Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την Ευρωζώνη, παρά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα

Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την Ευρωζώνη, παρά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα
Σύμφωνα με την έρευνα των fund managers από την Bank of America Merrill Lynch, οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές της Ευρωζώνης από τον δ΄τρίμηνο του 2017
Μπορεί η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα να κυριαρχεί στις αγορές, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πολύ περισσότερα, σύμφωνα με τον εταίρο της Lauressa Advisory, Nicholas Spiro.
Όπως εξηγεί, οι αναλυτές εμφανίζονται ακραία bearish για την Ευρώπη, ενώ οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.
Σύμφωνα με την έρευνα των fund managers από την Bank of America Merrill Lynch, οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές της Ευρωζώνης από τον δ΄τρίμηνο του 2017 και πλέον κατέχουν τις υψηλότερες underweight θέσεις από τον Αύγουστο του 2012.
Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες αγορές είναι οι πιο δημοφιλείς, μεταξύ των fund managers που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η Eυρωζώνη κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της δυσχερούς θέσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας ανταποκρίνονται τουλάχιστον στην επιβράδυνση με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει τερματίσει το τετραετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία του μπλοκ επιβραδύνεται.
Η Gavekal, συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι "η κατάσταση θυμίζει τον Ιούλιο του 2008, όταν εν μέσω της κρίσης των subprimes στις ΗΠΑ, η ΕΚΤ απάντησε στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό με αύξηση των επιτοκίων.
Αν και η σύγκριση δεν είναι απολύτως κατάλληλη, δεδομένης της απουσίας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της έντονης ανάκαμψης της αύξησης των μισθών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ κινδυνεύει να κάνει ένα σημαντικό λάθος, προειδοποιεί ο Spiro.
 Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν πολύ περισσότερο για την απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομίας είναι πολύ πιο αδύναμη, όπως τονίζει.
Στα προβλήματα της Ευρώπης, έχει προστεθεί και το Brexit, καθώς μια μεγάλη καθυστέρηση και αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσει την ήδη ευάλωτη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης