υπογραμμίζουν τις τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη που βγάζουν τις τράπεζες τελικώς εκτός διαδικασίας και που δεν υπάρχουν πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ καθοριστικά για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιμετωπιστεί η Ελλάδα  στην επόμενη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης και τελικά στο Eurogroup το οποίο και θα αποφασίσει την επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.
Προβληματισμός έχει εκφραστεί και για τον κατώτατο μισθό
- οι θεσμοί επιθυμούν σταδιακή αύξηση - αλλά και για την εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης